Slovenija
127 ogledov

Novoletni hit je polet k Božičku na Finsko

Rovaniemi Profimedias
Med Slovenci in Slovenkami je za božično-novoletne praznike priljubljen obisk Božička v Roveaniemi na Finskem. Klasika so evropske prestolnice, potovanja na toplo in vedno priljubljena hrvaška obala. Teroristični napadi, kot nazadnje v Berlinu, za kratek čas spremenijo tudi turistične tokove.

"Poleg tradicionalnih decembrskih adventnih izletov in potovanj z obiskom številnih evropskih božičnih sejmov bi izpostavili potovanje s posebnim letalom k Božičku na Finsko v Rovaniemi, ki je že vrsto let naša uspešnica," na vprašanje, kam za božično-novoletne počitnice najraje potujejo Slovenke in Slovenci odgovarja Jasmina Feguš iz Kompasa. 

PREBERITE ŠE: 

Dubai | Avtor: Reuters Reuters
Priljubljene destinacije za dostopno ceno so po besedah Feguševe tudi Sicilija, Malta, Madeira in Barcelona. "Letos beležijo porast, prav tako medcelinski programi s kombinacijo počitnic in potovanj," razlaga Feguševa. Med njimi našteva Dubaj, Malezijo, Vietnam in Kambodžo. Prav tako se Slovenci in Slovenke pogosto odločajo za zimzelene prestolnice, kot so Moskva, London, Budimpešta, Madrid in Barcelona. 

Trend so prazniki doma in potovanje v januarju

"Trend v zadnjih letih sicer je, da se vse več ljudi odloča za to, da božično novoletne praznike preživijo doma, na pot pa se odpravijo takoj po novem letu, ko cene precej padejo," razlaga Feguševa in poudarja, da je december tudi mesec otovritev smučarskih sezon, na smučanje pa se gostje vsako leto odpravljajo v večjem številu.  "Seveda ne smemo pozabiti na hrvaško obalo, kjer Slovenci radi vstopamo v novo leto, predvsem v bližnjih krajih, kot Umag, Poreč, Opatija, Mali Lošinj," poudarja Feguševa."Na koncu z veseljem ugotavljamo, da so slovenski turistični kraji, od mest do morja, toplic in gora, vse bolj priljubljeni in obiskani."

Tudi pri Palmi se turisti odločajo za različne ponudbe in destinacije, od enodnevnih silvestrovanj  in večdnevnih obiskov evropskih mest in prestolnic do krajšega oddiha s silvestrovanjem na jadranski obali in v Sloveniji (terme, obala, gore) ter vse do tedenskih počitnic na toplem. "Posebnih sprememb v potovalnih navadah Slovencev ne opažamo - novoletni termin ostaja eden izmed bolj priljubljenih potovalnih terminov," na vprašanje, smo Slovenci in Slovenke v zadnjih letih spremenili potovalne navade, odgovarja Nika Vrhovnik iz Palme. 

Sneg na Siciliji | Avtor: Profimedias Profimedias
Čarter s Slovenci in Slovenkami na jug Italije

Pri Palmi tudi letos beležijo veliko zanimanje za silvestrovanje v tujini. "Nasploh imamo porast rezervacij in večje število gostov v primerjavi z lanskim letom," razlaga Vrhovnikova. "Veliko naših gostov si želi na toplo, aktualna so evropska mesta in prestolnice – od Londona, Amsterdama, Budimpešte, Prage, Barcelone, Lizbone, Dunaja do Rima."

Med toplimi destinacijami je za slvoenske goste zanimiv jug Italije. "Na Sicilijo in v Neapelj zaradi velikega zanimanja poletimo s posebnimi, čarterskimi leti," pojasnujejo pri Palmi. "Spet mnogi se odločajo za daljše, sedemdnevne počitnice na toplem, kot so Tenerife, Maroko, Egipt, Dubaj. Seveda ne smemo pozabiti Hrvaške, ki je prav tako tradicionalno priljubljena med našimi gosti."
Varnostne razmere in dogodki, kot so se nedavno zgodili v Berlinu, ko je tovornjakar zapeljal v množico na božičnem sejmu vplivajo tudi na turistične navade. 

Varnost in turistični tokovi

"Tovrstni dogodki, ki se zgodijo žal enkrat na enem, drugi na drugem koncu sveta, spremenijo seveda za kratek čas tudi turistične tokove," razlaga Vrhovnikova. "Na srečo pa se življenje hitro vrne v stare tirnice in mesta živijo naprej. Varnost je seveda tudi nam na prvem mestu, zato je temu prilagojena tudi naša ponudba. Do odpovedi silvestrovanj v tujini ne prihaja. Tudi nismo zaznali dodatnih vprašanj ali skrbi, ki bi jo izrazili gostje, ki so se že odločili, da novo leto preživijo v tujini."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • AnzeSmolej 07:57 25.december 2016.

    A je tole vic!?!? Nobena vera ne uči slabega ?!?! WTF!!! Dajte se malce razgledati in izobraziti preden take klamfate! Vse vere bi bile najraje ta glavne na vasi za vsako ceno, kot naprimer uči koran da je treba nevernike POBITI !

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 07:30 25.december 2016.

    Da nobena vera ne uči nič slabega? Zavračanje znanosti, zaviranje kritičnega razmišljanja, homofobija, ozek pogled na moralo, čaščenje avtoritete, ... a to so same lepe stvari?

  • matermila 06:15 25.december 2016.

    Nobena vera ne uči nič slabega,jih je pa večina krivih mnogih pokolov v njihovem imenu,skozi stoletja in še danes ni nič bolje.Grabiti in še enkrat grabiti je moto,ki vodi verske vodje že tisočletja.Sicer pa Vam želim miren praznik,če veste kaj praznujete.