Slovenija
28 ogledov

Podarite nekaj, kar vas nič ne stane

slovenija 03.04.2009 dohodnina, napoved dohodnine, pismo, posta, davcna uprava, Boštjan Tacol
Do konca leta je mogoče izbrati organizacijo, ki bo prejela pol odstotka vaše dohodnine.

Vsi plačniki dohodnine se lahko do konca leta odločijo, kateri organizaciji bodo podarili pol odstotka svoje letošnje dohodnine.

Dve tretjini ne naredita nič

Čeprav možnost obstaja že od leta 2007 in plačnikov dohodnine to nič ne stane, skoraj dve tretjini zavezancev še vedno nista izbrali nikogar, kar pomeni, da ta delež dohodnine utegne ostati v proračunu. Letos so iz tega naslova razdelili dobre štiri milijone evrov, po grobi oceni pa je nerazdeljenih ostalo dobrih sedem milijonov.

Kdor želi nameniti pol odstotka dohodnine, mora na davčno upravo poslati poseben obrazec za namenitev dela dohodnine, svoj prispevek pa lahko razdrobi med največ pet organizacij. Na seznamu možnih prejemnikov je več tisoč organizacij, med njimi humanitarne, verske, športne in kulturne, čebelarska in gasilska društva, politične stranke ter ribiške družine. Za letošnjo dohodnino se bodo upoštevali obrazci, ki jih bo Durs prejel do konca leta.

Obrazec mora poslati tudi tisti, ki si je premislil, sicer pa odločitev velja do spremembe, zato ga ni treba pošiljati vsako leto.

Zberejo tudi 150 tisočakov

Povprečna donacija je sicer le 11 evrov na davčnega zavezanca, a Unicef in Karitas tako zbereta po okrog 150.000 evrov, Rdeči noski pa okrog 100.000.

Več o namenitvi dela dohodnine na spletni strani Dobrodelen.si.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.