Slovenija
31 ogledov

NLB za svetovanje več kot pol milijona

Janko Medja mediaspeed
Državna banka, ki je bila že večkrat dokapitalizirana z davkoplačevalskim denarjem, naj bi kadrovski agenciji KFI za svetovanje plačala več kot pol milijona evrov.

NLB naj bi kadrovski agenciji Korn Ferry International (KFI) za svetovanje plačala 580 tisoč evrov. O tem so po pisanju časnika Finance že pred časom zaokrožile neuradne informacije, po razkritju prestižnih avtomobilov uprave banke, pa je novinarje časnika na strošek kadrovske agencije vnovič opozorilo pet virov.

Navedb o znesku, plačanem agenciji, banka po poročanju časnika ni niti zanikala niti potrdila. Četudi je v lasti države, pogodbe v skladu s predpisi ni zavezana razkriti in se sklicuje na zaupnost.

Glede na zapisnik 37. seje nadzornega sveta NLB, ki je bila 14. septembra 2012, in so ga pridobili v uredništvu, je banka več kot 500 tisoč evrov porabila za iskanje vodilnih kadrov.

Sum korupcije

Na seji, na kateri je bil za šefa banke imenovan Janko Medja, je nekdanji nadzornik NLB Miran Pleterski (iz osebnih razlogov je odstopil po seji) opozoril, da obstaja več morebitnih nepravilnosti, ki lahko sprožajo potencialen sum o korupciji delovanja nadzornikov.

Novinarji Financ pri NLB na vprašanje, kako so izbirali kadrovsko agencijo, da bi dobili čim več za čim manj davkoplačevalskega denarja, in ali so poskrbeli za več ponudb, niso dobili odgovora.

KFI priporočil Medjo

Glede na zapisnik sta bila na omenjeni seji nadzornega sveta navzočna dva predstavnika KFI, in sicer vodja dunajske podružnice agencije Herbert Unterköfler in John Wittgenstein iz Frankfurta, pri čemer ni jasno, kdo ju je povabil in v kakšnem poslovnem odnosu sta bila z nadzornim svetom ali banko.

Nadzorni svet ju je zaprosil za mnenje o Janku Medji, ki je bil v tistem hipu še predsednik nadzornega sveta NLB in ne še predsednik uprave. KFI je po navedbah časnika povedal, da "nima mandata za iskanje šefa NLB, ampak so z nadzornim svetom kljub temu pripravljeni deliti svoje mnenje o Medji, ki ga že poznajo."

Po njihovi oceni Medija potrebne mednarodne izkušnje, njegova izobrazba pa je prvovrstna. "Če bi nas bili zaprosili, da poiščemo kandidata za predsednika uprave NLB, bi bil Janko Medja zagotovo na vrhu seznama," skleneta. Medja je bil nato imenovan za predsednika uprave NLB.

Posel dogovorjen v naprej?

Nenavadno je, da je nadzorni svet na isti seji v nadaljevanju imenoval KFI za pomoč pri izbiri uprave. Nato se je nadzornemu svetu pridružil še Blaž Brodnjak in bil takoj potrjen za člana uprave.

Novinarki časnika sklepata, da bi lahko bil posel med KFI in nadzornim svetom morda dogovorjen v naprej, KFI pa bi lahko pripeljal kar Janko Medja sam. "Ali je mogoče, da je KFI za več kot pol milijona evrov našel torej le enega člana uprave Nima Motazeda," se sprašujeta.

Ob dejstvu, da je prek pol milijona evrov za svetovanje plačala banka, ki "večkrat zaprosi za davkoplačevalsko pomoč in jo tudi dobi".

Komentarjev 14
  • dragec 08:43 20.februar 2013.

    Ne, kolega. jaz sem predsednik uprave in nisem sposoben, da iz lastnega okolja najdem dobre svetovalce, iščem jih oddrugod in jih lepo plačujem (iz davkoplačevalskega denarja), da mi svetujejo. TO JE STARA NAVADA NAŠIH VODILNIH V DRŽAVNIH FIRMAH.

  • Zvonka Facija 07:38 20.februar 2013.

    Od kdaj pa nas politika posluša???

  • stela 06:44 20.februar 2013.

    Izjemno dober povzetek!