Pod streho > Varčna hiša
6796 ogledov

Za dolgo čakanje na subvencijo krivi vlagatelji, to je razlog

Solarna streha mala sončna elektrarna Profimedia
Na Eko skladu še vedno rešujejo vloge za nepovratne spodbude za samooskrbne sončne elektrarne iz začetka leta 2022. Na odobritev vloge iz zadnjega, decembrskega poziva pa se čaka približno štiri mesece. Večina vlog je nepopolnih.

Na Eko skladu trenutno obravnavajo vloge za nepovratne spodbude za sončne elektrarne, ki so prispele na podlagi dveh javnih pozivov. Na poziv 93SUB-SO21, ki so ga zaprli 4. marca lani, je skupaj prispelo 10.160 vlog. Na zadnji poziv 104SUB-SO22, ki je namenjen že delujočim sončnim elektrarnam, pa so do sredine aprila prejeli 4600 vlog. 

Čakalne dobe od štirh mesecev do enega leta

Iz naslova predlanskega javnega poziva glede na podatke, ki so objavljeni na spletni strani Eko sklada, zdaj rešujejo vloge iz 4. marca. Samo tisti dan so jih prejeli 7304, zato jih na obravnavo čaka več kot 4000. Letos je odločbo in pogodbo o dodelitvi spodbude na tem javnem pozivu prejelo 1361 vlagateljev v znesku skoraj 3,1 milijona evrov.

Kot je za portal Trajnostna energija še povedala direktorica sklada Mojca Vendramin, so leta 2021 prejeli 8.049 vlog (v 2022 pa do marca 9.817) in jih odobrili 5.306. Od odobrenih 11,78 milijona evrov so jih nakazali 10,43 milijona evrov. 

Zanimanje za postavitev samooskrbne sončne elektrarne je v zadnjih letih izjemno, zato je rast števila vlog zelo velika. Za primerjavo, leta 2017 so prejeli le 679 vlog v skupni višini 1,11 milijona evrov in jih prav toliko odobrili. 

Na odobritev vloge iz lanskega javnega poziva je čakalna doba približno štiri mesece. Odločbo je do sredine aprila že prejelo 31 vlagateljev za skupaj 17.826,50 evra.

Zastoji pri obravnavi zaradi navala in nepopolnih vlog

Čakalne dobe na odločbo o dodelitvi subvencije se podaljšujejo. Kot je poudarila Mojca Vendramin, pa do zamud prihaja, ker je Eko sklad na javni poziv 93SUB-SO21 v izjemno kratkem času, v zgolj dveh mesecih, od začetka januarja do objave zaključka javnega poziva, ki je bil 4. marca 2022, prejel toliko več vlog, kot v celem prejšnjem letu skupaj, zato jih žal ne morejo pregledati in izplačati v predvidenih rokih. 

Dodatno pa čakalne dobe podaljšuje dejstvo, da je veliko vlog nepopolnih. Predvsem tiste, ki so jih prejeli na zadnji dan objave javnega poziva 93SUB-SO21, so nepopolne in izjemno slabo pripravljene, je še pojasnila in dodala, da jih vlagatelji še do danes niso dopolnili z obveznimi prilogami, na primer s fotografijo pred začetkom izvajanja del, vloga in izjava o sprejemanju pogojev javnega poziva nista podpisani. 

"Največkrat vlagatelji po tem, ko prejmejo poziv za dopolnitev, kličejo na Eko sklad in se izgovarjajo na izvajalce, ki so vlogo poslali. Vse to predstavlja dodatno delo in dodatne zamude pri pregledu vlog. Posledica tega in tudi, ker vlagatelji niso pridobili soglasja za priključitev, bo zavržen večji delež vlog, kot do zdaj," je povedala za portal Trajnostna energija. 

Kar 70 odstotkov vlog je nepopolnih

Tudi pri pregledu prvih 200 prejetih vlog na zadnji javni poziv 104SUB-SO22 ugotavljajo, da so vloge nepopolne, kar 70 odstotkov vlagateljev prejme poziv za dopolnitev. Kljub temu da so postopek poenostavili, saj po tem pozivu velja, da vlogo vložijo po zaključku naložbe, torej ko sončna elektrarna že obratuje. 

Ugotavljajo, da je kar nekaj vlagateljev hitelo z oddajo vloge, da bi si zagotovili čimprejšnjo obravnavo, kljub temu da niso še razpolagali s potrebno dokumentacijo, pri tem pa pozabili na pogoje javnega poziva, zato prihaja pri obravnavi do nepopolnih in tudi neustreznih vlog.

Težava za daljše čakalne dobe, ki jih navaja direktorica Eko sklada, je tudi pošiljanje več vlog za isto naložbo. Nekateri so vlogo za subvencijo oddali najprej na javni poziv 93SUB-SO21, nato pa še na 104SUB-SO22, ali pa eno vlogo pošljejo večkrat, najprej po elektronski in nato še po navadni pošti. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Žvižgač 10:57 04.maj 2023.

    Ni res kar izjavljajo, moja vloga je bila popolna (oddal jo je gen I) lani marca, izplačilo je bilo pred cca tremi tedni, odločba pa pred mesecem in pol.

  • Svobodnež 09:00 04.maj 2023.

    Gospodarstvo običajno v primerih, ko se količina naročil poveča, reagirajo tako, da povečajo število izvajalcev in ne iščejo krivde za zaostanke pri nekom tretjem! Pa tudi tempo dela se poveča vsaj za eno prestavo! Birokrati pa funkcionirajo na čisto svoj način!