Slovenija
230 ogledov

Prijatelje med obveščevalce

Mors Saša Despot
Mors. Tudi na obveščevalni službi ministrstva prijateljsko in politično kadrovali.

Po naših informacijah je Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije (Mors) v svoji obveščevalno-varnostni službi (OVS) pred kratkim brez razpisa zaposlilo vsaj dva človeka: Polonco Andoljšek Trinkhaus, ženo direktorja republiškega stanovanjskega sklada, in Franja Klemenca, nekdanjega sodelavca obrambnega ministra Aleša Hojsa na Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji.

Zakon to dovoljuje, a ...

Zakonodaja sicer omogoča, da se na obrambnem področju delovno razmerje sklene brez objave razpisa. To velja za specifičen strokovno-tehnični kader, ki ga je sicer zelo težko zvabiti v delovno okolje državne uprave, denimo informatike, strokovnjake za kriptozaščito, obveščevalce in vojaške poveljnike.

Tako Andoljšek Trinkhausova kot Klemenc pa sta bila – tako naš vir – zaposlena brez zahtevanega strokovnega znanja in izkušenj na področju obveščevalnega dela.

Takšna praksa zaposlovanja na Morsu po naših podatkih ni novost. Pred časom naj bi prav tako brez potrebnega znanja in izkušenj zaposlili soprogo atašeja Zlatka Vehovarja, ko se je ta vrnil z misije v tujini. Vehovar se je medtem preselil v Berlin, na tamkajšnjem veleposlaništvu je obrambni ataše.

Mors ne komentira

"Na vsa vaša vprašanja, ki se nanašajo na kadrovsko politiko, kadrovske postopke in zaposlene v OVS, vam žal ne moremo odgovoriti, ker ti podatki niso javni," na naša vprašanja o zaposlovanju v OVS odgovarjajo z Morsa.

Očitke o političnem kadrovanju, čeprav smo v vprašanjih navedli konkretna imena, kategorično zavračajo: "Ne moremo vam konkretno odgovoriti, ker niste navedli konkretnih primerov zaposlitev uslužbencev, ki naj bi se na tak način zaposlili. Ob tem tudi zanikamo, da bi Mors javne uslužbence zaposloval na način, kot ga navajate."

 

Ste bili priča kakšnemu "nenavadnemu" zaposlovanju v javni upravi? Javite nam preko spodnjega obrazca.

Komentarjev 2
  • zztop 09:27 16.marec 2013.

    Prav imaš, to je res za kozlat. Mislim, me spominja na prejšnje čase. Kdo ti ne paše ali ti gre na k...c, si za njega izmisliš kaj in pošlješ udbi in ta bo zmanjkal brez sledu! To so zdaj kar ...prikaži več novinarji prevzeli al kaj, ki lovijo samo senzacije ali jih naredijo, brez preverjanja. Pa še obrazec je na voljo. Žalost

  • zic 08:21 16.marec 2013.

    otroci in novinarji poserjejo družino...a ni fino pisat kr neki v tri dni, brez osnove in tako zavajat državljane!!??