Magazin > Lepota & telo
68 ogledov

Najvarnejša zaščita je ...

kondom Shutterstock
Najvarneje je poskrbeti za dvojno zaščito in uporabljati kondom in tabletko.

Kondom je še vedno najpogostejše sredstvo za zaščito pred spolnimi boleznimi in neželeno nosečnostjo pri prvem spolnem odnosu, je pokazala raziskava, ki so jo lani izvedli med slovenskimi mladostniki. "Svetovna zdravstvena organizacija kljub temu priporoča sočasno uporabo hormonske kontracepcije," je na novinarski konferenci ob svetovnem dnevu kontracepcije, ki ga zaznamujemo 26. septembra, poudarila Bojana Pinter z ginekološke klinike v Ljubljani.

Uporabljajo jo le redki

Pri nas je delež mladostnikov, ki so pri prvem spolnem odnosu uporabili dvojno zaščito, le dva odstotka, pri zadnjem spolnem odnosu pa so jo uporabili štirje odstotki. Po besedah Pinterjeve je v drugih evropskih državah ta delež okrog deset odstotkov, cilj Svetovne zdravstvene organizacije pa je številko dvigniti na 30 odstotkov.

Izbira

V Sloveniji je na voljo 17 kombiniranih hormonskih oralnih kontraceptivov, progestagenska tabletka, vaginalni obroček, kontracepcijski obliž, kontracepcijska injekcija, intrauterini sistem s hormonom, maternični vložek z bakrom, diafragma, tabletka za nujno kontracepcijo in kondom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.