• Pet 11 do 20 °C
  • Sob 15 do 22 °C
  • Ned 16 do 23 °C
več na vreme.net

Motorna olja

0 komentarjev

Učinkovito olje za večje napore

Pri tovornih vozilih je zelo pomembno, da je v motorjih kakovostno olje, ki zagotavlja zanesljivo in učinkovito delovanje, manjši pa so tudi stroški.

Matjaž Gregorič, revija Mehanik in voznik / Ljubljana

 

Ustrezno motorno olje odločilno vpliva na zanesljivost delovanja motorja v tovornem vozilu. (Foto: Shell)

  •  

    Pri Shellu so zaradi boljše prepoznavnosti spremenili embalažo in oznake za novo generacijo motornih olj Rimula. V skladu z raziskavami na šestih ključnih trgih so namreč ugotovili, da kupci najprej zaznajo ključne identifikatorje, kot so znamka, barva in enostavnost oblikovanja. Šele nato preverijo, če viskoznost in ostale lastnosti olja ustrezajo njihovemu vozilu. Olje v novi embalaži hitreje prepoznajo, poleg tega pa je besedilo na nalepki lažje berljivo. Kot pravi Ashis Kothari, ki je pri Shellu na globalni ravni vodja za pakiranje, je embalaža skriti prodajalec, ki promovira izdelek. V resničnem svetu je nalepka na embalaži predstavitev znamke in kupci imajo radi znamke, ki dobro prepoznavajo njihove navade. »Osnova oblikovanja je torej ustvarjanje ustreznosti sporočila in informacijske hierarhije, ki predstavlja Shell kot relevantnega partnerja, ki upošteva svoje kupce in prispeva k izboljšanju njihove učinkovitosti na cesti,« dodaja Kothari.

Ne glede na to, ali tovorna vozila uporabljamo za dolge ali kratke razdalje in z njimi naredimo malo ali veliko postankov, je pomembno, da je motorno olje kvalitetno. Zdržati mora vsakršne obremenitve, kajti od tega je odvisno, ali bo vozilo lahko nemoteno obratovalo ali pa bo treba opraviti nenačrtovane servisne posege.

Od zanesljivega in učinkovitega delovanja motornega olja je odvisno tudi, kakšni bodo obratovalni in vzdrževalni stroški, saj se pri uporabi kakovostnega olja lahko občutno podaljšajo servisni intervali, zniža se poraba goriva, ki je eden največjih obratovalnih stroškov, s tem pa se znižajo tudi vzdrževalni stroški.

Pri Shellu, ki se uvršča med največje izdelovalce olj in maziv, so za tovorna vozila pripravili novo generacijo motornih olj Rimula, ki zaradi posebnega tehnološkega postopka vsebujejo nizko stopnjo sulfatnega pepela, fosforja in žvepla. Zaščitno moč proti obrabi motorja so Shellovi strokovnjaki zagotovili s sintetično tehnologijo, ki zagotavlja daljšo življenjsko dobo olja in zmanjšuje porabo goriva, ki je v povprečju nižja do 2 odstotka.

S kakovostnim motornim oljem se lahko servisni intervali občutno podaljšajo.  

Zaščitni film med kovinskimi deli

Zaščita pred obrabo motorja je dosežena s prilagodljivimi dodatki, ki so zasnovani tako, da pri stiku med kovinskimi deli oblikujejo zaščitni film. Zaščitni film ločuje kovinske površine in preprečuje obrabo, ko je pri različnih pogojih delovanja motorja to potrebno. Kakovostna motorna olja vsebujejo aditive za fino razpršitev sajastih delcev, kar pomaga preprečiti obrabo, ki jo povzročajo saje.

Pri Mercedes-Benzu so rezultati pokazali, da ima olje Rimula Ultra 5W-30 zelo dobro oksidacijo in viskoznost. Zaradi teh lastnosti so lahko servisni interval podaljšali do 150.000 kilometrov.  
Prilagodljiva tehnologija ščiti motor pred obrabo na vseh terenih in v vseh vremenskih razmerah ter omogoča zagon motorja pri ekstremnih temperaturah. Preprečuje tudi kopičenje kislin in umazanije ter tako omogoča zaščito motorja v različnih delovnih pogojih.

Podaljšani servisni intervali

Shell je učinkovitost nove generacije motornih olj Rimula preizkusil v sodelovanju s parterji. Pri Mercedes-Benzu so rezultati pokazali, da ima olje Rimula Ultra 5W-30 zelo dobro oksidacijo in viskoznost. Zaradi teh lastnosti so lahko servisni interval podaljšali do 150.000 kilometrov, v času obratovanja vozila pa je olje ostalo učinkovito tudi v težkih voznih razmerah, ko so temperature visoke ali ko je zaustavljanje in speljevanje pogosto. Vsa olja generacije Rimula so primerna za uporabo v vozilih z motorji okoljskih normativov Euro 4, 5 in 6, še posebej pa v motorjih Euro 5 in 6, ki so opremljeni s sistemom recirkulacije izpušnih plinov (EGR).

Dan za varen avto

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (0)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima