Slovenija
56 ogledov

Kritično bo do nedelje zjutraj

Kolo Profimedias
Zaradi vremenske situacije lahko pričakujemo povišane koncentracije delcev PM10 do nedelje zjutraj. Odrasli in otroci, ki imajo težave z dihali in srčnimi boleznimi ter starejša populacija naj zato gibanje na prostem omejijo. Olajšanje bo v pričetku prihodnjega tedna prinesel veter.

"Nižine marsikje prekriva megla oz. nizka oblačnost, temperature so v jutranjem času približno štiri stopinje pod ničlo, v gorskem svetu in v Primorju je povečini jasno," današnjo vremensko sliko sliko opisuje Brane Gregorčič z Agencije za okolje. "Takšno vreme imamo zaradi ustaljenega območja visokega zračnega pritiska, ki se zadržuje nad južno Evropo in Sredozemljem. Tako bo tudi jutri in vse do nedelje."

PREBERITE ŠE: 

V višinah k nam priteka občutno toplejši zrak. "Danes je na višini med 800 in 2500 metri temperatura zraka že pozitivna, najtoplejši zrak je na višini 1200 metrov," razlaga Gregorčič. "Razlika med temperaturo pri tleh in tistim najtoplejšim zrakom je že skoraj 15 stopinj."

Toplotna inverzija

Posledično se po besedah Gregorčiča ustvarja klin toplega zraka v višinah, ki predstavlja nekakšno zaporno plast, zaradi katere se izpusti dimnih plinov, ki so povzročeni znotraj temperaturne inverzije v razmeroma majhnem volumnu, ne mešajo. Visoke koncentracije onesnaževalcev zraka so zato značilni za stabilno vreme v zimskem času s toplotno inverzijo, kakršni smo priča v zadnjih dneh. "Podobne situacije smo imeli tudi v preteklih letih," razlaga Gregorčič. "Nazadnje lani decembra, ko jih je bilo kar nekaj."

Takšna vremenska situacija bo prevladovala v Sloveniji tudi v prihodnjih dneh. "Že v nedeljo se bo za spoznanje umirila, ker bo nad nami malo več jugozahodnega vetra," razlaga Gregorčič. "V noči na ponedeljek nas bo prešla oslabljena fronta, sicer brez padavin, a pojačale s bodo vetrovne razmere. Koncentracije delcev bodo vsaj za nekaj dni padle. Najbolj kritično bo danes in vse do nedeljskega jutra."

Najhuje je bilo v Celju in Zagorju

Janja Turšič pojasnjuje, da so maksimalne vrednosti delcev PM10 včeraj izmerili v Celju in Zagorju. "Precej podobna situacija je bila tudi v Trbovljah in Ljubljani, nižje koncentracije smo izmerili na severovzhodnem delu Slovenije, na Primorskem pa so bile dnevne koncentracije pod dnevnimi mejnimi vrednostmi," razlaga Turšičeva.

Glede na to, da so izpusti v zimskem času predvsem posledica izgorevanja lesne trde biomase, pri Arsu prebivalcem svetujejo, da ne kurijo lesa v pečeh, če imajo možnost drugega načina ogrevanja, ter da zmanjšajo ogrevanje stanovanjskih prostorov, kjer se uporablja ta energent. "Poleg izpustov iz malih kurilnih naprav je pomemben vir delcev PM10 tudi promet," poudarja Turšičeva. "Prebivalcem zato priporočamo uporabo javnega prevoza." 

Priporočila za najbolj občutljive

Z vidika varovanja zdravja so najbolj občutljive populacije odrasli in otroci, ki imajo težave z dihali in srčnimi boleznimi ter starejša populacija. "Njim priporočamo, da omejijo fizično aktivnost na prostem, da zračijo prostore, ko so koncentracije delcev najmanjše," svetuje Turšičeva.

"Običajno je to v opoldanskem času, najvišje koncentracije so navadno zvečer, zato je zlasti takrat potrebno omejiti gibanje na prostem." A ker je število merilnih mest omejeno, pri Arsu priporočajo tudi spremljanje aktualnih razmer na lokalnem območju, saj že eno samo individualno kurišče lahko močno poslabša kakovost zraka. 

V primerjavi z Indijo ali Kitajsko je seveda zrak v Sloveniji občutno bolj kakovosten. "Po dobrem zraku v Evropi izstopajo skandinavske dežele, Irska in Islandija," razlaga Turšičeva. "V kontinentalnem delu Evrope pa se večina mest sooča s podobnimi težavami kot mi. V Parizu imajo trenutno podobno situacijo, koncentracija delcev je podobna kot v Celju in Zagorju."

Za onesnaženost kriva tudi geografija

K onesnaženosti zraka v Sloveniji močno prispevajo geografske danosti. "Vedno gre za kombinacijo," pojasnjuje Turšičeva in poudarja, da poleg onesnaževalcev k povišani koncentraciji delcev prispevajo geografski in vremenski pogoji. "Naša naravna danost je tudi gozd, zato se ne moremo povsem izogniti uporabi lesa za ogrevanje. Poleg tega imamo kotline in zaprte doline."

Povprečne urne koncentracije lahko spremljate na spletnih straneh Arso, kjer najdete tudi napovedi ravni onesnaženja zraka. Pozimi se nanašajo predvsem na preseganje koncentracije delcev pm10, poleti pa na koncentracijo ozona v zraku. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 10
  • Dare Dado 18:23 08.december 2016.

    jaz grem ven, boli me kurac vaše nategovanje, en s tem mastno služi, lopovi

  • Bojker 18:03 08.december 2016.

    Do 1. 1. 2017 bodite doma, nič ven hoditi. Boste prišparali nekaj denarja!

  • jakec1575 17:35 08.december 2016.

    Konc 80 in zacetek 90 se spomnim visokih koncetracij SO2. potem so zaceli kuriti indonezijca in nabavili filtre in je bilo ok nekje do 2010. zdaj imamo pa set sranje, ker folk kuri na pelete na starih peceh. od 1 ...prikaži več mio subvencij je bilo potrosenih 1% za nove peci. pa ne zato, ker ljudje nimajo dnarja, ampak ker imajo za vse druge neumnosti, sam za to ne dajo. kaksne geografske danosti, lepo vas prosim. 50% dizlov mestu in individualna kurisca z zanic ali neprimernimi pecmi in smo spe v 80ih prejsnjega stoletja.