Magazin > Lepota & telo
24 ogledov

Nad nespečnost s hrano

nespečnost Shutterstock
Ljudje, ki imajo težave z nespečnostjo, običajno preskusijo vse možne sprostitvene tehnike, ki naj bi jim pomagale. V boj nad nadlogo pa lahko greste tudi s hrano.

Nutricionisti svetujejo, da se je pametno izogibati določeni hrani in pijači, če želite dobro spati. 

Pomembno je, da omejite vnos alkohola tekom celega dne in ne samo pred spanjem. Čeprav ste zaradi alkohola lahko omotični in hitreje zaspite, pa se zaradi prevelikega vnosa v telo lahko ponoči zbujate. Alkohol naj bi potlačil REM fazo spanja, ki je ključna za dober spanec. 

Omejite tudi kofein. Slednji sicer nima enakega vpliva na vse. Tisti, na katere njegov učinek deluje v veliki meri, naj ga omejijo na jutranje ure. V kolikor se težave s spanjem pojavljajo kljub temu, je smiselno razmišljati o ukinitvi kofeina. Starejši kot ste, večji je lahko učinek kofeina na vas. Zavedati se morate tudi dejstva, da se kofein ne skriva samo v kavi, čaju in nekaterih pijačah. Najdemo ga tudi v čokoladi. 

Če greste lačni spat, ne pričakujte, da vam bo telo naklonilo dober spanec. Privoščite si raje lahek prigrizek v obliki jabolka, klementine ali nekaj krekerjev. Spodbudili bodo nastanek serotonina, ki vas bo prijetno uspaval. Pazite le, da ne boste pojedli preveč.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.