Slovenija > Črna kronika
39 ogledov

Alpinista zajel plaz, a sta se rešila sama

Alpinist Shutterstock
Obilo sreče sta imela plezalca, ki ju je pri sestopu z Robanovega Kota dopoldan odnesel snežni plaz.

Kot je za Žurnal24 pojasnil Aleš Kuhar iz GRS Celje, sta alpinista plezala Čadovo smer na Ojstrico (2350 metrov), goro v vzhodnem delu Kamniško-Savinjskih Alp.

Pri sestopu pa ju je v nekem trenutku zajel plaz, ki ju je odnesel daleč v globino. K sreči ju plaz ni v celoti zasul, tako da sta se lahko rešila sama in poklicala reševalce, saj sta utrpela poškodbe in nista mogla sestopiti.

Aktivirani so bili reševalci in zdravniška ekipa, ki so s pomočjo helikopterja prišli do poškodovancev in ju oskrbeli, nato pa ju prepeljali v celjsko bolnišnico.

Prihodnje dni ostanite doma

Kot opozarjajo na Agenciji za okolje, je nevarnost snežnih plazov v visokogorju večinoma 3. stopnje, pod okoli 1500 metri nad morjem pa 2. stopnje. Spontanega plazenja sicer naj ne bi bilo, a se že ob manjši dodatni obremenitvi lahko hitro sproži plaz novega snega zlasti na mestih z napihanim snegom.

Prihodnji dnevi sicer za obisk gora ne bodo primerni, saj bo mrzlo, oblačno in megleno z rahlim sneženjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.