Slovenija
778 ogledov

Planet TV: dva velika menda že podpisala, da bosta plačevala "naročnino"

Planet TV Anže Petkovšek
Telekom in Telemach menda že podpisala, da bosta plačevala za Planet TV, drugi se še pogajajo.

"Zaenkrat ostaja." Tako so v T-2 odgovorili na vprašanje, ali Planet TV ostaja v njihovi programski shemi. 

Kot smo poročali, gre Planet TV po isti poti kot Pro plus, izgubo bodo reševali z "mesečno naročnino", ki jo bodo za vsakega uporabnika zaračunali kabelskim in IP-operaterjem. Cena je menda dober evro na mesec. S tem zneskom bi skoraj podvojili prihodke

V zameno za to bodo morali izključiti prizemno oddajanje in onemogočili ogled vsem, ki televizijo spremljajo prek sobne ali strešne antene. Prvotni načrti, da bi se to zgodilo že maja, so se očitno zamaknili, saj sodeč po odgovorih s T-2 še niso dosegli dogovora, po naših neuradnih informacijah pa dogovora ni niti z A1 niti s kabelskimi operaterji. 

"Podrobnejših informacij vam trenutno ne moremo posredovati. O vseh podrobnostih boste pravočasno obveščeni," so nam odgovorili v Planet TV. Se pa Planet TV po neuradnih informacijah hvali, da že ima podpisani pogodbi s Telekomom in Telemachom.

Boljše naročnina kot dokapitalizacije

Da je pogodbo podpisal Telekom, ni presenečenje, saj je večinski lastnik Planet TV, ki ustvarja velikansko izgubo, podjetju so posojili že veliko denarja in ga tudi dokapitalizirali, "naročnino" pa bodo enostavneje prevalili na končne odjemalce, če jo bodo plačevali tudi drugi operateji pa bo podvojila prihodke Planet TV. Da bo Telekom julija za dva oziroma za štiri evre podražili pakete, smo poročali včeraj

Da je razlog za novo podražitev (zadnja je bila pred tremi meseci) tudi naročnina na Planet TV, so med vrsticami tudi priznali. "Zaradi sprememb in spremenjenih poslovnih modelov na trgu pravic TV-programov (svojim naročnikom želimo namreč zagotavljati najbolj priljubljene in najbolj gledane TV-programe, med katerimi so tudi programi, ki jih izdajata medijski družbi Pro Plus in Antenna TV SL), so se nam v letošnjem letu izrazito povišali stroški nakupa TV-vsebin," so napovedano podražitev pojasnili na Telekomu. 

"Obveščamo vas, da Planet TV ostaja v shemi," so nam odgovorili na Telemachu in dodali, da je vsebina pogodbe poslovna skrivnost.  Telemach bi lahko bil bolj naklonjen podpisu pogodbe kot drugi operateji, saj je tako kot Telekom tudi sam v dvojni vlogi, hkrati je namreč tudi ponudnik TV programov Šport klub. 

Najprej 1,2 evra, potem 1,6 evra ... 

Prvi predlog že lani novembra je bil 1,2 evra nadomestila, potem je zahtevo Planet TV zvišal na 1,6 evra, zdaj pa menda znova pristajajo na 1,2 evra, vse ponudbe so prvo leto predvidevale občuten popust, plačati bi bilo treba 70 oziroma 80 centov.  Mnenje med operaterji je različno, eni bi jih vrgli iz programske sheme, drugi ne. "Za enako gledane tuje programe plačujemo 25 centov," pravijo. 

V A1 poslovnega sodelovanja s posameznimi partnerji ne komentirajo. "Programskih shem v naši ponudbi v kratkem ne bomo bistveno spreminjali, uporabniki bodo imeli dostop do istega nabora programov kot do sedaj. O morebitnih spremembah na področju produktov in storitev bomo uporabnike v skladu z zakonodajo kot vedno doslej tudi v prihodnje ustrezno obveščali," so odgovorili.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 28
  • Tomii Tomo 16:42 03.junij 2017.

    Nabolš it k lokalnim ponudnikom če maš šanso.

  • Tomii Tomo 16:35 03.junij 2017.

    Hm in kaj potem še ostane pametnega na DVB-T, hrvatija , Gold tv in TV3 pa še ta dva bojo ugasnili in dodali kakšnega Veseljaka in Exodus in poleg RTV in Golice obdržali Nova24, da bojo mamce lažje se fokusirale na volitve.

  • Danjel Mihevc 10:50 03.junij 2017.

    2 eur za RTV ,pa se ne bo nobeden jezil