Svet
19 ogledov

Pokopani pol metra pod pepelom

Vulkan Ontake
1/6
EPA
Reševalne ekipe nadaljujejo z iskanjem pohodnikov, ki naj bi umrli po nenadnem izbruhu japonskega ognjenika Ontake.

Najmanj 36 pohodnikov je ostalo ujetih po izbruhu ognjenika, najverjetneje so umrli. Danes  ekipe – sodeluje več kot 1.100 gasilcev, policistov, reševalcev – nadaljujejo reševalno akcijo, včeraj so jo zaradi vse večjih koncentracij strupenih plinov prekinili.

V času izbruha v soboto je bilo na 3.067 metrov visokem ognjeniku na stotine pohodnikov, večina jih je varno sestopila, nekateri pa so ostali ujeti. "Nekateri so bili pokopani v pepelu, ki je segal do kolen," je povedala neka pohodnica. Oblak pepela in kamenja se je valil po pobočju in mendral vse pred sabo.

Nekaj trupel so našli pri koči v bližini vrha vulkana. Številne je zadelo kamenje. "Nekdo je ležal pred kočo, kjer ga je zadel kamen. Govoril je, da ga boli, po pol ure pa je vse potihnilo," izjavo priče navajajo japonski mediji. Za časnik Yomiuri je nekdo drug dejal, da je slišal dečka vpiti, da je vroče in da ne more dihati – nato je kraj zatemnil oblak dima in vse je potihnilo.

Brez opozorila

Ontake je drugi najvišji japonski aktivni vulkan. Do manjšega izbruha je prišlo pred sedmimi leti, zadnji večji je bil leta 1979.

Do izbruha je prišlo brez kakršnegakoli opozorila v soboto malo pred poldnevom. "Čutil sem sunek vročega vetra v hrbet. Bil sem prepričan, da bom umrl," je za NTV povedal pohodnik. Strokovnjaki pravijo, da bi bilo izbruh težko napovedati, saj razen tresljajev, ki so trajali že cel mesec, drugih znakov ni bilo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.