Pod streho > Gradimo & obnavljamo
6489 ogledov

Novi načrti sklada, ta stanovanja bodo povsem drugačna

stanovanjska soseska Novo Brdo Saša Despot
Na republiškem stanovanjskem skladu so se končno odločili, da zgradijo štiri lesene objekte, v katerih bodo stanovanja za javni najem. Ali bo lesena gradnja postala stalnica ali gre zgolj za enkratni poizkus, se bodo odločili, ko bodo ugotovili prednosti in slabosti lesene gradnje.

Da ima lesena gradnja vrsto prednosti pred klasično zidano in betonsko gradnjo, je znano že dlje, še posebej, če upoštevamo njene bistvene lastnosti. Te priznavajo tudi na skladu. Les je naraven, trajnosten, ekološki in lokalen gradbeni material, leseno konstrukcijo je mogoče razstaviti in reciklirati ali ponovno uporabiti, poleg tega les uravnava vlago v prostoru in izboljša kakovost zraka v njih, skozi celotno življenjsko obdobje nase veže več CO2, kot se ga sprosti v njegovi obdelavi, zato ima zelo pozitiven vpliv na ogljični odtis stavbe in kakovost zraka v okolici, lesena gradnja je energijsko bolj učinkovita, njena izvedba pa hitrejša in natančnejša v primerjavi s klasično gradnjo, so izpostavili prednosti v odgovoru za Bloomberg Adria. K temu so dodali še, da je lesena gradnja do človeka prijazna, ker je celotna proizvodnja prestavljena v tople in suhe delavnice, čas na gradbišču pa se zmanjša na minimum. Če so vključeni lokalni dobavitelj in izvajalci, spodbuja tudi lokalno gospodarstvo. 

V Avstriji jih gradijo že več desetletij

Glede na navedeno nas je zanimalo, zakaj se lesene gradnje najemnih stanovanj na skladu lotevajo šele zdaj? Izkušenj na tem področju, predvsem pri individualni gradnji, imamo v Sloveniji dovolj, prav tako imajo slovenski projektanti in izvajalci tudi izkušnje z leseno gradnjo večstanovanjskih stavb. Takšna gradnja ni nekaj novega ali nepreizkušenega, če se zgolj ozremo v sosednjo Avstrijo, lahko ugotovimo, da je lesena gradnja najemnih stanovanj tam stalnica že vsaj dve desetletji. 

Na skladu odgovarjajo skopo: "SSRS že ima objekt z delno leseno nosilno konstrukcijo, in sicer je to večstanovanjski objekt v F3 Stanovanjska soseska Zeleni gaj v Ljubljani." 

Spomnimo, v tem objektu, ki je bil tudi vzorčni, imata leseno konstrukcijo le tretja in terasna etaža, vse etaže pod njima so armiranobetonske. 

Stanovanjski sklad, ki ga vodi Primož Pirc, je preprodajalcem omogočil milijonsk Slovenija Pod streho Ljubljana si lahko obeta skoraj 900 novih poceni stanovanj, gradila se bodo tu ...

Pilotni objekt za pridobivanje izkušenj

A kljub temu bo načrtovana lesena gradnja na območju PE1 Glince/Podutik nov pilotni projekt, "s katerim pridobivamo izkušnje na področju lesene večstanovanjske gradnje, z željo povečanja deleža tovrstne gradnje v Sloveniji ter tudi večje finančne podpore države v obliki subvencij za vgrajen les in promocijske aktivnosti".  

Šele v nadaljnjih fazah razvoja projekta bodo pridobili natančnejše informacije glede ugotovljenih prednosti in slabosti povezanih z leseno gradnjo večstanovanjskih objektov. 

Pridobljene izkušnje pa bodo osnova za nadaljnje odločitve in izvedbe drugih projektov. Za zdaj zgolj pravijo, da je "gradnja lesene nosilne konstrukcije načelom hitrejša od klasične gradnje primerljivega objekta in da je dražja od klasične gradnje primerljivega objekta".

Zato bodo na skladu poskusili od države pridobiti sredstva sofinanciranja, vsaj za pokritje razlike med gradnjo klasičnega in lesenega večstanovanjskega objekta. 

Štiri lesene stavbe bodo končane 2025

V okviru pilotnega projekta načrtujejo gradnjo štirih lesenih večstanovanjskih objektov, med seboj povezanih s podzemno garažo ter pripadajočo zunanjo, prometno in infrastrukturno ureditvijo.  

Izbrani projektanti Protim Ržišnik Perc arhitekti in inženirji so zaključili z izdelavo idejne zasnove v več različicah. Klet objektov bo iz armiranega betona, etaže pa bodo imele leseno konstrukcijo. Kot so še povedali, sta predvidena dva tipa nosilne lesene konstrukcije, odločitev o izbiri pa bo, po natančnih analizah vseh predlaganih rešitev, sledila ob koncu faze projektiranja idejnega projekta. 

Na vprašanje, ali bodo za gradnjo poleg lesa uporabili tudi druge naravne gradbene materiale, denimo za toplotno izolacijo, stavbno pohištvo, so odgovorili le, da bodo pri tem sledili določilom uredbe o zelenem javnem naročanju. 

Projektna dokumentacija in gradbeno dovoljenje naj bi bila izdelana oziroma pridobljena letos, potem bodo izvedeli javno naročilo za izbiro izvajalca gradnje skupaj s projektom za izvedbo. Zaključek gradnje je predviden leta 2025. 

Fotografija je simbolična. 

ssrs Podbreznik Slovenija Pod streho Potrjeno: Na voljo bo novih 200 stanovanj po dostopnih cenah
Komentarjev 2
  • bi_ba 10:33 22.februar 2023.

    Kaj pa potresi, termiti, deževja, itd? Barakarska naselja za ultra reveže. Za elito pa najboljši materiali, a ne? Še indijanski rezervati imajo boljša bivališča.

  • sandi76 09:22 22.februar 2023.

    Nehajte že s temi lesenimi barakami. Obstajajo drugi naravni materiali (opeka, kamen, beton, železo...) s katerimi se zgradi kvalitetne, trajnostne objekte, skoraj brez potrebnih stroškov za vzdrževanje. Ni mi jasno, kdo propagira lesene barake, ki zelo hitro potrebujejo pleskanje (poglejte ...prikaži več si tiste barakarske bloke v Novem polju, katerih fasada je ošlesana do skrajnosti. Obstajajo leseni objekti, kjer se po fasadah pojavljajo razpoke, ker les pač deluje po svoje.