Magazin > Odnosi in prosti čas
817 ogledov

Najpogostejše napake pri peki peciva

bananin kolač Norbert Tutschek
Se držite recepta, a vam kolač kljub temu ni uspel? Morda ste naredili kakšno od teh napak.

Namesto pecilnega praška ste uporabili sodo bikarbono
Tisti, ki trdijo, da je vseeno, ali uporabite pecilni prašek ali sodo bikarbono, se motijo. Čeprav sta si podobna, različno učinkujeta na barvo, teksturo in okus jedi. Soda bikarbona bo jedi zrahljala le, če ji dodamo živila, ki imajo nizko PH vrednost, na primer čokolado, jogurt ali kislo mleko. Samo v tem primeru pride namreč do nastanka ogljikovega dioksida, medtem ko pecilni prašek ogljikov dioksid proizvaja že pri stiku z vodo.

Suhih sestavin niste presejali
Mnogi moko ali pecilni prašek vsujejo v maso, čeprav je v receptu pisalo, da jo je treba presejati. Slednje je včasih nujno potrebno, da se izognete nastanku grudic ali luknjic na površini kolača.

Med peko odpirate pečico
Med peko kolačev, piškotov ali biskvitov brez moke ne odpirajte pečice, saj se vam bo testo sesedlo. Za to, da se masa spremeni v želeno teksturo, je namreč potreben točno določen čas in točno določna temperatura. Če boste med peko odprli pečico, bo iz nje ušel vroč zrak, in tako tudi iz testa, zaradi česar se bo ta sedel.

Modela niste pretresli
Da površina vaše torte ali kolača ne bi bila grudasta, morate testo, po tem, ko ste ga vlili v model, male pretresti, da se znebiti mehurčkov. Ta nasvet še zlasti upoštevajte pri debelem in lepljivem testu.

Beljake prehitro vmešate v testo
Da bi čim prej končali s pripravo sladice, se mnogim pri vmešavanju beljakov v zmes zelo mudi. To je velika napaka. Beljake, da vaše pecivo na koncu ne bo presuho, je treba dodajati zelo počasi in jih nežno vmešati v zmes.

Pozabili ste na rumenjake in sladkor
Biskvit vam bo uspel le, če boste rumenjake in sladkor takoj zmešali. Sladkor se namreč hitro veže na rumenjak, zaradi česar nastanejo kristali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.