Svet > Hrvaška
143 ogledov

Nočitev ob morju za deset evrov!

Hrvaška obala Profimedias
Nizke cene pri zasebnikih v teh dneh niso rezultat pomanjkanja gostov, ampak nenadzorovane rasti te vrste namestitev v zadnjih letih. A ker so hoteli v sezoni že zasedeni, bo situacija že prihodnji teden drugačna.

Četudi so hrvaški mediji že pred začetkom sezone napovedovali vrhunsko sezono in v povezavi s tem povišane cene turističnih namestitev in storitev hrvašaki obali, pa hrvaški časnik Slobodna Dalmacija ugotavlja, da so cene v zasebnih namestitvah ta teden še izjemno nizke. 

PREBERITE ŠE: 

"Na pragu julija cene namestitev na Jadranu niso bile še nikoli tako nizke," piše časnik. "Posteljo v zasebni namestitvi na odličlni lokaciji od Istre do Dubrovnika je v teh dneh mogoče dobiti za neverjetnih šest evrov, apartma za štiri osebe v enem od znanih letovišč pa za 25 evrov."

Nenadzorovana rast zasebnih apartmajev

Tako nizke cene, ki jih po pisanju časnika ni bilo niti v prvih povojnih letih, niso rezultat pomanjkanja zanimanja gostov, ampak viška postelj. Posledica nenadzorovane rasti te vrste namestitev je, da lahko večina računa na zasedenost kapacitet za 40 do največ 50 dni, kar je najnižji odstotek izkoriščenosti turističnih kapacitet na Hrvaškem. Po zasedenosti kapacitet jih presegajo tudi kampi, ki so močno odvisni od vremena. 

"Naša nastanitev je neorganizirana, razdrobljena, brez celostnega trženja in odvisna od iznajdljivosti lastnika ter od tega, kako se posveti svojemu poslu," je za časnik povedal lastnik apartmajev iz obmorskega letovišča Tučepi, ki ima 150 dnevno letno zasedenost kapacitet. "50 dni zasedenosti ne moremo imenovati posel, kajti, kje najti goste za ta čas, je vedela že 'babica Mara' pred 50-imi leti."

Na kraju nižje cene 

Tradicionalnih junijskih gostov, ki so na Hrvaško masovno prihajali v zasebne namestitve v predsedzoni, predvsem s Češke, Slovaške, Poljske in BiH, je letos manj in v paniki zaradi praznih apartmajev lastniki svoje najboljše namestitve prvega razreda v bližini morja po pisanju Slobodne Dalmacije ponujajo tudi za deset evrov za posteljo. 

Oglaševane cene so po pisanju časnika sicer precej višje, a se lahko na kraju samem tudi prepolovijo. Tako se te dni po pisanju časnika štiriposteljni apartma v Sukošanu ponuja za 30 evrov, v Biogradu za 35, v Zatonu pa celo samo za 27 evrov. 

Na Pagu stane soba v zasebni namestitvi do konca junija 12 evrov, v Vodicah pa lahko štiri osebe do konca junija letujejo že za 30 evrov. 

Tako bo le še ta teden

Prav tako niso zasedene vse kapacitete v Splitu, kjer se lahko apartma za štiri osebe na Bačivcah dobi za 50 evrov, v Makarski v bližini morja za 40, v Kaštelu pa posteljo v apartmaju za šest do osem evrov. 

Stanje naj bi se sicer spremenilo v začetku julija, ko bodo gostje zaradi že zasedenih kapacitet v hotelih iskali namestitev v zasebni ponudbi. Prav tako avgusta, kjer so številni hoteli že ustavili rezervacije, saj imajo vse kapacitete zasedene.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 4
  • Avatar Džoser
    Džoser 19:24 28.junij 2016.

    Počelo je počelo!No sedaj pa zavedni Slovenci hitro na morje k Hrčkom,da jim popravite budžet!!Kar naj vas oderejo naivneže.Še osel gre samo enkrat na led.Vi pa vsako leto?!!

  • slajan 13:36 28.junij 2016.

    Včeraj na TV, da je kava na Hrvaškem 4 EUR, danes obratno - nočitev za 12 EUR. Odvisno pač kdo oglašuje oziroma plača članek.

  • valerijakregar 13:20 28.junij 2016.

    tako pa bomo poskrbeli za slovenske mamice.z deložacijo :http://maribor24.si/lokalno/mamica-samohranilka-iz-maribora-s-tremi-otroci-tik-pred-delozacijo/27824