Slovenija
160990 ogledov

Skoraj nas je kap: Znesek na položnici se je s 190 zvišal na 1.900 evrov

elektrika, položnice
1/6
Boštjan Tacol
V uredništvo Žurnala24 so poklicali prebivalci enega od stanovanjskih blokov v Tacnu. Razlog: Znesek na položnici za elektriko v skupnih prostorih bloka se je v enem mesecu zvišal s 184,77 evra na neverjetnih 1.947 evrov.

"V našem primeru, smo štiričlanska družina, je znesek na položnici samo za elektriko v skupnih prostorih višji za okoli 120 evrov," nam je povedal eden od stanovalcev.

Etažni lastniki so zaradi velikanske podražitve besni: "Upravnik nas o novi pogodbi, ki jo je sklenil z dobaviteljem elektrike, ni obvestil, prav tako nas ni obvestil o novih cenah!"

V uredništvo so nam poslali račune Petrola, s katerim je upravnik lani decembra sklenil novo pogodbo o dobavi elektrike v skupnih prostorih. Ugotovili smo, da je bila januarska poraba elektrike sicer res večja, kot decembrska, a izračun pokaže, da se je od novega leta 1 kWh elektrike po nižji tarifi podražila za 675 odstotkov, elektrika po višji tarifi pa je dražja za neverjetnih 781 odstotkov.

 | Avtor:
Dražja je tudi elektrika, ki jo porabijo v garažah. Lani decembra je Petrol etažnim lastnikom za porabljeno elektriko v garažah zaračunal 98,75 evra, januarja letos pa kar 661,03 evra.

V družbi Tabor, ki v tacenskem bloku izvaja upravniške storitve, pravijo, da na ceno elektrike pač ne morejo vplivati in zanikajo trditve, da etažnih lastnikov o podražitvah niso obveščali: "Stanovalce smo z obvestili na razdelilnikih seznanili z razmerami na trgu energentov, saj so se cene dvignile tako za ogrevanje kot tudi za elektriko. O dvigu cen smo obveščali tudi prek naše spletne strani."

Upravnik zavaja, so odločni stanovalci bloka: "O podražitvah elektrike nas niso obveščali!" Kot dokaz so v uredništvo posredovali razdelilnike stroškov zadnjih nekaj mesecev, na katerih res ni informacij o višjih cenah elektrike.

Plačilo položnice. | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Ministrstvo brez usmiljenja

"V vsakem primeru je boljša draga pogodba kot nobena pogodba in posledično odklop skupne porabe v bloku," so nam ob predstaviti težav, s katerimi se soočajo v tacenskem bloku, sporočili z ministrstva za infrastrukturo. Pravijo, da lahko upravitelj do določene mere poskrbi za cenejšo pogodbo predvsem tako, da jo sklepa v ugodnejšem času, saj da je cena elektrike spomladi in poleti praviloma nižja kot jeseni ali pozimi: "Nekateri upravniki znajo pridobiti ugodnejše ponudbe od drugih, v vsakem primeru bi moral pridobiti ponudbe več dobaviteljev."

Pri Taboru zagotavljajo, da so konec lanskega leta pred potekom pogodbe o dobavi elektrike, povpraševanje poslali sedmim dobaviteljem, a da se je odzval le eden. "Ostale ponudnike smo dodatno klicali in poskušali pridobiti ponudbe, a jih nismo prejeli. Petrol nam je poslal ponudbe za različna obdobja zakupa (mesečni, 3-mesečni in letni). Glede na še višje cene mesečnega in trimesečnega zakupa (cena je bila skoraj za 100 odstotkov višja kot za letni zakup) in zaradi nepredvidenih razmer v letu 2022 glede možnosti dobave električne energije, smo se odločili za tisti trenutek najugodnejšo ponudbo. Ta je še vedno izjemno visoka, a nižja, kot če bi se odločili za krajše obdobje," so nam še sporočili iz Tabora.

Novice: Povračilni ukrep: Rusija ne dobavlja več elektrike! | Avtor: Profimedia Profimedia

Kaj je razlog za velikanski skok zneska na položnici?

Po našem preverjanju se je izkazalo, da je upravnik v imenu etažnih lastnikov za njihove skupne prostore s Petrolom sklenil pogodbo za dobavo elektrike, kot da so poslovni odjemalci. Ker se je v preteklih nekaj mesecih elektrika za poslovni odjem v primerjavi z odjemom za gospodinjstva vrtoglavo podražila, so vrtoglavi tudi zneski na položnicah stanovalcev.

