Ambient
182 ogledov

Nasveti za opremo najemniškega stanovanja

najemniško stanovanje Žurnal24 main
Kako zastarelo najemniško stanovanje posodobiti (brez posebnih privoljenj najemodajalcev).

Opremljanje najemniškega stanovanje je velikokrat zapleteno lovljenje ravnotežja med željami lastnikov in najemnikov. Pri procesu naletimo vsaj na tri ovire:

Prvič, prav vsak poseg nam v najemniškem stanovanju ne bo dovoljen. Lastnik ima pravico omejiti obseg posegov oziroma jih v celoti prepovedati.

Drugič, stanovanje bo po vsej verjetnosti že opremljeno; slovenske najemnike bo največkrat 'presenetila' izvirna oprema iz leta, ko je bilo stanovanje prvič opremljeno (bela tehnika iz osemdesetih ni redek pojav). Opremljeno stanovanje pomeni, da prav mnogih dodatnih pohištvenih kosov ne bomo mogli vnesti v prostor, zato moramo z obstoječim preprosto shajati. 

Tretjič, gotovo vas v prihodnosti čaka vsaj ena selitev. Želite res investirati v kose pohištva, ki v naslednjem domu ne bodo našli prostora?

Za vas smo pripravili nekaj praktičnih nasvetov, s katerim boste najemniško stanovanje opremili v svojem slogu, za to pa porabili malo denarja in investirali v opremo, ki je ne bo potrebno zavreči po selitvi.

 

1. Zmenjajte nekaj ključnih elementov

Prvič, zaveso tuš kabine. Drugič, prevleke za okrasne blazine. Tretjič, zavese za okna. Četrtič, ves ostali dekor. Stanovanje bo tako veliko bolj 'čisto' in pripravljeno na vaše spremembe.

 

2. Investirajte v en praktičen in en estetski element

Priporočamo npr. zamenjavo (zarjavele, vodnega kamna polne in plesnive) glave tuša, ki vas bo v lokalnem Bauhausu prišla nekaj deset evrov in bo vredna prav vsakega centa. Naslednji korak naj bo odstranitev lestenca nad jedilno mizo (tistega, steklenega iz osemdesetih, v katerem že nekaj desetletij življenje izgubljajo raznolike žuželke) in investirajte v (morda malo držaji, a večni) lestenec, ki ga boste po selitvi seveda vzeli s seboj.

 

3. Dekorirajte!

Obesite plakate in razglednice, na kavč položite pisano pregrinjalo in mizo okrasite s prelepo vazo. Na zid obesite svoja najljubša umetniška dela in kopalnico opremite z lepim toaletnim setom.

 

4. Razmislite o začasnih rešitvah

Nekateri najemodajalci bodo z veseljem prisluhnili vašim željam in investirali v prenovo ali zamenjavo dotrajanih materialov in elementov. Drugi se bodo večjih investicij zaradi z njimi povezanimi stroški izognili. Razmislite o sledečih alternativah:

Če brušenje parketa ne pride v poštev, razmislite o preprogi.

Ker si niti ne drznete pomisliti na menjavo kuhinjskih ploščic in kuhinjskega niza, raziščite možnosti samolepilnih ploščic (ki jih po selitvi odstranite), nalepk za kuhinjske omarice ali vinilne prevleke za pult. 

Na tržišču obstajajo tudi začasne tapete, ki jih boste pred selitvijo z lahkoto odstranili, pa še prihranili boste strošek beljenja.

 

5. Vsi novi pohištveni kosi naj bodo domiselni in večfunkcijski

Ne kupujte pohištva po meri ali masivnih kosov. Raje izdelajte pohištvo iz cevi, palet, gajbic ali lestev, ki jih lahko kadarkoli zavržete ali nadgradite. Če kupujete kose, vzemite v zakup vse možne prihodne bivanjske situacije in raje investirajte v nevtralen in multifunckijski kos pohištva.

Izjemno priljubljena rešitev so perforirane vezane plošče, ki lahko služijo za več namembnosti, hkrati pa so izjemno sodobne, igrive in preproste za montažo.

 

6. Poživite prostor z rastlinami

Posadite zeliščni vrt in si prostor okrasite z lončnicami. Stanovanje bo v trenutku postalo bolj domače.

Fotografije: Pinterest

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.