Slovenija
11 ogledov

Rdeči alarm za vsak primer

Razno 12.11.2012 nakupovanje preko spleta, nakup iz lezalnika, spltna trgovina, Saša Despot
Klik. Novih zlorab s trojanci ni, je pa več zlorab elektronskih bank za podjetja.

Nova Ljubljanska banka (NLB) je uporabnike Klika z rdečimi črkami na vstopnem oknu pred dnevi znova opozorila na nevarnost trojanskega konja, ki bi jim lahko ukradel podatke in denar. A kot trdijo, ne gre za novo serijo zaznanih zlorab, ampak le za "vnovično opozorilo, ki lahko uporabnikom le koristi".

Spomnimo, sredi decembra se je pojavil zlonamerni program, tako imenovani trojanec SpyEye, ki je pri kriminalcih med najbolj priljubljenimi. Takrat je bil prvič dopolnjen z modulom, ki cilja na uporabnike Klika. Program prestreže digitalno potrdilo in zahteva vnos celotnega dodatnega varnostnega gesla, česar Klik nikoli ne zahteva (ob potrjevanju plačil se vnašajo le posamezni znaki), s čimer lahko kriminalci izpraznijo račun.

"Nekaj okužb je takrat bilo, zaznali smo jih od 10 do 20 in jih hitro onemogočili. Z novimi okužbami nismo seznanjeni," pravi Tadej Hren iz Si-Certa. Dodaja, da je zdaj "precej napadov na pravne osebe, ki dobijo elektronsko sporočilo, za katero se zdi, da je od banke, priloga pa ni dopis, ampak zlonamerna datoteka, ki zlikovcem omogoči dostop do računalnika". Hren zato svetuje, naj ljudje ne odpirajo prilog neznanih pošiljateljev in kartico, kadar elektronske banke ne uporabljajo, fizično odstranijo iz čitalca. Fizičnim osebam pa, naj spletni certifikat hranijo na pametnem USB-ključu, s katerega ga ni mogoče odstraniti, in ne na trdem disku računalnika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.