Magazin > Lepota & telo
19 ogledov

Politična kriza posegla v teden mode

teden mode Sofia Nogard Saša Despot
Na aprilskem tednu mode, ki se te dni odvija v Kinu Šiška, marsikdo pogreša uveljavljene oblikovalce, kot so Nina Šušnjara, Maja Ferme in Matevž Faganel. Eden od razlogov za odsotnost je tudi kriza v državi.

Ko smo videli urnik letošnjih modnih revij, smo se najprej vprašali, kje so Zoran Garevski, Nina Šušnjara, Matevž Faganel, Maja Ferme in sestri Proković. Njaprej smo se obrnili na Nino Šušnjara, ki se je tedna mode do zdaj redno udeleževala. "Trenutna situacija na trgu ni taka, kot je bila še leto nazaj. Trenutno stanje v državi, kriza, gospodarstvo in politika so vplivali na to, da je kupna moč pri nas močno padla," je navedla kot glavni razlog in dodala, da ljudje zdaj "desetkrat premislijo, preden kupijo dizajnerski kos", saj so "hrana, račun za elektriko in plačevanje davkov postali prioriteta". "Naša storitev je sedaj postala še bolj ekskluzivna in ne nujno potrebna." Naš teden mode je zanjo tako postal predrag "šov program" za obiskovalce, ki bodo tam zgolj zato, da potešijo svojo radovednost, brez želje in namere po kupovanju. "Treba se je zavedati, da je eno pripraviti kolekcijo za teden mode, ki je prej nenosljiva, kot pa prodajno kolekcijo za trgovine. In brez investitorjev enostavno ne gre."

Nina se zato zdaj osredotoča na druge projekte, kot je otvoritev nove trgovine Mikser House v Beogradu, kjer so prisotne tudi njene kreacije.

Drugi projekti so prioriteta

Podobno je tudi pri Jeleni Proković, ki se aprilskega tedna mode ni udeležila zaradi drugih obveznosti. "Trenutno sem zaposlena s kolekcijo, ki sem jo pokazala na prejšnjem tednu mode, ti kosi gredo zdaj v produkcijo, kar je ogromna investicija. Da bi zdaj delala še novo kolekcijo, mi ne bi zneslo." Se pa glede krize strinja s Šušnjarovo in meni, da se je ravno zaradi tega več oblikovalcev odločilo za premor. Njene kose bomo na prihodnjem tednu mode videli, če bo situacija boljša.

Maja Ferme pa krize ne občuti. "Pri meni je zadeva taka, da smo dobili precej pomemben projekt, ki sem si ga že dlje časa želela, tako da sedaj delam na tem. Enostavno nam ne bi zneslo, da bi delali še kolekcijo za jesen-zimo. Kriza se pri nas ne pozna, strank imamo še vedno dovolj, gre nam dobro."

Matevž Faganel je pojasnil, da ga na aprilskem tednu mode ni, ker se mu časovno ni izšlo, saj je bila "proizvodnja zasedena zaradi drugih projektov", Garevski pa se ga menda ni udeležil zaradi zdravstvenih težav.

Nekaterim se vseeno izplača

A mnogim oblikovalcem se predstavitev na tednu mode kljub temu obrestuje. Letos smo ponovno spet videli Niti Niti, Tanjo Zorn, Uršo Drofenik, Simono Lampe, jutri pa bodo navzoči še Maja Štamol, pletenine Draž in krznarstvo Eber. Prvi dan sta se predstavila še Miro Mišljen in Alice Bossman, oba stara znanca tedna mode. "Jaz to potrebujem, čutim potrebo po izražanju na slovenskem trgu. Meni se izplača. Prejšnji teden mode se mi je zelo obrestoval in upam, da se mi bo tudi ta," nam je povedal Miro, ki je svoje kreacije na brvi v Kinu Šiška predstavil že tretjič. Z njim se strinja tudi Bossmanova, za katero je to prav tako tretji teden mode. "Meni se zelo izplača, saj če bi se sama na lastno pest lotila modne revije, bi bil to prevelik finančni zalogaj. Tukaj pa imam vse dano na pladnju, kar mi je veliko boljše. Teden mode za seboj pripelje nova sodelovanja, nova poznanstva, kar je za oblikovalca zelo pomembno."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.