Avto > Mehanik leta
164 ogledov

Učinkovito olje za večje napore

Tovornjak Shell
Pri tovornih vozilih je zelo pomembno, da je v motorjih kakovostno olje, ki zagotavlja zanesljivo in učinkovito delovanje, manjši pa so tudi stroški.

Ne glede na to, ali tovorna vozila uporabljamo za dolge ali kratke razdalje in z njimi naredimo malo ali veliko postankov, je pomembno, da je motorno olje kvalitetno. Zdržati mora vsakršne obremenitve, kajti od tega je odvisno, ali bo vozilo lahko nemoteno obratovalo ali pa bo treba opraviti nenačrtovane servisne posege.

Od zanesljivega in učinkovitega delovanja motornega olja je odvisno tudi, kakšni bodo obratovalni in vzdrževalni stroški, saj se pri uporabi kakovostnega olja lahko občutno podaljšajo servisni intervali, zniža se poraba goriva, ki je eden največjih obratovalnih stroškov, s tem pa se znižajo tudi vzdrževalni stroški.

Pri Shellu, ki se uvršča med največje izdelovalce olj in maziv, so za tovorna vozila pripravili novo generacijo motornih olj Rimula, ki zaradi posebnega tehnološkega postopka vsebujejo nizko stopnjo sulfatnega pepela, fosforja in žvepla. Zaščitno moč proti obrabi motorja so Shellovi strokovnjaki zagotovili s sintetično tehnologijo, ki zagotavlja daljšo življenjsko dobo olja in zmanjšuje porabo goriva, ki je v povprečju nižja do 2 odstotka.

Tovornjak | Avtor: Shell Shell

Zaščitni film med kovinskimi deli

Zaščita pred obrabo motorja je dosežena s prilagodljivimi dodatki, ki so zasnovani tako, da pri stiku med kovinskimi deli oblikujejo zaščitni film. Zaščitni film ločuje kovinske površine in preprečuje obrabo, ko je pri različnih pogojih delovanja motorja to potrebno. Kakovostna motorna olja vsebujejo aditive za fino razpršitev sajastih delcev, kar pomaga preprečiti obrabo, ki jo povzročajo saje.

Tovornjak | Avtor: Shell Shell
Prilagodljiva tehnologija ščiti motor pred obrabo na vseh terenih in v vseh vremenskih razmerah ter omogoča zagon motorja pri ekstremnih temperaturah. Preprečuje tudi kopičenje kislin in umazanije ter tako omogoča zaščito motorja v različnih delovnih pogojih.

Podaljšani servisni intervali

Shell je učinkovitost nove generacije motornih olj Rimula preizkusil v sodelovanju s parterji. Pri Mercedes-Benzu so rezultati pokazali, da ima olje Rimula Ultra 5W-30 zelo dobro oksidacijo in viskoznost. Zaradi teh lastnosti so lahko servisni interval podaljšali do 150.000 kilometrov, v času obratovanja vozila pa je olje ostalo učinkovito tudi v težkih voznih razmerah, ko so temperature visoke ali ko je zaustavljanje in speljevanje pogosto. Vsa olja generacije Rimula so primerna za uporabo v vozilih z motorji okoljskih normativov Euro 4, 5 in 6, še posebej pa v motorjih Euro 5 in 6, ki so opremljeni s sistemom recirkulacije izpušnih plinov (EGR).

Dan za varen avto

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.