Pod streho > Nepremičnine
82377 ogledov

Sosedu lahko prepoveste, da kadi na balkonu

blok Profimedia
"Si predstavljate, da kupite drago stanovanje in vam smrad kajenja iz spodnjega nadstropja onemogoča normalno bivanje,“ piše državljan, ki predlaga, da se kajenje v večstanovanjskih stavbah prepove. In ni edini.

Na spletnem portalu Predlagam vladi sta kar dva predloga, da bi se kajenje v večstanovanjskih stavbah prepovedalo oziroma vsaj omejilo. 

V prvem državljan prelaga, da se kajenje v večstanovanjskih stavbah povsem prepove, saj „zaradi konstantnega kajenja ne morem koristiti balkona niti imeti odprtih balkonskih vrat. Si predstavljate, da kupite drago stanovanje in vam smrad kajenja is spodnjega nadstropja onemogoča normalno bivanje!“

K temu doda, da razume, kako težko se je odvaditi kajenja, a kadilci, kot piše, ne zakajajo le svojih stanovanj temveč tudi stanovanje nad tem.

Drugega državljana moti, da se v njegovo stanovanje vali cigaretni dim iz gostinskih lokalov v pritličju večstanovanjske stavbe. Predlaga, da bi „kajenje lahko omejili na zunanje mize, ki so od stanovanjske stavbe oddaljene vsaj sedem metrov.“

kajenje | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ministrstvo za zdravje: Potrebna bo širša javna razprava

Na oba predloga so odgovorili na ministrstvu za zdravje. V skladu z zakonom o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov velja, da je kajenje oziroma uporaba tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov na prostem oziroma na prostorih, ki se ne štejejo za zaprte, prepovedano le, če so ti del pripadajočih funkcionalnih zemljišč objektov, v katerih se opravlja dejavnost vzgoje ali izobraževanja.

Za zdaj torej prepoved ne velja za dvorišča lokalov, niti balkonov v večstanovanjskih stavbah. Morda pa se napovedujejo spremembe, saj bodo „pri prepovedi kajenja na drugih zunanjih prostorih bomo v prihodnje sledili usmeritvam Svetovne zdravstvene organizacije, zakonodaji EU in priporočilom stroke, potrebna pa bo tudi širša družbena razprava.“

Kajenje omejite ali prepovejte v hišnem redu

Vendar to ne pomeni, da kajenja v blokih ni možno vsaj deloma urediti. 

„Lastniki lahko sprejmejo hišni red, s katerim določijo pravice in obveznosti uporabnikov posameznih delov stavbe z namenom, da se zagotovijo pogoji za nemoteno uporabo teh delov, zavaruje varnost in red ter zagotovi mir in čistoča v stavbi, tako da se z njim določijo temeljna pravila sosedskega sožitja,“ še odgovarjajo na ministrstvu. 

Hišni red velja za tiste, ki se z njim ne strinjajo

Kot izhaja iz stanovanjskega zakona, so etažni lastniki, enako pa velja tudi za najemnike, dolžni svoja stanovanja, poslovne in skupne prostore, naprave in funkcionalno zemljišče uporabljati tako, da z njihovo uporabo ne motijo drugih lastnikov, najemnikov in uporabnikov stanovanj oziroma poslovnih prostorov. 

Tako lahko v hišnem redu med drugim določijo, da so v bloku prepovedani hišni ljubljenčki, da se na balkonih in skozi okna ne sme stepati preprog, da v stanovanjih in na balkonih ne smejo uporabljati eksplozivnih, vnetljivih in drugih za zdravje ogrožajočih snovi, torej lahko prepovejo tudi kajenje na balkonih. 

Pes v bloku Hišni ljubljenčki Pod streho Toliko stroškov se za psa plača v bloku

Hišni red lahko sprejmejo in spreminjajo z navadno večino, ki jo predstavlja več kot polovica solastniških deležev etažnih lastnikov, v njem pa določijo temeljna pravila sosedskega sožitja v večstanovanjski stavbi.

Pravil, ki so napisana v sprejetem hišnem redu, se morajo držati vsi etažni lastniki, tudi tisti, ki se z njim ne strinjajo in ga niso potrdili, ter tudi novi lastniki, ki so stanovanje kupili po tem, ko je bil ta že sprejet.
 

Komentarjev 59
  • Soloobveznababica 21:21 13.december 2022.

    Glede na komentarje in kaj vse ljudje pocnejo v blokih,se ne cudim, da marsikdo rece zanicevalno- ah uni blokarji. Res pa je,da v bloku nisi sam in se je tako treba obnasati. V kolikor tega ne zmores,bolje da gres v ...prikaži več hiso,tam ne bo nobenih omejitev ,delaj kar hoces.

  • Avatar GeorgeLincolnRockwell
    GeorgeLincolnRockwell 13:50 10.december 2022.

    Kje lahko kupim tobačne izdelke? Povsod. Kje jih lahko konzumiram? Nikjer! Retardiran svet

  • anica00 07:43 10.december 2022.

    Prepovedate mu kajenje, ne morete mu prepovedati, da ima živo mejo s sosedom visoko štiri metre.