Slovenija
17 ogledov

Türk: Odlično vlado bomo imeli kmalu

Zoran Janković Boštjan Tacol
Predsednik Danilo Türk še ni sprejel odločitve glede imenovanja mandatarja. Jasno: SDS Jankovića ne bo podprla, glasovi SD zagotovljeni. Podprli ga ne bodo niti Virantovi, ki si želijo vlado narodne enotnosti.

Predstavniki strank in vodje poslanskih skupin so se strinjali, da je prav, da prvo priložnost za kandidaturo za mandatarja dobi Zoran Janković, predsednik stranke Pozitivna Slovenija, ki je na volitvah 4. decembra zmagala, so sporočili iz urada predsednika.

"Pogovori o predlogu za mandatarja bodo še potekali v prihodnjih dneh. Predsednik republike bo v stiku s parlamentarnimi strankami do sprejetja odločitve," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Virant malo da in malo ne podpira

Gregor Virant, predsednik državnega zbora in predsednik Državljanske liste Gregorja Viranta, je po pogovorih dejal, da ta trenutek ne podpirajo Jankovića za mandatarja, podpirajo pa vlado narodne enotnosti. Če bo Türk predlagal Jankovića in bi se prihodnji teden glasovalo o njem, ga Virantova lista ne bo podprla.

Če ta varianta ne bo uspela, bi šli v sredinsko ali desnosredinsko vlado. Hkrati pravi, da koalicije z Jankovićem ne zavračajo, zato so tudi poslali popravke koalicijske pogodbe.

Ne skače v objem kar tako

Virant je prepričan, da bo še kakšen krog pogovorov. Poudarja, da ne blokira sestavljanja vlade. "Ne moremo kar planiti v objem neki koaliciji kot sredinska stranka, Zoran Janković ima le dva odstotka več, pogajanja z njim so bila slabo vodena."

Vsebine koalicijske pogodbe SDS ni komentiral, ker je interna.

Prednosti vladi narodne enotnosti

Na vse stranke bodo naslovili vprašanje, ali so sposobni iskati vlado narodne enotnosti: "Dokler nimamo soglasja za tako vlado, nima smisla iskati imena za tega mandatarja." Meni, da bi bila taka vlada za Slovenijo dobra, gre pa za pobudo treh manjšinskih strank: "Če s to pobudo ne bo šlo, se bo pač izbiralo med Zoranom Jankovićem in Janezom Janšo."

Strankam bomo dali čas do ponedeljka ali torka za premislek o vladi narodne enotnosti. Če bo odgovor ne, se bodo v dveh do treh tednih odločili med Janšo in Jankovićem. Meni, da bi vlada narodne enotnosti zdržala cel mandat, če bi bilo veliko zadrževanja egov.

V Virantovi listi računajo, da se bodo kandidati za mandatarja tehnične vlade začeli pojavljati takoj ko oziroma če se bo pokazalo, da Janković ne more oblikovati koalicije.

Podpora brez pogojevanja

"Naše stališče je, da podpiramo Zorana Jankovića kot mandatarja," je po pogovoru dejal Janko Veber, ki je skupaj s Patrickom Vlačičem predstavljal SD: "Glede tehnične vlade ni bilo resne razprave, imeli smo volitve, v skladu z rezultati potekajo postopki naprej."

Ob tem je bilo pojasnjeno, da je po mnenju SD treba v najkrajšem možnem času vzpostaviti novo operativno vlado, ki bo presekala čas politične blokade, v kateri je Slovenija. Pogovor je tekel tudi o časovnih okvirih, v katerih bi bilo možno nadaljevati s čim hitrejšim konstituiranjem nove vlade. Veber je ob tem izrazil pripravljenost poslank in poslancev SD, da zagotovijo potrebno podporo vsem dejanjem, ki so potrebna za njeno oblikovanje.

Ni komentiral ne Janševega predloga pogodbe ne "ad hoc trojčka".

SD pričakuje konsolidiran tekst koalicijske pogodbe s strani Liste Zorana Jankovića, najverjetneje še danes. O kadrih se ne dogovarjajo, je dejal Vlačič. Vse je usklajeno tudi s predsednikom stranke Borutom Pahorjem, ki je še vedno v bolnišnici.

Jasen "ne" SDS-a

Drugi so bili na pogovoru predstavniki SDS. Jože Tanko je dejal, da je predsednika zanimalo, ali bodo podprli Jankovića za mandatarja. "Tej možnosti v SDS ne nasprotujemo, a v postopku ga ne bi podprli. O drugih možnostih se nismo pogovarjali," je pojasnil Tanko. Na vprašanje o podpori tehnični vladi je odgovoril, da je treba dati prednost temu prvemu delu pogajanj.

O SDS-ovi verziji koalicijske pogodbe niso govorili. Meni, da razmišljanje o Janezu Janši kot mandatarju za zdaj ni potrebno. "Pogodbo smo pripravili, če mandatar v prvem krogu ne bi uspel."

Na pol zakopana bojna sekira

"To razumemo kot nekakšno opravičilo za izjave, ki jih je dajal," je Tanko odgovoril na vprašanje, kako to, da so prišli na pogovore k predsedniku: "Prišli smo na pogovor, za naprej, če ne bo kakšnih drugih stvari, bomo hodili na pogovore."

