Slovenija
71 ogledov

Žalna seja na Kemijskem inštitutu

žalna seja
1/8
Saša Despot
"Izgubili smo dobrega kolega, prijatelja ter sočutnega sodelavca. Janko je imel izjemno visoke delovne in etične standarde," so besede sodelavcev na današnji žalni seji.

V avli Kemijskega inštituta je ob smrti njegovega direktorja Janka Jamnika oprta žalna knjiga, danes pa je bila na inštitutu tudi žalna seja.

"Izgubili smo dobrega kolega, prijatelja ter sočutnega sodelavca. Janko je imel izjemno visoke delovne in etične standarde, spodbujal je k sodelovanju in cilju, da bi Kemijski inštitut postala ena izmed najbolj uglednih znanstveno-raziskovalnih institucij v Evropi.Odšel je v času, ko si je inštitut prizadeval za vstop v družino institucij Maxa Plancka. Težka smrt ga je doletela sredi ambicij in močno si bomo prizadevali, da bomo stopali po njegovi poti in nadaljevali z njegovo vizijo," je na žalni seji dejal predsednik upravnega odbora Kemijskega inštituta Janez Levec.  

Miran Gabršček, njegov tesni raziskovalni sodelavec in prijatelj je omenil Jamnikovo iskrivost, raziskovalno strast, odločenost in ciljno usmerjenost. Prebral je tudi pismo eminentnega znanstvenika Joachima Maierja, Jamnikovega mentorja in prijatelja iz Inštituta Maxa Plancka, ki je v pismu med drugim napisal:"… Čutim, kot da sem izgubil sina. Občudoval sem njegovo pokončnost, iskrenost in delavnost. Na Inštitutu Maxa Plancka ga je vedno čakala pisarna s povabilom za znanstveno delo."

Jamnik je Kemijski inštitut vodil od leta 2008, z njim pa je sodeloval že vrsto let prej - od leta 2006 je vodil tudi znanstveni svet inštituta. Umrl je za posledicami strelnih ran, ki jih je dobil po napadu v torek zvečer na parkirišču v bližini gostinskega lokala na območju ljubljanskega Viča. Policija je osumljenca že prijela.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.