Slovenija
37 ogledov

Ornig: "Vodstvo policije je moralo vedeti"

Kiberkriminal Profimedias
Dejan Ornig, ki je razkril varnostne ranljivosti policijskega komunikacijskega sistema Tetra, deloval pa je tudi kot informator policije, v sporočilu medijem poudarja, da je vodstvo policije moralo vedeti za sodelovanje z njim. Na policiji to sicer zanikajo.

"V zadnjem obdobju svojega sodelovanja s policijo sem delal na področju islamskega ekstremizma. Moje operativne informacije so bile tako obsežne, da je o tem moral biti seznanjen tako generalni direktor policije, direktor uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave, kot tudi direktor kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana," trdi Dejan Ornig v sporočilu, ki ga je na medije naslovil preko svojega odvetnika.

Dodal je, da je bilo pri preiskovanju islamskih ekstremističnih skupin zajetih na tisoče sporočil, fotografij, elektronskih kontaktov, mobilnih telefonskih številk in drugih komunikacij. "Zajete komunikacije je bilo treba analitično obdelati in operativne informacije ovrednotiti, kar pomeni, da so na zadevi morali delati tudi drugi analitiki. Tako velike zadeve pač ni mogoče skriti nadrejenim. Še več, operativne informacije v zvezi s tem naj bi bile posredovane tudi Slovenski varnostno obveščevalni službi," navaja.

Če ne bi nič vedeli, bi morali odstopiti

"Valiti krivdo name in na prve operativce, s katerimi sem sodeloval, in interpretacija, da nihče ni nič vedel, lahko razumem kot strah. Strah pred izgubo službe in položaja," meni Ornig in dodaja, da če res ne bi vedeli nič o sodelovanju z njim, bi bilo to še huje, saj bi morali odstopiti zaradi svoje nesposobnosti.

Policija je na svojem twitter profilu označila navedbe, da naj bi vodstvo policije vedelo za ta primer, kot zavajajoče. "Zdi se, da je izpostavljeno zaradi povsem drugih namenov," so zapisali. Ob tem so poudarili, da policija operativne informacije zbira zakonito, o konkretnem primeru domnevnih vdorov v elektronske komunikacije pa bo presodilo specializirano državno tožilstvo.

Potem ko so na spletnem portalu podcrto.si objavili korespondenco med dvema kriminalistoma in Ornigom, ki naj bi nezakonito vdiral v zasebno komunikacijo posameznikov, je policija o tem obvestila oddelek za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili specializiranega državnega tožilstva. Na policiji tudi znova poudarjajo, da vire pred začetkom sodelovanja opozorijo, da ne smejo izvrševati kaznivih dejanj, saj nihče ne more odvezati virov kazenske odgovornosti.

Ornig je še poudaril, da je bilo sodelovanje s policijo vseskozi vzajemno, zato tudi trdi, da ni bil le informator, ampak policijski sodelavec. Kot trdi, je v več letih sodelovanja od policije dobil okoli 800 evrov. 

Preberite tudi: 

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:05 16.junij 2016.

    Največji problem je da je stvar sistemska policija pa na vsak način zagriženo trdi da gre za posamično anomalijo. Če si aktivist in če stopiš nekomu pomembnemu na žulj potem te preverijo, naredijo personalizacijo in te načrtno uničijo. <br ...prikaži večr />Če so se zmenil da bodo politika ki jim ni všeč ustavil da bi ga dobil ko se bo napil, Ni vrag da isto delajo če njihovimi ljubimi kak aktivist ni všeč. Sam da se to nikoli ne izve.

  • izRODEk 22:35 15.junij 2016.

    Ta zadeva je veliko večji škandal, kot ga je Policiji uspelo utišati in preprečiti. Vas res ne zanima, če vam je nekdo vdr v vaše zasebne kanale in vam posredoval vaše informacije, pogovore ipd? Mene zanima in sem zgrožen. In ...prikaži več sem prepričan, da bi za to dejanje morale leteti politične glave in glave na Policiji!Še en dokaz več, da je v tej državi očitno potrebno red narediti na ulici ali pa v hostah!SF/SN!