Magazin
55 ogledov

Nadarjeni otroci in disciplina

Z nadarjenimi otroci je včasih treba drugače. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Morda se na prvi pogled zdi, da je pri discipliniranju nadarjenega otroka dovolj uporabljati običajne vzgojne prijeme, vendar včasih pri nadarjenih malčkih nikakor ne "vžgejo".

Nadarjeni otroci so izziv sam po sebi, v situacijah hiperaktivnosti in neposlušnosti pa vas bodo presenetili s pogajalskimi in drugimi verbalnimi veščinami. Prvo in osnovno pravilo pri discipliniranju nadarjenega otroka je – ne prepirajte se, saj bi vas lahko veliko stalo. Nadarjeni otroci so v tem pogosto boljši od staršev, saj so vztrajni, imajo dobro razvit besednjak in veliko več ustvarjalnih idej v svoji glavici. Odgovorijo lahko v sekundi in se z logičnimi trditvami poigravajo v pravih rafalih, ki jim starši ne morejo slediti. Odnos ''naredi, ker sem jaz tako rekel'' lahko v trenutku sesujejo kot slab argument brez kakršnih koli temeljev.

 

V takšnih trenutkih se starš običajno razburi, kar pomeni zmago otroka, tudi kadar ni želel biti nespoštljiv, ampak je enostavno imel boljšo idejo v trenutku prepira (in še mnogo drugih na zalogi). Zaradi tega se staršem lahko zgodi, da ostanejo brez teksta, zagledani v otroka v nejeveri, da jih je uspel tako obrniti v nekaj besedah.

 

Bodite korak hitrejši

Edino orožje, ki ga imate, je dejstvo, da ste odrasla oseba z več izkušnjami, zato je treba biti vedno korak pred malčkom. To pomeni postavljanje zelo jasnih in enopomenskih pravil, ki jih otrok razume. In to takrat, ko je umirjen, ne takrat, ko se pregovarjate, kdo ima prav.


Druga možnost, ki jo imate, je otrokova ustvarjalnost. Naučite nadarjenega otroka točno to, kar se želi naučiti glede hišnih in drugih pravil, potem pa izkoristite njegovo ustvarjalnost, da skupaj določite kazni za kršenje teh pravil. Ko imajo otroci priložnost sodelovati pri ustvarjanju nečesa tako pomembnega, bodo najverjetneje storili vse, da jih ne bo doletel ukrep, ki so si ga sami izmislili.

Imejte ''plan B''
Ko enkrat postavite pravila, pazite, da imate rezervni načrt za vse situacije. Med konfliktom z otrokom in upoštevanjem najvažnejšega pravila – ne želim se prepirati – se lahko zgodi, da otrok ne zna akumulirati negativnih občutij in postane vznemirjen in nezadovoljen. V tem trenutku bi rezervni načrt pomenil, da se umaknete in mu daste določen prostor, ga objamete ali kaj tretjega, odvisno od tega, kaj najbolje deluje, ko je vaš otrok preplavljen z negativnimi občutji.

Od discipline je odvisna življenjska pot
Nadarjeni otroci imajo izjemen potencial doseči velike stvari v življenju. Mnogi v tem ne uspejo, njihov potencial se z leti razblini ali pa ga ne izkoristijo na pravi način. Razlog tiči prav v tem, da se niso naučili discipline in osredotočenosti na tisto, kar jim je v življenju pomembno.

 

Naučite otroka discipline in umirjenosti, še posebej otroka, ki je vsestranski, poln idej, misli in navdušenja. To je enako pomembno, kot zapolniti njegove police in predale s knjigami in ustvarjalnimi igračkami ali zahtevnimi igricami. Kakorkoli smo že ponosni na nadarjenost otrok, ta ne sme biti opravičilo za njihovo nedisciplino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.