Pod streho > Varčna hiša
4397 ogledov

Tako zmanjšamo stroške ogrevanja brez velikih naložb

Ogrevanje
Stroške za ogrevanje lahko vsaj malo zmanjšamo z nekaterimi ukrepi in navadami, ki nič ne stanejo ali pa zelo malo.

Najbolj bomo stroške ogrevanja seveda zmanjšali, če hišo energijsko obnovimo. Z novo toplotno izolirano fasado, novimi energijsko učinkovitimi okni in vgradnjo novega učinkovitega ogrevalnega kotla ali toplotne črpalke. A dejstvo je, da si večina lastnikov hiš tega ne more privoščiti kljub subvencijam, ki jih lahko dobimo na Eko skladu. 

Zato je dobro poznati nekatere druge zakonitosti, ki vplivajo na to, da je račun za ogrevanje višji, kot bi lahko bil. 

Za stopinjo nižja temperatura v prostoru

Spremenimo bivalne navade in temperaturo nastavimo na 20 do največ 21 stopinj Celzija. Vsaka stopinja gor ali dol pomeni šest odstotkov večjo oziroma manjšo porabo energenta, zato je bolje obleči jopico in obuti nogavice, kot termostat nastaviti na 24 stopinj Celzija. Ponoči temperaturo znižamo na 18 stopinj Celzija.

Ogrevalni sistem brez zraka

V ceveh in radiatorjih ne sme biti zraka, zato je večkrat med ogrevalno sezono treba to preveriti in radiatorje odzračiti. Zrak namreč poslabša oddajanje toplote, stroške ogrevanja pa lahko poveča tudi za 15 odstotkov. Preveriti pa je treba tudi količino ogrevalne vode v sistemu, ta mora biti napolnjen.

Očiščeni radiatorji

Radiatorje je treba redno čistit, saj prah in umazanija, ki se nabirata med rebri, lahko njihovo toplotno moč zmanjšata tudi do 30 odstotkov, zato bo poraba energije precej večja. Zagotoviti je treba tudi, da radiatorji niso zastrti z zavesami ali pohištvom, na njih pa ne smemo nič odlagati. To namreč onemogoča kroženje zraka okoli njih, zaradi česar se v prostor odda manj toplote.

Pravilno nastavljeni termostatski ventili

Če imate na radiatorjih termostatske ventile, jih je treba pravilno nastaviti. Če jih nimamo, pa jih namestimo vsaj na radiatorje v tistih prostorih, ki jih manj uporabljamo ali v njih želimo nižjo temperaturo kot drugod. S tem lahko privarčujemo tudi do 10 odstotkov.

Termostatski ventil Termostatski ventili Pod streho Jih znate uporabljati, ali jih le po občutku vrtite levo in desno?

Redno čiščenje dimnika

Vsak dimnik mora biti očiščen vsaj enkrat na leto, če kurite na drva, pa ga je treba v kurilni sezoni čistiti vsake tri mesece. S tem med drugim zagotovimo boljše izgorevanje in manjše izgube.

S sajami obložen kotel

Stare kotle, še posebej na lesno biomaso, je treba tudi med kurilno sezono čistiti, za kar naj poskrbijo usposobljeni izvajalci, lahko pa to, razen pri plinskih, naredimo tudi sami. Sajaste obloge na površini kotla poslabšajo prehod toplote iz kurišča na ogrevalni medij. En milimeter sajastih oblog poveča porabo kuriva od tri do štiri odstotke.

Pravilno nastavljen gorilnik

S pravilno nastavljenim gorilnikom, kar mora narediti pooblaščeni serviser, lahko porabo energenta zmanjšamo tudi do 10 odstotkov. 

Dimni plini povzročajo izgube

Če sta pri rednem pregledu serviser ali dimnikar ugotovila, da vsebnost posameznih plinov v dimnih plinih prevelika, je treba poskrbeti za servis gorilnika in odpravo napak. Vsak odstotek ogljikovega monoksida, ki ga je v dimnih plinih preveč, pomeni štiri do pet odstotkov večje izgube ogrevalnega kotla.

servis peči Kurilna sezona Pod streho Čas je za čiščenje in servis, da ne ostanete na hladnem

Regulacija ogrevanja

Če si jo lahko privoščimo, lahko z njo prihranimo, saj bo ogrevalni sistem deloval glede na zunanje in želene notranje temperature zraka. Med drugim potrebujemo zunanja in notranja tipala ter povezano regulacijo na sistemu, da se ta samodejno čim hitreje odziva na temperaturne spremembe.

Hidravlično uravnoteženje sistem

Pravilna nastavitev ventilov na ogrevalnem sistemu zagotovi ustrezen pretok ogrevnega medija, to imenujemo tudi hidravlično uravnoteženje pretoka ogrevne vode, kar pomeni, da vsi radiatorji, tudi tisti, ki so najvišje v hiši dobijo dovolj tople vode. To je še posebej pomembno je v večstanovanjskih stavbah.

Kurjenje na drva Ogrevanje Pod streho Nas čaka še ena zadušljiva zima?

Več o ogrevanju najdete tukaj.
 

Komentarjev 1