Magazin > Film & Glasba & TV
116 ogledov

Predpisane kvote: Težave na Val 202 zaradi prenosa Evrovizije

Omar Naber Saša Despot
"Glede na izkušnje, bomo s kvotami nekje na meji," je povedal Žiga Klančar, urednik uredništva za glasbo na Valu 202.

Pretekli vikend smo izbrali pesem, ki bo našo državo predstavljala na letošnjem izboru pesmi za Evrovizijo. Omar Naber bo Slovenijo predstavljal s pesmijo On My Way, ki jo bo tudi v Kijevu verjento zapel v angleščini, kot je povedal v intervjuju za naš medij. Urednike na radiu Val 202 skrbi, kako bodo pokrili kvote, ki predpisujejo delež slovenske glasbe v radijskih in televizijskih programih. Zakon radiem RTV nalaga, da morajo v enem dnevu predvajati vsaj 40 odstotkov slovenske glasbe (vsaj 70 odstotkov je mora biti tudi v slovenskem jeziku, ostalo je lahko slovenska produkcija, zapeta v angleščini ali srbščini). Evrovizija, ki traja debele tri ure in v kateri so pesmi odpete v angleščini ali katerem drugem tujem jeziku, tako za Val 202 predstavlja velik izziv.

Na naše vprašanje, kako se soočajo s problemom, odgovarja Žiga Klančar urednik glasbenega programa na Valu 202: "V tem programskem pasu (med 18. uro in polnočjo, op. a.) imamo po navadi eno uro informativnih oddaj, tako da na glasbo odpade 5 ur. 40 odstotkov tega je 2 uri, kot naj bi bilo slovenske glasbe. V konkretnem primeru bo ena informativna oddaja odpadla, torej bo realno pas dolg 5,5 ur oziroma 330 minut. Mi bomo vso glasbo v tem pasu okoli prenosa Evrovizije napolnili z domačimi skladbami, se pa pri tem soočamo z neznankama, koliko bo prenos res dolg, vemo, da so lahko odstopanja od predvidenega zelo velika, ter kakšno bo razmerje med govorom in glasbo znotraj samega prenosa. Tega ne zna točno vnaprej predvideti nihče."

Dodal je, da bodo "glede na izkušnje, s kvotami na meji", a da jim bodo "vsekakor skušali zadostiti". Klančar se zaveda, da ni vse v njihovih rokah in da upajo na najboljše.  

Komentarjev 1
  • Ferluci 08:08 02.marec 2017.

    Malo krajše informativne oddaje in kakšno reklamo manj - pa bo!