Avto
105 ogledov

Polulali se bomo v rezervoar in odpeljali naprej

Bencin Profimedias
Uriniranje v posodo avtomobilov za gorivo bi do danes predstavljalo vandalizem. A se ne čudite, če bi nekega dne vozila poganjal prav urin.

Skupina razsikovalcev z univerze v Bristolu v Angliji je razvila sistem, s katerim je mogoče urin pretvoriti v električno energijo, ki se jo lahko uporabi za pogon avtomobilov.

Gre za t. i. sistem "mikrobnih gorivnih celic" (MCF), ki za ustvarjanje energije uporablja mikroorganizme, in sicer kot del njihovega presnovnega procesa.

"Mikroorganizmi so zelo učinkoviti (preko 96 odstotkov) v pretvarjanju organske materije v energijo, celo najbolje zasnovani MCF sistem ima energetsko učinkovitost nižjo od 60 odstotkov," pojasnjujejo v Centru za bioenergijo v Bristolu, kjer so prepričani, da imajo še veliko prostora za napredek pri razvoju svojega sistema.

Testiranje tega sistema se je že začelo. V študentskem kampu in na glasbenem festivalu Glastonbury so v ta namen postavili posebne sanitarije. V obeh testih je MFC sistem generiral dovolj električne energije, da so sanitarne prostore osvetljevale LED luči.

V videu si poglejte, kako je lahko MFC tehnologija prirejena v begunskih taboriščih, kjer električno omrežje ni izpostavljeno:

V tem trenutku je možno s pomočjo sistema pridelati toliko energije, da se napolni baterije pametnih telefonov. Tehnologija je še posebej uporabna na lokacijah, kjer ni električnega omrežja, ali pa je dostop do elektrike omejen (dober primer je bil glasbeni festival na odprtem prostoru in kjer se je, zahvaljujoč popitim velikim količinam popitega piva, veliko odhaja na "malo potrebo"). V primerjavi s sončnimi celicami angleški znanstveniki prednosti njihovega sistema vidijo v tem, da ne generira energije le podnevi.

Prepričani so tudi, da ima tehnologija velik potencial tudi na področju pogona avtomobilov. "Za sedaj smo sposobni z našim sistemom napajati razne senzorje, črpalke ... Pričakujemo, da bi lahko z uvajanjem naprednih materialov, naprav z visoko energetsko učinkovitostjo in boljšimi načini skladiščenja energije, v prihodnosti urin in druge organske materije lahko uporabljali tudi za polnjenje baterij električnih vozil."

Komentarjev 8
  • Tupamaros 12:36 21.julij 2016.

    In kako se bodo polulale v rezervoar ženske?

  • nergač 18:29 17.julij 2016.

    Uredništvo, tukaj pri tej zgornji brezobzirnici brez etike in morale gre za očitno zlorabo in za kaznivo dejanje storjeno s pomočjo elektronskega medija. Vi pa nič? KAj lahko sploh človek pričakuje od portala kjer operirajo AF, BB in Ir. K. ...prikaži več s svojimi seksualnimi domislicami tipa "pokazala jo je" ali "poglejte to..."

  • Lejla Bilković 18:15 17.julij 2016.

    Poglejte ta link: https://www.facebook.com/profile.php?id=100012671837170Toplo vam priporocam to osebo,ki mi je pomagala,ko mi je bilo v zivljenju najtezje.Imela sem velike financne tezave,dolgove iz katerih nisem videla izhoda.Z njegovo pomocjo sem se uspela vrniti ba pravo pot.Moje zivljenje ima spet smisel ...prikaži več in zato smo mu hvalezni jaz in moja druzina..Priznam bila sem zelo skepticna kar se tice teh stav,saj je veliko prevarantov v tem "poslu"in zato je resnicno tezko najti osebo,ki je iskrena in postena kot je on.Vzemite si cas in poglejte njegov profil,prepricajte se sami..Lep pozdrav!!!