Avto
239 ogledov

Nova aplikacija za spremljanje dogodkov na cesti

Aplikacija Promet Žurnal24 main
Od nedavna je slovenskim voznikom na razpolago nova mobilna aplikacija Promet za spremljanje razmer na cestah.

Prometne informacije so ena najbolj iskanih zvrsti, ko smo na poti. Če pademo v stoječo kolono, gre večina takoj brskati po spletu ali skozi naložene aplikacije, če se je zgodil kakšen nepredviden prometni dogodek.

Za slovenski trg je na voljo že kar nekaj aplikacij za pametne telefone za spremljanje prometa. Ena najbolj razširjenih je denimo aplikacija Razmere na cestah, katere dobra lastnost je možnost nastavljanja obvestil po urniku in območju Slovenije. Ni pa sposobna podajati najakutalnejših razmer na odsekih glede pretočnosti, na posodobitve pa čaka že debelo leto.

Svoje prometne informacije ponuja tudi Google, saj na svojih Zemljevidih z različnimi barvami označuje pretočnost prometa na osrednjih prometnicah. Žal pa je Slovenija ena izmed redkih držav v Evropi, kjer ta funkcija ne deluje.

PREBERITE ŠE:

Drugačno rešitev ponuja Waze (v lasti Googla), ki prav tako kot Zemljevidi lahko deluje kot navigacija. Zanaša se predvsem na pomoč uporabnikov, ki z nekaj dotiki po zaslonu poročajo o različnih prometnih situacijah, aplikacija tudi spremlja hitrost njihovega premikanja in na ta način računa pretočnost. Je pa skupnost aktivnih Waze uporabnikov v Sloveniji še razmeroma šibka, zato so podatki lahko skopi.

Ena najboljših tovrstnih aplikacij pa je gotovo V-Traffic, saj na pregleden način združuje vse relavantne informacije (tudi vreme in denimo nevarnost poledice), uporablja všečne in pregledne ikone različnih dogodkov ter omogoča poročanje o dogodku, mimo katerega se peljemo, v nekaj hipih. Žal pa deluje le v nekaj državah Evrope, Slovenije ni vmes.

Promet omogoča tudi spremljenje pretočnosti 

Razvijalec mobilnih aplikacij Jernej Virag je s svojo novo aplikacijo Promet šel po podobni poti poti, saj je uspel v enostavno zasnovo vključiti podatke tako o prometnih dogodkih kot števcih prometa, ki jih državne službe dajejo na voljo prek odprte kode. Tako lahko uporabnik pred potjo hitro preveri, kako tekoč je promet na njegovi poti in na katere prometne dogodke mora računati. 

"Aplikacijo sem razvil poleg mojih rednih projektov. V prvi vrsti zame, saj mi vse dosedanje aplikacije niso dajale informacij, kot bi jih pričakoval, ali pa so preveč kompleksne," je Virag povedal za Žurnal24. Aplikacija je na voljo tudi v angleščini, da jo lahko uporabljajo tujci na poti čez našo državo.

Za prihodnje posodobitve namerava še izboljšati preglednost vmesnika in morda dodati podatke o radarjih ter pogled kamer. Predvsem se bo osredotočil na omejevanje opozarjanja in podajanje informacij po meri posameznega uporabnika.

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Smesko 07:17 20.avgust 2015.

    Katera nova apliakcija? Promet? Ta je na iOS sistemu že od leta 2013 (developer Jernej Fijacko). Če je to novost za Android bi bilo to lahko napisano, ne pa nekaj na pol...