Slovenija
31 ogledov

Mramor v 12 letih poleg plače zaslužil 82 tisoč evrov

Dušan Mramor Anže Petkovšek
Mramor je v dvanajstih letih poleg plače zaslužil še 82 tisoč evrov, kar je 570 evrov na mesec. Premier Miro Cerar se bo na aktualno afero okrog honorarjev odzval danes popoldne ob 16.30.

Finančni minister Dušan Mramor je od leta 2003 do leta 2015 iz naslova avtorskih in podjemnih pogodb s strani Ekonomske fakultete prejel 82.270,59 evrov, so danes sporočili z ministrstva za finance. 

Ob tem so zapisali, da so medijske navedbe o njegovih prejemkih Mramorja "popolnoma izmišljene". 
 
"Dr. Mramor je v obdobju od leta 2003 poleg rednega dela predaval v nekaterih mednarodnih programih doma in v tujini ter sodeloval pri nekaj raziskovalnih projektih, za kar je tudi dobil honorar. V tem času je dve leti opravljal funkcijo finančnega ministra, šest let pa je bil dekan Ekonomske fakultete in se je v tem času predavanjem ter projektnemu delu tudi delno odpovedal," so še pojasnili. 
 

Stanka Setnikar Cankar | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Zaradi razkritja honorarnih prispevkov je že odstopila šolska ministrica Stanka Setnikar Cankar, nato pa je Pozareport objavil neuradne informacije, da naj bi bili honorarni prejemki finančnega ministra do 600.000 evrov. 

Aplikacija Supervizor njegovih prejemkov za zadnjih 12 let ne navaja, saj niso dosegli dvesto tisoč evrov, kolikor je bila meja za objavo. Glavnino prejemkov naj bi sicer dobil v obdobju pred letom 2003.

"Nismo več v komunizmu"

Bil je tudi oster do medijske gonje v zadnjih dneh. Ocenil je, da je odstop ministrice Setnikar Cankarjeve zaradi očitkov o visokih honorarjih napačen signal. Moramo se zavedati, da smo zdaj v tržni ekonomiji, nismo več v komunizmu, je zatrdil.

Po objavi podatkov je nato pričakovati pogovor med Mramorjem in predsednikom vlade Mirom Cerarjem. Ta iz vrst koalicijskih poslancev že dobiva pozive, naj za vse ministre uporabi enake vatle kot za ministrico za izobraževanje, znanost in šport. Ta je odstopila, ker z očitki zaradi avtorskih honorarjev v višini 636.000 evrov ni želela obremenjevati vlade in ministrovanja.

Komentarjev 13
  • mph 13:52 12.marec 2015.

    Res je. Zato smo takrat vsi imeli vsaj zadovoljivo, nekateri seveda več, nikoli pa nesorazmerno toliko preveč kot danes. Pa je bilo šolstvo zastonj, zdravstvo, ... ah, čudovita atmosfera je bila takrat res. Pa vrat stanovanja praktično ni bilo potrebno ...prikaži več zaklepat, avto je imel lahko spuščene šipe cel dan, drog skoraj nismo poznali, ... v trafikah pa si lahko (vsaj na obali in v Lj) kupil vso možno svetovno literaturo, časopise, ...No, potem pa so nam Američani začeli vpeljevat "trg dela" ... in pravljice je bilo konec.

  • Jagijagi1 15:46 11.marec 2015.

    Polno ljudi ima prste v marmeladi zato je pač težko, ko jih moraš dati ven!

  • Tupamaros 13:26 11.marec 2015.

    Sramota je, če ne znaš na trgu, svojih sposobnosti in znanja prodati sam ali preko inštitucije. Kaj je to trg dela marksistični sistem ne pozna.