Pod streho > Varčna hiša
36017 ogledov

Čez noč obrnili ploščo: Končno nižje cene tudi zanje!

položnice Dejan Mijović
Računi za elektriko za luči na hodnikih in dvigala v blokih so precej višji od računov za elektriko v stanovanjih. Pristojni še nedavno, kljub večkratnim pozivom združenja za poslovanje nepremičnin, za nastale razmere in težave etažnih lastnikov niso imel posluha. Zdaj pa nenadni preobrat.

Pred časom smo poročali o neverjetnem dvigu zneska na položnici za elektriko, ki jo porabijo v skupnih prostorih enega od blokov v Tacnu. Znesek na položnici za elektriko v skupnih prostorih bloka se je v enem mesecu zvišal s 184,77 evra na neverjetnih 1.947 evrov. Za štiričlansko družino, ki živi v tem bloku, je to pomenilo 120 evrov več na mesečni položnici. 

Razlog, da so cene tako poskočile, je ta, da etažni lastniki elektriko v skupnih prostorih plačujejo po tarifi za poslovni odjem, cena pa je za to precej višja, kot če bi jo plačevali po ceni za gospodinjski odjem. 

Etažni lastnik enkrat gospodinjski, drugič poslovni odjemalec 

Srž problema je v tem, da dobavitelji električne energije, podobno pa velja tudi pri dobavi zemeljskega plina, etažne lastnike, ko gre za dobavo v stanovanja, obravnavajo kot gospodinjske odjemalce, ko gre za dobavo v skupne prostore in garaže pa kot male poslovne odjemalce.

Gospodinjski odjemalci, v tem primeru etažni lastniki, lahko izbranega dobavitelja zamenjajo kadar koli želijo, če z njim niso sklenili pogodbe za določen čas, torej če imajo voljo, vsak mesec, glede na trenutne cene elektrike. Ko gre za skupne prostore pa ti isti etažni lastniki postanejo mali poslovni odjemalci, saj elektriko pri dobaviteljih zakupijo kot skupina. Natančneje, za zakup poskrbijo upravniki, ki z dobavitelji običajno sklenejo letno pogodbo, po ceni, ki na trgu velja v času podpisa te. 

Posluha za ureditev razmer ni bilo

Zbornica za poslovanje z nepremičninami že od konca lanskega leta pristojno ministrstvo poziva, da nesorazmerja uredi na sistemski ravni, na ministrstvu za infrastrukturo (MZI) pa pravega posluha za težave etažnih lastnikov niso imeli. Na zbornici želijo preprečiti, da bi dobavitelji različno obravnavali potrošnike, ki energente uporabljajo za povsem enak namen. Kot nam je povedal direktor zbornice Boštjan Udovič, se dogaja, da v enem bloku plačujejo poslovni odjem, v sosednjem pa gospodinjski, odvisno od dobavitelja. Zakaj je tako, pa ne ve nihče. 

Še konec junija je Hinko Šolinc, generalni direktor direktorata za energijo na MZI združenju odgovoril, "težava visokih cen za skupno rabo elektrike v večstanovanjskih stavbah ni v uvrstitvi v poslovni ali gospodinjski odjem. Cene elektrike na veleprodajnem trgu so od septembra lani višje približno za 400 odstotkov. Ta podražitev se zdaj z zamudo prenaša na maloprodajne cene, ki jih plačujejo končni odjemalci,.“

Pojasnjeval je, da gospodinjske odjemalce podražitve na veleprodajnih trgih dosežejo kasneje, male poslovne odjemalce dosežejo v trenutku, ko morajo z dobaviteljem skleniti pogodbo za novo odjemno obdobje. Ob tem pa dodal, da dobavitelji sami določajo, kako bodo prodajali elektriko, tudi za negospodinjske odjemalce se lahko odločijo za cenike, lahko pa ponudbo prilagajajo vsakemu posebej. 

Nenadni preobrat in izenačitev cen

Včeraj pa je prišlo do nenadnega preobrata. Minister Bojan Kumer je sporočil, da bodo od 1. septembra regulirane cene električne energije veljale tudi v skupnih prostorih v blokih, torej tudi, ko gre za skupni odjem oziroma nakup. To je v Odmevih potrdil tudi predsednik vlade Robert Golob, ki je poudarli, da računi za luči v skupnih hodnikih ne bodo višji od tistih v stanovanjih. 

Vendar bodo regulirane cene veljale 12 mesecev, do 31. avgusta prihodnje leto. Kaj pa potem? Se bo potem v bloke vrnila zdajšnja praksa, po kateri dobavitelji ločijo med gospodinjskimi in malimi poslovnimi odjemalci? 

Srž problema niso cene, temveč diskriminacija

Na zbornici so prepričani, da zakonska podlaga, da bi lahko skupni odjem v prav vseh blokih šteli za gospodinjski odjem, že obstaja, vendar jo dobavitelji ne upoštevajo, zadeve je treba urediti sistemsko in dolgoročno. Ne sme se ponoviti, da dobavitelji drugače obravnavajo 100 posamičnih odjemalcev kot skupino 100 odjemalcev, ki energent nabavljajo skupaj, čeprav ta energent oboji uporabljajo za isti namen (gospodinjsko rabo), kar je povsem nerazumljivo tako državljanom kot upravnikom.

Na zbornici namreč ugotavljajo, da ni težava zgolj v višini cene. "Že od samega začetka največjo težavo predstavlja diskriminacija različnih skupin gospodinjskih odjemalcev,“ pravi Udovič. Na zbornici so tako prepričani, da je na področju električne energije in zemeljskega plina možno poiskati dolgoročne ustrezne rešitve, kar pa se ne bo zgodilo brez sodelovanja vseh vpletenih (torej tako etažnih lastnikov kot upravnikov in dobaviteljev). „Mora pa iniciativo za iskanje takšnih rešitev prevzeti resorno ministrstvo,“ zaključi Udovič.

 

 

Komentarjev 9
  • janko86 05:25 16.julij 2022.

    Lahko vladajo rdeči, zeleni, beli, rumeni...za navadne državljane se ne bo spremenilo nič! Eni s pohlepom polnejo svoje malhe, medtem ko drugi stradajo...

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 11:48 15.julij 2022.

    Če je kdaj čas, da se dotične zadeve uredijo, potem je to zdaj in bo potem enkrat za vselej mir.

  • tlacan 09:09 15.julij 2022.

    JJ nam je delil bonbončke in vzel kruh. Država je bila "radodarna" z nekimi stroški na kredit in je obenem omogočila enormne zaslužke svojim prijateljem v ozadju. Zato pa so želeli postaviti svoje direktorje na vse položaje, kjer so nam ...prikaži več legalno kradli denar. Žalostno je to, da je take packarije počel tudi v preteklih mandatih a malo bolj prikrito.

Sorodne novice