Slovenija
31 ogledov

Na koprski občini hišna preiskava

boris popovič in aleksander čeferin
1/7
Barbara Milavec
Na koprski občini in še dveh lokacijah danes potekajo hišne preiskave. Ovadbo je dala opozicijska stranka Oljka, gre pa za oddajo posla za gradnjo koprskega stadiona.

S koprske občine sta nekaj pred eno uro popoldne odšla župan Boris Popovič in njegov odvetnik Aleksander Čeferin.

"Če bi imeli kaj pojma, ne bi zasegli računalnika"

“Če bi imeli kaj pojma, ne bi hodili v mojo pisarno in zasegli računalnika, na katerem itak nisem napisal nič. Sploh pa če bi naredil kaj narobe, tega zagotovo ne bi skrival na občini ali doma. Zaseženi računalnik pa bom doniral,” je kriminalistično preiskavo, ki se je tokrat lotila stadiona, komentiral Popovič.

Čeferin je povedal, da se preiskovalna sodnica ni strinjala z uvedbo hišne preiskave, zato jo je uvedel senat. Iz dokumentov, ki so jih s seboj prinesli kriminalisti, "je razbrati, da tožilstvo, ki vodi preiskavo, prava ne pozna, ali pa ga ignorira", je še povedal Čeferin. Dodal je, da je bilo še kriminalistom pri preiskavi kar nerodno.

Preiskavo sicer vodi koprsko tožilstvo, osumljenih pa je devet ljudi, od tega štirje ljudje z občine.

Čeferin je sicer na novinarsko vprašanje, ali preiskujejo nepravilnosti pri financiranju stadiona, odgovoril nikalno.

Prijavila opozicija

Kot je povedal Viktor Markežič iz stranke Oljka, ocenjujejo, da je bil posel gradnje koprskega stadiona, sicer vreden več kot 12 milijonov evrov, pravzaprav oddan brez javnega razpisa.

Poleg tega naj bi posel občina najprej oddala Hypo Leasingu, ta ga je nato oddal Primorju, ta naprej hčerinskemu podjetju Stavbenik, slednje pa na koncu podjetju Grafist. Kot je znano, je prav to omenjeno gradbeno podjetje eno od tistih, ki sodi v krog "prijateljskih" podjetij koprskega župana in praviloma sodeluje pri vseh gradbenih poslih, ki se delajo z javnim denarjem v občini.

Ante Guberac, lastnik podjetja, se je v času Popovičevega županovanja povzpel med najbogatejše Slovence.

Ključni pomislek pri Oljki je sicer ta, da je bil razpis, na podlagi katerega so postavili stadion, razveljavljen, zaradi česar bi po njihovem mnenju morala biti pogodba nična.

Kot smo izvedeli, je bilo danes na koprski občini opaziti Aleksandra Čeferina in Gorazda Gabriča, odvetnika koprskega župana Borisa Popoviča.

Komentarjev 8
  • pepe 16:25 16.april 2012.

    točno tako ! sodstvo je banda od bande, totalni podn

  • suzana.kos 15:45 16.april 2012.

    če je tihi in dejanski lastnik Grafista Popovič itak ne bomo zvedeli... je pa zanimivo, da preiskovalna sodnica ni hotela podpisati odredbe za hišno preiskavo!

  • rokson 14:46 16.april 2012.

    ja pajade...kaj pa se je zgodilo Zidarju in ostalim....slabo so jih branili, in so bili obsojeni, resda na 1. stopnji..ampak so bili..kot kaže gredo dobri odvetniki v ZATON...