Slovenija
138 ogledov

Novinarka in urednica ga tožita zaradi razžalitve

Janez Janša Saša Despot
Novinarka TV Slovenija Eugenija Carl in urednica dnevnoinformativnih oddaj na TVS Mojca Šetinc Pašek sta vložili zasebno kazensko tožbo zoper predsednika SDS Janeza Janšo zaradi razžalitve.

Kot sta sporočili, bo Odvetniška družba Zdolšek v kratkem v njunem imenu vložila tudi civilno odškodninsko tožbo zaradi posega v čast in dobro ime.

PREBERITE ŠE: 

"Ivana Janeza Janšo kazensko zasebno toživa zaradi žaljivega zapisa na javnem spletnem mediju, v katerem naju je osebno označil za prostitutki, naju blatil in diskreditiral osebno kot ženski in poklicno kot novinarki," sta zapisali Carlova in Šetinc Paškova.

"Tako kot z nikomer drugim, tudi z omenjenim toženim Ivanom Janezom Janšojavno ne bova polemizirali, ampak se bova z njim soočili v sodni dvorani. Meniva namreč, da je v civilizirani državi za take zadeve sodišče edino pravo mesto," sta dodali.

Razlog je Janšev tvit

Janša je namreč 21. marca tvitnil: "Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov. #ZvodnikMilan."

To vsebino je tvitnil po tistem, ko je Carlova poročala, da so se med člani Facebook strani Legija smrti znašli tudi vidni člani SDS, ki pa so zanikali, da bi se v skupino pridružili sami.

Novinarski organizaciji obsodili zapis

Njegov zapis sta obsodili obe novinarski organizaciji, prav tako predstavniki nekaterih političnih strank. O primeru so na zahtevo koalicije razpravljali tudi na seji odbora DZ za kulturo, v SDS pa so zahtevali sklic seje komisije za peticije, na kateri bi spregovorili o pravici do svobode govora.

Na Platformi za promocijo zaščite novinarstva in varnosti novinarjev, ki deluje v okviru Sveta Evrope, so Janšev zapis označili z najvišjo stopnjo pritiska na novinarje. Tvit je na platformo Sveta Evrope sicer prva prijavila in ga tudi označila z omenjeno opozorilno stopnjo Evropska zveza novinarjev (EFJ), ki je ena od šestih partnerjev platforme.

Pri varuhu človekovih pravic so pojasnili, da Janšev zapis ne more biti predmet njegove obravnave. Kot so zapisali, pa varuh redno opozarja, da se od politikov in vseh oseb na vidnih položajih pričakujejo visoki standardi ravnanja in spoštovanja vseh ljudi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • Zmago 08:32 11.april 2016.

    Nagnusnih fac ???...................... Kako se pa potem briješ ??? ;-)

  • Zmago 22:03 09.april 2016.

    No tole je pa višek. Oni dve baburi lahko pišeta o njem kaj jih je volja ???No, za moje pojme je to 10x hujše, da te nekdo blati z LEGIJO SMRTI in to v cajtngah in ne na nekem twitu.

  • h3o 18:41 09.april 2016.

    prej zaradi priložnosti za zaslužek...Pohlep je pač smrtni greh...