• Pet 17 do 31 °C
  • Sob 20 do 29 °C
  • Ned 19 do 25 °C
več na vreme.net

Junak Slovenije

0 komentarjev

Rešila sta ga iz Soče

Mladoletna fanta iz Soče rešila utapljajočega se.

Tina Švajger / Nova Gorica

 

(Foto: Saša Despot)

 
Petnajstletni Miha Figar in 14-letni Loris Humar sta iz deroče Soče rešila utapljajočega se moškega.

Med poletnimi počitnicami sta Novogoričana Miha in Loris popoldneve s prijatelji preživljala ob Soči. "Igrali smo karte in se družili," se spominjata, "ko smo iz bližine zaslišali krike na pomoč". Petintridesetletnemu moškemu, ki je bil s prijatelji prav tako ob Soči na pikniku, je zdrsnilo na spolzki skali in padel je v reko. Fanta sta se brez pomislekov pognala v deročo Sočo.

Prvi je vanjo skočil osnovnošolec Loris, vendar je bila po njegovih besedah "reka zaradi spuščenega jeza višje na Solkanu izjemno deroča in v povprečju za dobre tri metre višja". Moškega je voda medtem že precej zdelala, brzice so ga metale ob skale, vrtinci pa so ga večkrat potopili. Ker ga je bilo zaradi izrazito močnega toka reke težko doseči in mu pomagati, je v vodo skočil še 15-letni Miha. "Pred skokom nisem razmišljal; kar skočil sem, saj je bilo treba pomagati," dejanje opisuje dijak novogoriške tehniške gimnazije.

Bil je nezavesten

"Ko sva ga končno dosegla in zagrabila, sva ga potegnila na obrežje," opisujeta fanta. Ker je bil moški takrat nezavesten, sta ga po napotkih ljudi, ki so bili na nasprotnem bregu, obrnila na bok. Petintridesetletnik je medtem prišel k zavesti. Tarnal je, da "mu bo razneslo pljuča in glavo". Ljudje, ki so bili v bližini, so poklicali reševalce, ki so na kraj dogodka prihiteli v slabih desetih minutah.

Kot sta še povedala junaka, ju je utapljajoči se moški pozneje poklical iz bolnišnice in se jima zahvalil, da sta mu rešila življenje.

Na mladoletnika pa so ponosni tudi njuni družini, prijatelji in someščani. "Na brata sem ponosen, saj je možakarju nesebično pomagal in mu navsezadnje tudi rešil življenje," Mihovo dejanje občuduje Jure Figar. Fanta pa kljub temu ostajata skromna in dodajata, da bi "v tistem trenutku zagotovo vsak storil enako".

 

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (0)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima