Avto
562 ogledov

Obnovljen originalni avtomobilski del tudi za le pol cene originalnega

Obnovljeni originalni deli Gregor Prebil
Vse več poblaščenih servisov ponuja vgradnjo obnovljenih originalnih delov. Cene so lahko tudi za polovice nižje od novih delov. Določeni deli sklopov namreč niso iztrošeni in jih zato z obnovljenimi komponentami ponovno uporabijo.

Lastniki vozil imajo več možnosti, ko je treba na servisu v vozilo vgraditi nov del. Ob originalnih delih se lahko odločijo tudi za izbiro originalnih obnovljenih delov.    

Originalne obnovljene dele ponujajo le nekateri proizvajalci avtomobilov, Nissan, BMW, Fiat, Volkswagen, Opel ... Trg s tovrstnimi deli je v porastu. Obiskali smo Oplovo servisno delavnico, kjer za svoja vozila ponujajo že več kot 2.400 različnih obnovljenih delov.

Tudi večji in dražji sklopi

Obnovljeni originalni deli | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Pri obnovi ne gre le za dele, ki so narejeni iz enega kosa, ampak predvsem za sklope, ki so zaradi svoje velikosti in kompleksnosti običajno dražji in si lahko lastniki vozil z njihovim nakupom zmanjšajo strošek popravila. Med obnovljenimi deli tako najdemo glave motorjev, elektronske krmilne enote, turbo polnilnike, kompresorje, armaturne plošče, EGR ventile, radio naprave, alternatorje, sklopke, zavorne čeljusti, motorje, navigacijske sisteme ...

Pri nemškem proizvajalcu vozil pojasnjujejo, da so nižjo ceno originalnih obnovljenih delov omogočili z varčevanjem na energiji za pridobivanje surovin in ponovnim taljenjem pred ulivanjem v kalupe, kot tudi s prihranki na energiji za obdelavo surovin v polizdelek. Vse našteto ima tudi vpliv na zaščito okolja.

Garancija enaka originalu

Na Oplu so nam pojasnili, da so vsi obnovljeni deli zaščiteni z embalažo, označevalnimi nalepkami s hologramom in odtisnjenimi oznakami na samih proizvodih. O možnostih vgradnje obnovljenih originalnih delov stranko obvesti servis in jo informira o ceni. Pri Oplu pravijo, da so cene v primerjavi z originalnimi deli nižje tudi za 50 odstotkov. Dobavni rok za tovrstne dele je odvisen od povpraševanja in vračanja iztrošenih delov, običajno pa so deli na zalogi in je dobava možna v roku enega tedna, še pojasnjujejo.

Obnovljeni originalni deli | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil


Obnovljeni deli se ne razlikujejo od novih originalnih delov, niti z videzom, niti s karakteristikami. Enako kot za nove dele dele velja dvoletna garancija, navajajo pri zastopniku Opla za Slovenijo, kljub temu, da so bili vsi deli že uporabljeni.

To so omogočili z industrijsko obnovo. ISO certifikat in strokovnost inženirjev Opel zagotavljajo kakovost, navajajo pri Oplu.

Obnovljeni originalni deli | Avtor: Opel Opel
Opel rabljene originalne dele zbira, shranjuje in jih industrijsko obnavlja. To pomeni, da originalne dele razstavijo, pregledajo, očistijo ter obnovijo po specifikacijah za originalne dele Opel. Elektronske komponente se nadgradijo z najnovejšo programsko opremo, mehanične dele pa izboljšajo z najnovejšimi tehnološkimi postopki. Potrošni material, oziroma komponente, ki so izrabljene (npr.tesnila, ležaji, gumijasti deli...), in vplivajo na učinkovitost in življenjsko dobo delov, so v celoti zamenjane. Zaradi naštetega je obnovljeni del pravzaprav kombinacija obnovljenih in novih komponent.

Čeprav so obnovljeni deli primarno namenjeni avtomobilom izven garancijskega roka, pa se lahko za njih odločijo tudi lastniki vozila, ki je še v garanciji. Na primer, če morajo določen del plačati sami.

Primerjava cen nekaterih delov:

Astra H (Alternator): Cena nov: 1264,08 evra, cena obnovljen: 662,93 evrov, razlika v ceni: 601,14 evra, razlika v odstotkih: 48 odstotkov

Corsa E (Motor): Cena nov: 6729,52 evra, cena obnovljen: 4037,71 evrov, razlika v ceni: 2691,81 evra, razlika v odstotkih: 40 odstotkov

Insignia (letev volana): Cena nov: 2260,98 evra, cena obnovljen: 1021,95 evrov, razlika v ceni: 1239,03 evra, razlika v odstotkih: 55 odstotkov

Komentarjev 2
  • sprehajalec 10:38 06.avgust 2016.

    Ne vem kje dobite navdihe za tele članke pa cene. Astra H alternator vrže ven 85 Eur pa poštnina.

  • stanko75 09:48 06.avgust 2016.

    Hm kakšne neverjetne cene. Nove alternatorje za Astro H lahko kupiš od 110€ naprej najdražji Boschev stane 569,98€. Se vidi kako zasoljene cene imajo v smislu boste prihranili če se prej ne pozanimaš.