Pod streho > Na vrtu
27212 ogledov

Hitro raste, brez bolezni, okrasno drevo z zdravimi plodovi

Murva
1/5
Profimedia
Če iščete popolno drevo za svoje dvorišče, smo ga našli za vas.

To je murva, ki je na slovenskih tleh prisotna zelo dolgo, nekoč so na murvi gojili celo sviloprejke.

Murva je popolno drevo. Hitro bo zrasla, s svojimi čudovitimi velikimi in širokimi listi jo uvrščamo med top okrasne rastline. Njeni plodovi so zelo priljubljeni zaradi sladkega okusa in dobrodelnih značilnosti.

Poznamo navadno murvo, ki jo srečamo celo ob gozdu v "divjini", v drevesnicah pa najdemo številne različice z debelimi ali celo dolgimi plodovi, ki so beli, rdeči ali črni. Da je murva zelo priljubljena kot okrasna rastlina priča dejstvo, da v drevesnicah prodajajo različico, ki ne obrodi plodov.

Murva je zelo trpežna rastlina, saj jo lahko obrežemo, kot nam srce poželi. Ponekod ji vsako leto popolnoma obrežejo vse veje, pa se naslednje leto vseeno lepo razraste. Murvo lahko oblikujete v okrasno drevo, v tem primeru jo boste morali obrezati večkrat v letu, kar bo tudi lepo prenesla.

Murva | Avtor: Profimedia Profimedia

Glede tal ni preveč izbirčna in se bo lepo prilagodila, uspeva tudi v siromašnih tleh. Najraje ima sončno lego, ki bo pripomogla, da bodo plodovi bolj sladki. Nekoliko občutljiva na mraz je črna murva, ki uspeva le v toplejših vinogradniških legah.

Na murvi lahko porežete vrhove poganjkov, da ne bo pretirano zrasla, obenem bo pridelek večji. Če boste pustili, da zraste v višave, bo dosegla tudi petnajst metrov. Najvišjih plodov tako ne boste mogli nabrati, zato bo pod njo polno odpadlih plodov, ki puščajo trdovratne madeže. Najbolje je, če v času zorenja podnjo postavite mrežo.

Murva | Avtor: Profimedia Profimedia

Polna vitaminov, lahko jih sušite

Murva ima široko krošnjo, ki je odlična za senco. Plodovi niso le okusni, pač pa tudi zdravi, vsebujejo številne vitamine (C, A, B, E, K) železo, kalij, mangan in magnezij, polni so antioksidantov, celo znamenitega resveratrola. Ker so plodovi zelo nežni, jih nabiramo previdno in shranjujemo v majhne posode. V hladilniku bodo obstali le do nekaj dni, zato jih je najbolje takoj zmrzniti za smutije, pogosto jih sušijo. Posušene murve so odličnega okusa, pravilno sušene bodo spominjale na okusne bombone. Lahko jih predelate tudi v marmelade, sokove, sirupe, ali uporabite za liker.

Murva | Avtor: Profimedia Profimedia

Sadite jo kot ostalo sadno drevje, v veliko jamo, ki jo prilagodimo velikosti sadike. Naj bo globoka vsaj pol metra, široka vsaj en meter, sadiko posadimo približno tako globoko, kot je rastla v drevesnici. Odrasla drevesa je najbolje dognojevati enkrat na leto. Mlado drevo je treba redno zalivati, odraslo pa dobro prenaša sušo.

Vrt, jesen, vrtnarjenje, kmetovanje Pod streho Vrtnarske bližnjice, s katerimi prihranimo na času, denarju in trudu ameriške borovnice Na vrtu Pod streho Sadni grm, ki bo pravilno posajen, obrodil 30 let semenski krompir Semenski krompir Pod streho Znane so priporočene sorte za letos, priskrbite si jih čim prej
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.