Popotnik
4277 ogledov

Med osupljivimi vodnimi biseri Evrope tudi en slovenski

reka Tara Profimedia
Spletni medij Euronews je pripravil seznam najlepših naravnih biserov na stari celini. Med tistimi, vrednimi ogleda, je tudi ...

Kopalna sezona se počasi bliža h koncu, a to ne predstavlja razloga, da si v naslednjih mesecih ne bi privoščili krajšega oddiha. Tudi jesenski čas je pravi za raziskovanje čudovitih kopalnih biserov, ki jih ponuja Evropa. Spletni portal Euronews je pripravil seznam najlepših naravnih čudes na stari celini, med njimi se znašlo tudi eno slovensko jezero. Uganete, katero?

slap Kozjak prekrasno Popotnik Slovenski naravni dragulji, ki vzamejo dih

Na seznamu se je seveda brez dvoma znašlo Blejsko jezero, ki mu tovrstnih nazivov ne manjka. O Blejskem jezeru so na Euronews zapisali, da je ledeniškega izvora in je še posebej priljubljeno med mladoporočenci, saj ponuja nadvse romantično kuliso. Spodaj sledi nadaljevanje seznama.

Vila Bled | Avtor: Booking.com Booking.com

Vila Bled preverili smo Popotnik Toliko stane nočitev v nekdanji Titovi vili na Bledu

Skrivnostna laguna, Islandija

Gre za najstarejšo laguno na Islandiji, prvič so jo kot vodni vir uporabili leta 1891. Termalno vodo, ki je bogata z žveplom, zagotavlja bližnji gejzir, ki vodo bruha vsakih nekaj minut.

Reka Tara, Črna gora ter Bosna in Hercegovina

Vodne radosti ponuja tudi reka Tara, ki teče skozi Črno goro ter Bosno in Hercegovino. Kanjon, ki velja za najglobjega v evropi, je na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Reka je dom številnim divjim živalim in je priljubljena med splavarji.

reka Tara | Avtor: Profimedia Profimedia

Izvir Cachat, Francija

Voda Evian izvira pod francoskimi Alpami v Cachatu, ki je bil nekoč bolj znan kot vodnjak Svete Katarine. Vse se je začelo leta 1789, ko si je Markiz de Lessert med sprehodom po posestvu Gabriela Cacheta, po katerem so kasneje poimenovali izvir, privoščil požirek te vode. Začutil je, da to ni navadna kombinacija vodika in kisika.

izvir Cachat | Avtor: Profimedia Profimedia
O tem se je prepričal v naslednjih tednih, ko je redno pil to vodo in opazil, da so njegove težave z jetri postale manjše, kmalu pa naj bi skoraj izginile. Po njegovi izkušnji so lokalni zdravniki vodo začeli predpisovati ljudem, Cachet pa je to izkoristil kot poslovno priložnost. Izvir Svete Katarine je preimenoval v izvir Cachet, okoli njega postavil ograjo in začel s prodajo Eviana.

Rezervat Bornos, Španija

Rezervat Bornos je območje z bogato favno, znan tudi po vsakoletnem festivalu jezera. Ta naravni bazen v Andaluziji ima čisto vodo, ki je kot nalašč za kopanje in ribolov.

Reka Valsan, Romunija

V reki se nahaja "živi fosil". Gre za ribo Aspreto, ki naj bi tam živela že milijone let. Obiskovalci jo lahko vidijo le na kilometer velikem delu reke, saj so drugod postavljeni jezovi hidroelektrarn.

Slap Mardalsfossen, Norveška

Mardalsfossen je s 705 metri eden najvišjih slapov v Evropi. Strokovnjaki celo pravijo, da bi lahko napajal celotno Norveško. Gre za dvostopenjski stopničasti slap, ki ima dva velika padca in nekaj manjših.

Jezero Como, Italija

Jezero Como (Lago di Como) se nahaja v italijanski Lombardiji. Ime je dobilo po bližnjem mestu Como. Jezero obkroža slikovita pokrajina, kar so prepoznali številni filmski producenti, ki so tu posneli filmske prizore. Med drugim je bil ob jezeru posnet delček Bondovega filma Casino Royale, Oceanovih 12 in Vojna zvezd.

jezero Como | Avtor: Profimedia Profimedia

Reka Caragh, Irska

Reka Caragh velja za eno najbolj priljubljenih mest za lovljenje lososov na Irskem. Teče skozi pokrajino Kerry na jugozahodu Irske. Reka je skupaj z bližnjim narodnim parkom Killarney uvrščena v kategorijo posebnega varstvenega območja varstva. Tam lahko najdete tudi redkega polža Kerry.

Irska | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.