Slovenija
19 ogledov

Po počitnicah interpelacija, danes odgovor nanjo

Vesna Györkös Žnidar Anže Petkovšek
Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar, ki jo SDS interpelira zaradi aretacije nekdanjega kosovskega premierja, mora do jutri svoj odgovor poslati v državni zbor. Poslanci se bodo z najverjetneje še eno neuspešno interpelacijo ukvarjali po počitinicah.

Ministrica za notranje zadeve VesnaGyörkös Žnidar je svoj odgovor na interpelacijo, vladi predstavila na današnji seji, saj ga mora najpozneje do jutri oddati v DZ. Ministrica je očitke predlagateljev interpelacije v celoti zavrnila, vlada pa je njen odgovor podprla.  

Glavni del zagovora je poročilo policije glede aretacije nekdanjega kosovskega premierja Ramusha Haradinaja, zaradi katere v SDS-u menijo, da je Sloveniji povzročila hudo škodo, oziroma, da do nje sploh ne bi smelo priti. 

Če je Györkös Žnidarjeva že ob vložitvi interpelacije ocenila, da je policija v navedenem primeru ravnala strokovno in zakonito, je generalni direktor policije Marjan Fank njene besede potrdil z besedami "Policista lahko za njegovo ravnanje samo pohvalim. Odločitev, ki je bila sprejeta kasneje, pa je bila v rokah pravosodja."

SDS: Ministrica izgubila osebno integriteto ter zaupanje javnosti

Po oceni vlagateljev interpelacije je Vesna Györkös Žnidar neposredno subjektivno odgovorna oziroma vsaj objektivno in politično odgovorna za dogodke, ki so se zgodili v primeru pridržanja nekdanjega kosovskega premiera. S tem je po mnenju SDS izgubila osebno integriteto ter zaupanje javnosti, zato ne more več opravljati ministrske funkcije: "Zaplet bo negativno vplival na gospodarsko sodelovanje med Republiko Kosovo in Republiko Slovenijo, s čimer bo nastala ogromna škoda slovenskemu gospodarstvu," piše v interpelaciji.

Preberite še:

Priština s protestno noto

Ramuš Haradinaj (Foto: BOBO) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Haradinaja so sredi junija na podlagi tiralice srbskega Interpola iz leta 2004 aretirali na ljubljanskem letališču in ga privedli pred preiskovalnega sodnika, ki mu je odvzel potni list in ga po zaslišanju izpustil na prostost, dokler okrožno sodišče v Kranju ne odloči o tiralici in morebitni izročitvi Srbiji.

Potem ko je slovensko zunanje ministrstvo od kosovskega prejelo verbalno noto, v kateri je Priština Ljubljano obvestila, da se je Haradinaj vračal čez ozemlje Slovenije s posebne diplomatske misije v tujini, je ministrstvo noto posredovalo okrožnemu sodišču. To je Haradinaju vrnilo potni list in ta je 19. junija zapustil Slovenijo.

Še ena neuspešna interpelacija?

Ministrica se je konec junija sestala s premierjem Mirom Cerarjem in ocenila, da uživa njegovo zaupanje, tudi koalicijske stranke so ji načeloma izkazale podporo. DZ bo tako septembra obravnaval najvretneje že drugo neuspešno interpelacijo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.