NSi želi, da predlaga Jankovića

NSi je na pogovoru pri predsedniku republike Danilu Türku predlagala, da kot mandatar za sestavo vlade najprej dobi priložnost zmagovalec volitev.

Po besedah Ljudmile Novak so se s predsednikom strinjali, da je treba mandatarja izbrati po normalni poti. Predlagali so, da najprej dobi priložnost zmagovalec volitev Zoran Janković, ki ga sami sicer ne bodo podprli.

Obstaja precej negotovosti

Poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti Roberto Battelli in Laszlo Göncz sta se po pogovoru s predsednikom države Danilom Türkom strinjala, da je v tem trenutku še precej negotovosti in je težko priti do jasne odločitve glede podpore mandatarja za sestavo vlade, saj da "ni elementov za to, da bi zagotovo vedeli, kdo sploh bo mandatar".

Göncz je pojasnil, da ob tem tudi predvidevata, da bo postopek pogovorov "daljši, kot se je prvotno nakazovalo".

Oba poslanca pa ne podpirata ideje vlade narodne enotnosti, saj menita, da nismo v situaciji, kjer bi bila takšna vlada potrebna.

Janković: "Pogovor je bil konstruktiven"

Pred odhodom v predsedniško palačo je predsednik Pozitivne Slovenije in relativni zmagovalec volitev Zoran Janković, ki se je sestanka udeležil z Janijem Möderndorferjem, dejal, da verjame, da bo predsednik dobro premislil, koga bo predlagal za mandatarja – tako kot je to obljubil že pred časom.

"Pogovor je bil zelo zanimiv, zelo konstruktiven. Če drži, kar vsi govorijo, moramo dobiti možnost sestave vlade, mi smo pogodbo poslali, pot je prava. Pogovore smo zaključili pred prazniki, dobili smo pripombe na pogodbo, potem pa naprej. Pripombe smo dobili od SD in Virantove liste in so sprejemljive,"
je dejal Janković.

Tudi tehnična vlada se mu ne zdi smiselna, saj "zakaj so bile potem volitve".

Novi trojček za vlado narodne enotnosti

Po neuradnih podatkih naj bi sicer Radovan Žerjav, Gregor Virant in Karl Erjavec Türku predlagali, naj za mandatarja ne predlaga ne relativnega zmagovalca volitev Zorana Jankovića ne Janeza Janše, predsednika SDS. Predlagali naj bi mu, naj za mandatarja imenuje strokovnjaka, ki bo oblikoval vlado narodne enotnosti.

"Zakaj bi ga (omenjeni trojček, op. p.) kaj posebej razumeli? Vsi, ki so bili na pogovorih, so povabljeni v partnerstvo za razvoj. V soboto smo se dobili s sindikatom policistov, dosegli smo dogovor v 45 minutah, to iztegnjeno roko moramo vrniti. Tudi podpora interventnemu zakonu je znak, to je zame neki tehnični del. Ves čas trdim, da ni velikih razlik med programi, saj nam je smernice dala EU," je komentiral Janković.

"O 'novih trojčkih' se nima smisla zdaj pogovarjati, to so posledice potencialnega neuspeha sestave vlade," pa je dejal Tanko.

Vsak pogovor pri predsedniku države traja okoli pol ure, na vrsto pa pridejo po velikosti poslanske skupine. Popoldne okoli 16. ure naj bi bili pogovori zaključeni.

Vse opcije še odprte

Za najverjetnejšega mandatarja za zdaj velja predsednik Pozitivne Slovenije Janković, vendar pa se zlasti od nastanka tako imenovane koalicije za deblokado državnega zbora omenjajo tudi druga imena in druge možnosti oblikovanja vlade.

Vendar pa je do zdaj dokaj jasno namero za vstop v koalicijo, ki bi jo vodil Janković, izrazila le SD. Ti dve stranki imata skupno le 38 poslanskih sedežev, kar za večinsko vladno koalicijo ne bi zadostovalo. Janković se je v dosedanjih posvetovanjih pogovarjal s predsedniki vseh izvoljenih strank z izjemo SDS. Medtem ko so v SLS in NSi možnost vstopa v koalicijo zavrnili, pa je vsaj sprva kazalo, da je več možnosti, da se bosta Pozitivni Sloveniji in SD pridružili še DeSUS in Virantova lista. Slednja bo Jankoviću danes posredovala svoj odgovor na predlog koalicijske pogodbe.

Komentarjev 31
  • puelasedulaest 14:48 28.december 2011.

    Če Jankovič ne bo premier bo sigurno odstopil tudi kot poslanec, ker Kučanov kužek je preveč pomemben, da bi bil samo poslanec. In potem bo odstopila celotna ekipa PS, ki je seveda nula brez Jankoviča in Kučana! In tako bodo ...prikaži več glasove dobili vsi ostali, ki bodo lahko složno vladali!

  • puelasedulaest 14:44 28.december 2011.

    Še bolj smrdiš ti s svojim komentiranjem.

  • Stolp 08:45 28.december 2011.

    Malo se zamisli kake oslarije pišeš. Sploh ne bom komentiral, ker je skoraj vse kar pišeš skregano z resnico in produkt opranih možganov.Važno, da je Janković über alles. ane? Takih ne rabimo, so imeli že Nemci slabe izkušnje. ...prikaži več On je 'Mein Kampf', ne pa Janša!