Na vprašanje, zakaj so sklenili pogodbo za poslovni odjem, čeprav se v bloku pridobitna dejavnost ne opravlja, v njem so namreč izključno stanovanja, v Taboru odgovarjajo, da so jim dobavitelji poslali le ponudbe za poslovni odjem. Če Petrolove ponudbe ne bi sprejeli, bi stanovalci ostali brez dobavitelja, kar pomeni, da bi morali v zasilno oskrbo – tu pa so cene še višje, še pravijo v Taboru.

Zaplet etažnih lastnikov bloka v Tacnu smo predstavili tudi agenciji za energijo. Sporočili so nam, da je odločitev, v katero kategorijo odjemalcev bo stanovanjski blok vključen, torej, ali med poslovne ali gospodinjske, odvisna od soglasja za priključitev v električno omrežje, ki ga izda distribucijski operater. Če se v objektu ne opravlja pridobitna dejavnost, se stanovanjski blok uvršča v skupino odjemalcev za gospodinjski odjem, pravijo na agenciji za energijo.

Če želijo etažni lastniki spremeniti skupino odjemalcev, v katero so uvrščeni, morajo zahtevati spremembo soglasja za priključitev na merilno mesto, še dodajajo na agenciji: "Pogodba o uporabi sistema, ki se sklepa z distribucijskim operaterjem in pogodba o dobavi električne energije, ki se sklepa z izbranim dobaviteljem, ne bi smeli biti sklenjeni za drugačno skupino odjema, kot je določena v samem soglasju za priključitev."

<slovenija> 29.12.2008 elektrika, elektricna omarica, glavno stikalo, MH,  | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

Glede priključitve merilnega mesta v omrežje za soglasje vedno zaprosi investitor, ki je stanovanjski blok zgradil, se odgovornosti otepajo v Taboru in dodajajo, da je bilo tako tudi v Tacnu.

Agencija za energijo svetuje: Zahtevajte spremembo!

Agencija etažnim lastnikom predlaga, naj pri distribucijskem operaterju zahtevajo spremembo skupine končnih odjemalcev v 'gospodinjski odjem'. Ker mora za tako spremembo operater izdati novo soglasje za priključitev, se lahko odjemalci v primeru izdaje negativne odločbe pritožijo. O pritožbi odloča agencija.

Upravnik je sicer v primeru stanovanjskega bloka v Tacnu s Petrolom sklenil letno pogodbo za leto 2022, ki ob morebitni predčasni prekinitvi predvideva kazni, to pa pomeni, da bi z odpovedjo pogodbe stroški še narasli.

Na infrastrukturnem ministrstvu medtem pojasnjujejo, da je bila v večstanovanjskih stavbah, ki so za skupne prostore kupovale elektriko, kot da so poslovni odjemalci, v preteklosti elektrika cenejša: "Trenutno odstopanje od tega pravila je povzročil nagel dvig cen. Gre za trenutno anomalijo trga, ne pa za nezakonitost. Praviloma so cene za majhne porabnike višje od cen za večje porabnike. Cena za skupno porabo je torej načeloma nižja od cene za gospodinjstva. Ker pa se visoke veleprodajne cene hitreje prenašajo na večje odjemalce kot na gospodinjstva, je v trenutni situaciji prišlo do tega, da so cene za gospodinjske odjemalce nižje. Ne pričakujemo, da se bo takšno razmerje ohranilo."

david.jug@styria-media.si

Komentarjev 45
  • mark079 15:56 02.marec 2022.

    Ponekod se upravniki obnašajo kot bi bili lastniki stavbe, lastniki pa njihovi podnajemniki. Pri nas imamo tudi za dobavitelja Petrol, pa imamo kljub novi pogodbi elektriko za gospodinjski odjem. Tako, da vprašanje kaj je bilo tukaj in kdo je kriv ...prikaži več za tako stanje. Če je šel upravnik mimo etažnih lastnikov, potem naj eventualne stroške za spremembo iz poslovnega na gospodinjski tok plača kar sam.

  • sandi76 08:58 02.marec 2022.

    Nekaj tu smrdi. Upravnik sam od sebe ne more sklepati nobene pogodbe, pač pa lahko to stori v imenu lastnikov. Torej so lastniki vedeli, za kaj pri vsem tem gre !

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 13:49 01.marec 2022.

    Tudi v Mariboru je enako! Za ogrevanje enega m3 tople vode je bila prej poloznica z DDV 16€, sedaj je 65€. Petrol na plin kotlovnica.