Slovenija
11 ogledov

Po zaupnico s fiskalnim pravilom?

Janez Janša Žurnal24 main
Premier Janša je povedal, da obstaja možnost, da bi na odločanje o fiskalnem pravilu vezal zaupnico.

Za potrditev zaupnice bi premier Janez Janša potreboval dvotretjinsko podporo. Enaka podpora je potrebna tudi za ustavne spremembe – fiskalno pravilo potrebne podpore za zdaj nima.

"Če ni razuma, ni izhoda tej koaliciji"

"Ne gre za usodo vlade, ne te vladne koalicije, temveč preprosto za usodo Slovenije. Če tukaj ni toliko razuma, da bi ljudje, ki so velikokrat javno prisegli, da bodo podprli fiskalno pravilo, držali to besedo, in bi ljudje, ki razumejo situacijo, postavili interes države pred lasten interes ali interes stranke, potem ni izhoda tej koaliciji," je dejal Janša. V tem primeru Slovenija po njegovih besedah potrebuje nove volitve in jasno razmerje sil, ki bi dale odgovor tudi na te dileme.

Že včeraj je predsednik koalicijskega DeSUS-a Karl Erjavec izrazil mnenje, da Janša ne bo dobil zaupnice, če bi jo morebiti vezal na sprejem fiskalnega pravila.

Glasovanje o fiskalnem pravilu bo glede na časovnico predvidoma v petek. To je po Janševih besedah eno od treh sklopov od pomembnih glasovanj na tej izredni seji državnega zbora. Do takrat se bo veliko zgodilo in od tega, kaj se bo dogajalo, bo odvisno tudi, ali bo zaupnico na fiskalno pravilo tudi vezal, je dejal.

Poslanci Pozitivne Slovenije so danes dopoldne že napovedali, da bodo obstruirali večino seje

Če bi poslanci sprejeli zakon o holdingu, ki je med drugim tudi na dnevnem redu, je vodja Pozitivne Slovenije Zoran Janković že napovedal, da bodo razmislili o referendumu in vložili interpelacijo, ki je že spisana.

Lukšič: pretenciozno in diletanstko

Vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer je zagotovil, da si njihovi poslanci zaradi izjave predsednika vlade Janše ne nameravajo premisliti in fiskalnega pravila ne bodo podprli. Sicer pa je dejal, da je treba počakati do petka, ko bodo videli, kaj se bo glede tega res zgodilo

Predsednik SD Igor Lukšič meni, da je takšna vezava zaupnice "pretenciozna ali diletantska". "Za spremembo ustave potrebuje 60 glasov poslancev, za to, da vlada dobi mandat, pa potrebuje 46 glasov," je za STA dejal Lukšič. "Ni mogoče pričakovati, da bo opozicija potrdila premiera in vlado, ko je jasno, da je to stvar vladne večine," pravi. Tovrstna vezava na ustavno spremembo ne bi smela biti mogoča, meni Lukšič. "Verjetno premier ni dobro ocenil te razlike. Opozicije nikakor ne bo imel zraven pri podpori vlade," je poudaril.

Erjavec: Neizglasovana zaupnica bi pomenila politično krizo

Pri Državljanski listi Janševe izjave niso želeli komentirati. Predsednik DeSUS Karl Erjavec pa je  sporočil, da je vezava zaupnice vladi na fiskalno pravilo legitimna možnost, ki jo ima predsednik vlade. V DeSUS to možnost ocenjujejo kot realno. "Bi pa izglasovana nezaupnica povzročila politično krizo, ki bi jo bilo potrebno kar najhitreje rešiti s preoblikovanjem koalicije ali rekonstrukcijo vlade. Možne bi bile tudi predčasne volitve," je še zapisal Erjavec.


Predsednica NSi Ljudmila Novak je v izjavi za medije povedala, da izjave Janše sicer ni slišala, po njenem mnenju pa je s tem želel opozoriti na resnost zadeve. Kot je dejala, so do sedaj naredili korake v smeri varčevanja ter dali pozitivne signale tujim finančnim trgom.

Komentarjev 16
  • dragec 08:50 18.julij 2012.

    Ne mirko, napaka, narobe razmišljaš. Potem je nemčija najbolj koruptivna država, potem ja Anglija zelo koruptivna država, potem je to katastrofa za Dunaj, saj je polovica prebivalstva iz muslimanskih držav. Potem bi ti "mirkec" poprijel za lopato in metlo in ...prikaži več ne, kako ti praviš JUŽNA GOLAZE: Ne bodi tako nesramen do "ljudi".

  • 1111 08:41 18.julij 2012.

    ...zato pa je Slovenija v riti, zaradi takih bebcev kot si ti in tvoj domobranc !!!!!!

  • Darko 23:46 17.julij 2012.

    ti si fabrika, napiši ovadbo in jo nesi na policijo ne pa da serješ k en retard