Popotnik
14560 ogledov

Čisto blizu Ljubljane: naravne osvežitve, ki vas bodo očarale!

Iški vintgar Profimedia
Poletje je tu, z njim pa tudi vroči dnevi. Iščete osvežitev v naravi in še nimate ideje? Zbrali smo nekaj predlogov, kamor se lahko skrijete pred poletno vročino.

Čeprav Ljubljana ponuja kar nekaj kotičkov, kamor se lahko zatečete v poletni vročini, kot so mestni parki in kopališča, vam možnost ohladitve omogoča tudi krajši pobeg iz mestnega vrveža. A ne skrbite – zanj boste potrebovali manj kot pol ure vožnje iz slovenske prestolnice. Preverite, kjer lahko poiščete ohladitev na vroče, poletne dni.

turisti ljubljana Popotnik Koristna informacija za poletne dni v mestu

Iški vintgar

Le kratka vožnja z avtom nas pripelje iz Ljubljane do Iškega vintgarja – soteske, ki je nastala zaradi potoka Iška. Leži pod Krimom, potok pa se vanjo steka iz Bolške planote. Zaradi razvejanosti in košatosti gozda je temperatura tam vselej nekoliko nižja, zato ne bodite presenečeni, če vam bo hladno celo v največjem vročinskem valu. Ob strugi najdete številne tolmune, kjer se lahko ohladite v čisti in hladni vodi. 

Iški vintgar | Avtor: Profimedia Profimedia

Gradiško jezero 

Gradiško jezero je umetno zajezeno jezero v bližini kraja Gradišče v občini Lukovica in je tudi eno izmed najmlajših jezer v Sloveniji. Nastalo je med gradnjo štajerske avtoceste, zato ni presenetljivo, da še ni preplavljeno z ljudmi. Zaradi svoje mladosti velja za še neodkriti zaklad. Jezero je veliko in ponuja kar nekaj sence, v bližini pa se nahaja prijeten lokal. 

Gradiško jezero | Avtor: Profimedia Profimedia

Dobre štiri kilometre dolga makadamska cesta, ki ga obkroža, je idealno sprehajališče, saj je zaprta za motorni promet. Spotoma se lahko odžejate pri Jernejevem vodnjaku, iz katerega teče izvirska studenčnica. Na vodo se lahko brez skrbi podate tudi s supom. 

Zbiljsko jezero

Zbiljsko jezero je umetno akumulacijsko jezero na reki Savi pri Zbiljah. Postalo je priljubljena izletniška točka, ki nudi raznovrstne turistične aktivnosti. V Zbiljah lahko najdemo izposojevalnico kanujev in čolnov, kavo pa lahko spijemo v prostornem baru. Ob jezeru lahko najdemo še urejeno igrišče za otroke, igrišče za odbojko in prostor za piknike.

zbiljsko jezero | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Star Maln pri Vrhniki

Nekoč je tu stal mlin, na kar danes opominjata mlinsko kolo in jez. Lintvern, izvir potoka Bela, je kraški sifon pod Jelovcem. Občasni bruhalnik ali zaganjalka bruha vodo v določenih presledkih, vmes pa izvir delno ali povsem presahne. Izvir Lintvern je kot naravno čudo znan že več kot 300 let. Opisal ga je že J. V. Valvasor (1689), ki je pisal, da Lintvern bruha zmajeve mladiče, verjetno pa so bile to "le" človeške ribice.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tomaž (@tomazjancic)

Koča pri jezu, ki jo upravlja Turistično društvo Blagajana, je idealno mesto za oddih od vsakdanjega vrveža. Posebno v poletni vročini, saj se lahko tu ohladimo v vodi zajezenega potoka.

Kočevsko jezero popotnik Popotnik Priljubljeno poletno kopališče pri nas v novi podobi

Kopališče na Sori 

Vasica Goričane pri Medvodah skriva pravi kopališki biser. Nad jezom pri tovarni papirja najdemo kopališče z lepo urejenim parkiriščem in travnatim nabrežjem, od koder brez težav dostopamo do vode. Tam lahko najdemo odmik tudi od ljudi, saj kraj ni pretirano obljuden, morda k temu pripomore pomanjkanje sence. Voda je čista in primerne globine za mirno kopanje.

naravno kopališče Sora | Avtor: Visit Medvode Visit Medvode

Dovžanova soteska

Slovenija v sebi skriva res mnogo lepot. Ena se nahaja le pol ure vožnje iz Ljubljane. V bližini "zmajevega mesta" –Tržiča v osrednjem delu Karavank na ogled vabi edinstveno nahajališče okamnin še iz mlajšega paleozoika. Beseda teče o Dovžanovi soteski, ki velja za eno najbogatejših geoloških dediščin in o kateri smo pisali že v našem preteklem prispevku.

Tržiška Bistrica Vikend izlet Popotnik Prečudovito! To lahko najdete le streljaj iz Ljubljane
 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice