Slovenija
74 ogledov

Putin zaprl velik del, ne pa tudi ohromil Slovenije

Zapora ceste v času obiska Putina Promet.si
Policija in Dars zadovoljna s potekom prometa v Sloveniji kljub številnim zaporam zaradi Putinovega obiska. Izdatno obveščanje se je izplačalo.

"Tekom dneva začuda nismo beležili pričakovanih zastojev, daljših, 10- ali 20-kilometrskih kolon, promet je potekal razmeroma tekoče, z nekaj manjšimi težavami, a daleč od apokaliptičnih napovedi," je ocenil Robert Sušanj, direktor uprave za policijske specialnosti in vodja koordinacijske delovne skupine za izvedbo varovanjamed obiskom ruskega predsednika Vladimirja Putina. 

"Bili smo pozitivno presenečeni," je dodal Sušanj in tekoče razmere pripisal ljudem, ki so se ob pravočasnih inforamcijah ustrezno pripravili in pokazali razumevanje. 

Tudi na vseh vzporednih cestah v smeri Avstrije, v severnem delu Italije in na štajerski avtocesti je promet potekal tekoče, na mejnih prehodih so bili zastoji krajši, kot so v povprečnem poletnem dnevu.

"Veseli smo, da je doslej vse potekalo, kot je, obisk je doslej tudi z vidika varovanja potekal gladko," je povzel Sušanj, ki podrobnosti glede varovanja in sodelovanja z ruskimi organi ter števila policistov, ki so sodelovali pri aktivnostih, ni mogel razkriti. Pohvalil pa je zazvetost vseh policisto, ki so sodelovali pri današnjem dogajanju na cestah. "Ponosni smo, da imamo take pripadnike policije."

Ker je ruski predsednik Vladimir Putin eden najbolj varovanih ljudi na svetu, je bilo na Gorenjskem in v okolici prestolnice večji del dneva veliko cestnih zapor in omejitev prometa, prav tako je bilo na določenih lokacijah omejeno gibanje. Gneča je bila tudi zaradi turistov, ki se odpravljajo preko Slovenije do Jadrana ali nazaj.

Ker se visoki ruski gost sedaj že mudi na Brdu pri Kranju, so avtocesto med Ljubljano in Karavankami znova povsem odprli, prevozen je tudi predor Karavanke.

Zaprtje Brnika ob Putinovem prihodu in odhodu

Putinovo letalo | Avtor: EPA EPA
Omejitve ostajajo le še na lokalnih cestah med Brdom in Brnikom, kamor se bo po dogodku na Brdu odpeljala ruska delegacija.

Kljub številnim zaporam so pri policiji in Darsu že sredi dneva izrazili zadovoljstvo, da je promet potekal po raznmeroma tekoče. Marjan Koler je za Žurnal24 ocenil, da se je obsežno obveščanje o zaporah v zadnjih dneh obrestovalo, vozniki pa so se pripravili na spremenjeni prometni režim, čeprav je padel na najbolj obremenjen vikend v letu.

Medtem ko je velik del prometnega toka obšel glavne prometnice po državi, so nekaj težav zaznali le na mejnem prehodu Gruškovje in na poti proti njemu, kjer pa gneča prav tako ni bila tako huda, kot lani za isti vikend. Dlje časa je potrebno čakati tudi na MP Dragonja.

Nekaj težav so povzročile še prometne nesreče. 

Je pa bilo danes za policiste in reševalce kar nekaj vzporednega dela. Sušanj je pojasnil, da je vojaški helikopter v okolici samega dogodka moral kar petkrat reševati v hribih, s helikopterjem so v bolnišnico prepeljali hudo bolno osebo, imeli pa so tudi primer življenjsko ogrožene osebe, ki so jo kljub cestnim zaporam prepeljali s policijskim spremstvom z enega konca države na
drugega, tako da je bila lahko oskrbljena, kot veleva medicinska stroka. "Prepeljali smo tudi enega dojenčka v inkubatorju, prav tako po tej zaprti cesti s policijskim spremstvom."

Preberite še: 

Komentarjev 8
  • Kolesar___777 17:59 30.julij 2016.

    Predlagam vladi in našemu predsedniku , da spoštovanega predsednika Putina povabijo vsaj 10X na leto ! Saj je bil danes pravi užitek prekolesariti 70 km , ko so se čudežno vsi držali CPPja ! No , vsaj tisti kateri so ...prikaži večo bili danes na cesti z raznimi vozili .

  • dezurni 14:22 30.julij 2016.

    No, če bo kaka res posebna morda, sicer imamo pa na tereno svoje novinarje in fotografe. Nekaj težav imajo sicer zaradi motenja signala in interneta, ampak se trudimo. :D

  • primoz.g 14:04 30.julij 2016.

    evo ga prihaja, je nad moravčami