Pod streho > Gradimo & obnavljamo
23905 ogledov

Tako po novem fasaderji sestavljajo ponudbe za izvedbo fasade

fasada Profimedia
Preverili smo, kdaj lahko pridemo na vrsto za izvedbo nove fasade na družinski hiši in kako glede na stalno spreminjanje cen materialov fasaderji pripravijo ponudbo.

Marsikoga so visoke cene energentov za ogrevanje spodbudile k ukrepanju. Odločitev za izvedbo nove toplotnoizolacijske fasade je namreč zdaj verjetno bolj preprosta, kot je bila morda pred leti, ko so bile energentov precej nižje. 

To se pozna tudi pri zasedenosti fasaderjev, ki komajda utegnejo odgovoriti na telefonski klic. Poklicali smo jih 10, pogovoriti pa se nam je uspelo s šestimi. Predstavili smo se jim kot lastnik hiše, ki načrtuje novo fasado. Takšno, ki bo ustrezala tudi zahtevam Eko sklada, če bi želeli pridobiti nepovratna sredstva ali kredit. Odločili smo se, da bi vgradili 13,5 centimetrov grafitnega ekspandiranega polistirena ali po lastnostih in ceni primerljivega materiala. 

fasada | Avtor: Profimedia Profimedia

Čakalna doba od sedem do devet mesecev

Najprej nas je zanimalo, kolikšna je čakalna doba, kdaj bi torej prišli na vrsto za izvedbo nove fasade. Le pri enem od sogovornikov bi prišli na vrsto že aprila naslednje leto, trije bi nam fasado izdelali maja, dva pa šele poleti.

V vrsto pa se je pri vseh, razen pri enem, treba postaviti že zdaj. 

Le tistega, ki lahko fasado izdela aprila, naj bi ponovno poklicali in se v vrsto postavili kmalu po novem letu. Takrat bi si tudi ogledal hišo naredil izmere in nam tudi naredil konkretno ponudbo. Kot nam je povedal, je zdaj za ponudbo prezgodaj, saj se cene ves čas spreminjajo. Trenutno je okvirna cena za fasado s prej omenjenim toplotnoizolacijskim materialom pri njem 62 evrov na kvadratni meter. 

Ogled in ponudba v enem mesecu

Ostali fasaderji so zaradi možnih sprememb cen materiala poslovno politiko temu prilagodili drugače. Vsi bi si hišo prišli ogledati v 14 dneh, najkasneje pa v roku enega meseca. Potem bi nam sestavili ponudbe glede na zdaj veljavne cene. Trije fasaderji so nam povedali tudi ceno za izvedbo kvadratnega metra fasade. Pri enem je cena 55 evrov, ker pa bi se moral pripeljati več kot 60 kilometrov daleč, jo je dvignil na 57 evrov. Dva bi fasado izdelala za 62 evrov na kvadratni meter. Pri vseh pa je v ceno poleg materiala in dela, vštet tudi gradbeni oder in DDV. Dva cene nista izstrelila na pamet, saj z omenjenim izolacijskih materialom letos sploh še nista delala, zato bi morala pogledata natančne številke, ocenila pa sta, da je cena kvadratnega metra okoli 55 evrov. 

Končna cena je lahko višja, ali pa tudi ne 

Kaj se zgodi, če se cene iz ponudbe do maja oziroma poletja, ko bi nam fasado dejansko izvedli, povišajo, nas je zanimalo. 

Dva bi ponudbo tik pred izvedbo popravila glede na nove cene materiala. Torej bi podražila le tisti del, ki se nanaša na podražitev posameznega materiala, ostalih postavk na ponudbi pa ne. Trije pa so povedali, da jih proizvajalci fasadnih sistemov o načrtovanih podražitvah pravočasno obvestijo, zato tik pred tem na zalogo kupijo material za fasade, za katere so izdali ponudbe. Izjem aso lahko le lepila in barva zaključnega sloja. Kot nam je povedal eden od njih, ni dobro, da lepilo predolgo stoji v skladišču, saj se lahko navzame vlage, kar pa precej poslabša njegovo kakovost. Barva pa j iz nabave izključena, če se stranka zanjo še ni odločila, pove drugi. V teh primerih tudi ona dva na ponudbi povečata postavko lepila in barve. 

Eden od njih pa od stranke ob potrditvi ponudbe pričakuje predplačilo, in potem v primeru napovedanih podražitev in predčasnega nakupa materiala še dodatno predplačilo za material. Tako je zagotovljeno, da bo stranka na koncu plačala natančno tak znesek, kot je na ponudbi. 

fasada Dražji materiali Pod streho Toliko boste letos plačali za novo fasado
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.