Slovenija
1914 ogledov

Nadure zastarajo šele po petih letih

zdravstvo Saša Despot
Tudi vam brišejo nadure? Drugje jih izplačujejo za pet let nazaj, saj zastarajo šele po petih letih!

Ponekod zdravniki dežurajo le za proste ure, drugje v javni upravi pravilniki dovolijo, da se v naslednji mesec prenese le dvajset nadur, druge se brišejo. Kako je mogoče, da se je v brežiški bolnišnici nabralo za 50 tisoč neplačanih ur in ne le to, kako so jih lahko izplačali za pet let nazaj? Najbrž vas ne bo presenetilo, da je odgovor: Popolnoma zakonito! 

Ne nadure, ampak ure iz prerazporejenega delovnega časa

V brežiški bolnišnici sicer niso nikoli govorili o nadurah, ampak o urah iz prerazporejenega delovnega časa. Kaj za vraga je to? Večina ljudi dela osem ur na dan pet dni v tednu. To je enakomerno porazdeljen delovni čas. Ponekod se zaradi sezone odločijo drugače: tri mesece na primer delajo devet ur na dan, nato pa tri mesece sedem ur na dan. Po zakonu pa se mora najkasneje v pol leta fond ur izravnati. Zakon o zdravstveni dejavnosti določa ostrejši kriterij, da se morajo ure izravnati že v štirih mesecih, kolektivna pogodba za zdravnike pa celo, da morajo biti ure izravnane znotraj trimesečnega obdobja. 

So kršili zakon? Najbrž res.

V Brežicah teh ur očitno niso izravnali? So kršili zakon? Najbrž res, ampak ni panike. Na ministrstvu za zdravje pravijo, da skladno z novejšo sodno prakso vse ure, ki so po preteku referenčnega obdobja (pol leta, štiri mesece ali tri mesece) niso izravnane, predstavljajo delo preko polnega delovnega časa, po domače nadure.

Sodna praksa pa gre po pojasnilih ministrstva za zdravje še korak dlje. Če delodajalec za opravljene nadure omogoči koriščenje prostih ur, bi moral kljub temu plačati dodatek za nadurno delo. Torej bi za eno opravljeno naduro delavec dobil prosto uro in še plačanih 30 odstotkov urne postavke, kot znaša dodatek za nadurno delo po kolektivni pogodbi za javni sektor. 

Ampak za pet let nazaj?!?

In kako je možno izplačilo nadur za pet let nazaj? Preprosto, terjatve iz delovnega razmerja zastarajo v roku petih let. 

razno 02.11.09. bolnisnica, postelja, sestra, urgenca, foto:istockphoto | Avtor: iStockphoto iStockphoto
Zelo pomembno vprašanje je tudi, kje so v obubožanem zdravstvu našli ta denar ter ali bo to ogrozilo letošnje poslovanje brežiške bolnišnice. Novoimenovana direktorica Nataša Bogovič Avšič še ni prevzela vajeti, odhajajoči direktor Dražen Levojević pa na naša vprašanja ni odgovoril. 

V Splošni bolnišnici Jesenice imajo, tako kot določa zakon, štirimesečna referenčna obdobja, znotraj katerih se lahko nadure prenašajo v naslednji mesec, potem pa se izplačajo ali pa se z delavcem dogovorijo o točnem terminu koriščenja. V Splošni bolnišnici Trbovlje pa se je tako kot v Brežicah nabralo kar precej "ur v dobro", konec leta 2014 jih je bilo slabih 22 tisoč, o njih pa so tako kot brežiški kolegi poročali v letnem poročilu. 

Ure na zalogi imajo tudi v Trbovljah, jih bodo izplačali?

Ali jih bodo izplačali, niso odgovorili, dejali so le, da zadevo vodstvo rešuje v sodelovanju s sveti zavoda in s sindikalnimi zaupniki. Opozarjajo še, da je problem prevelikega števila ur večplasten in da je znan že desetletja. Ključna težava je, da je treba zagotavljati zdravstveno varstvo 24 ur na dan vse dni v letu, sredstva za plače se od leta 2008 zmanjšujejo po deset odstotkov na leto, pri tem pa se število zaposlenih v kalkulacijah cen v zdravstvenih storitvah ni spreminjalo, pravijo.

Problem je tudi zniževanje števila zaposlenih za odstotek vsako leto, prepoved nadomestnega zaposlovanja za primere, ko so ljudje na bolniški do 30 delovnih dni, pomanjkanje določenega kadra na trgu dela in tudi veliko število dni dopusta, ki pripada uslužbencem in kar se ne upošteva pri kalkulacijah cen zdravstvenih storitev. 

Kaj bo ministrstvo s pojasnili

Po razkritju financ o vrtoglavih izplačilih: zdravnica je dobila celo neverjetnih 26 tisoč evrov bruto mesečne plače, so na ministrstvu za zdravje zahtevali pojasnila. Ali so jih dobili in kaj so ugotovili, včeraj niso odgovorili. Glede na odgovore, ki so nam jih posredovali, pa je načeloma vse zakonito. 

Preberite še:

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Tajčika 10:32 04.maj 2016.

    Here we go again. Brišejo nadure? V skladu s katerim predpisom je sedaj spet to dovoljeno? Najprej ti delodajalec odredi nadurno delo ( običajno ustno, češ da delo mora biti narejeno, ne glede na vse okoliščine ), nato ti jih ...prikaži več pa brišejo oz. te drkajo v glavo, da si jih naredil preveč—kar tako od oka to oceni glupača z diplomo pravne fakultete, ki jo je verjetno kupila v Bosni na placu. 217. člen Zakona o delovnih razmerjih določa kazen v razponu od 3.000 do 20.000 eur, če delodajalec delavcu ne plača nadur—takoj, ko so opravljene, ne pa čez pet let, ko jih delavec s težko muko iztoži. Vsak dan se javno objavljajo institucije v Sloveniji—med drugim, tudi državne, ki bi mogle biti za vzgled vsem ostalim delodajalcem, kako meni nič, tebi nič kršijo zakonodajo Slovenije, ki jo je ta ista Slovenija sama sprejela. Pa dobro folk, kdo je tu nor? Gospodje inšpektorji—kje ste? Aja, spite zimsko spanje 365 dni/ leto.

  • jakec1575 10:05 04.maj 2016.

    Čeprav mnogi v preteklosti niso dobili na stotine placanih ur in jih tudi niso uspeli koristiti, sem za to, da se vsem tem izplacajo ure. Vsem. ne samo priviligiranim. Verjetno ne bodo sli v tozbo nazaj ostali, ker bi Brglez ...prikaži več prepovedal tak referendum, ki financno ogroza proracun. Koga brigajo mali vsakdanji druzinski proracuni z minusi in neplacanimi zasluzenimi urami, mar ne. Naj se od sedaj naprej plača ure. problem je državna uprava, kjer si eni štepajo nadure na lepe oči. Zaradi njih mora biti sistem tako neizprosen, da potem tudi tisti, ki trdo zasluzijo nadure, tega ne vidijo v €.