Slovenija
27 ogledov

"Življenje rise več ur viselo na nitki"

risinja operacija
1/5
Živalski vrt Ljubljana
Po veterinarskem pregledu rise, ki je pobegnila iz ljubljanskega živalskega vrta, je njeno zdravstveno stanje resno.

Potem ko jim je riso Zoojo, ki je bila 33 dni na begu, prejšnji konec tedna uspelo ujeti in pripeljati nazaj v ljubljanski živalski vrt, so na pregledu ugotovili, da je v več kot enem mesecu na prostosti izgubila približno tri kilograme, ima pa tudi velike težave z zobovjem. Kot so sporočili iz živalskega vrta, ji manjka veliko zob. Zgoraj levo ji manjkajo vsi, ima le še en podočnik, ena korenina pa je huje vneta. Kaj je razlog, bodo pokazali izsledki preiskav, ki jih pričakujejo v od treh do štirih tednih, so še sporočili in dodali, da je slabo zobovje pri zvereh redkost.

Prestala operacijo, pojavili so se zapleti

Ker je potem, ko so jo ujeli, zaradi narkotikov dlje ležala, veterinarji niso opazili, da ima težave z levo zadnjo nogo. Ob selitvi iz transportne kletke v karantensko pa so opazili, da šepa. 

"Bolečine zaradi streljanja z uspavalnim nabojem se včasih pojavijo na mestu vboda, če se poškoduje mišica, in niso neobičajne. Riso smo skrbno opazovali in smo jo poskušali čim manj vznemirjati. Ker se je njeno šepanje slabšalo, si jo je ogledal tudi veterinarski ortoped, ki je ocenil, da gre skoraj zagotovo za zlom stegnenice. Čeprav ima kost le osemnajst milimetrov premera, smo imeli očitno veliko smolo in jo nesrečno zadeli s konico uspavalnega naboja," so še povedali v živalskem vrtu in dodali, da so jo včeraj operirali. Operacija je trajala dve uri in pol, risa pa jo je odlično prestala.

“Zlom je bil zahteven, inficiran in kompleksen ter je omejeval opcije operativne sanacije. Opcijo osteosinteze je bilo treba izbirati glede na obstoječo infekcijo in ker gre za divjinsko žival, ki je ni mogoče dnevno previjati, tudi glede na možnost postoperativne nege. Operacija je v tehničnem smislu lepo uspela, naša največja skrb zdaj pa je možnost zapleta zaradi okužbe, zaradi katere bomo v negotovosti še kakšnih deset dni. Okrevanje bo trajalo – če ne bo zapletov – vsaj tri mesece”, je povedal veterinar Marko Novak.

A zapletlo se je pri prebujanju. Po besedah Marjana Kastelica, ki jo je operiral, je njeno življenje zaradi padca telesne temperature nekaj ur viselo na nitki. "Naredili smo vse, kar smo lahko – več ur smo jo ogrevali, masirali, ji nudili vso možno podporno terapijo. Odleglo nam je šele, ko je prvič dvignila glavo in zapihala na nas. Vso noč smo ob njej prebedeli, ob 8. uri pa je bilo že toliko bolje, da smo jo lahko preselili nazaj v živalski vrt. Povsem oddahnili si bomo lahko šele čez teden ali dva.”

Če ne bo zapleta zaradi okužbe, bo risa najbrž že kmalu hodila. "Zaradi stanja zobovja v naravi ne bi preživela, saj ne bi mogla dovolj uloviti in prehraniti mladičev. Ker bo živela v živalskem vrtu, pa to ni tako pomembno. Ko smo jo po 33 dneh ulovili, smo mislili, da je najhujše že za nami, a vsaj zame so bili zapleti po operaciji mnogo hujši," pa je povedala strokovna vodja Barbara Mihelič, ki je spremljala ves pripravljalni postopek in operacijo.

Komentarjev 2
  • dragec 17:44 14.marec 2014.

    A misliš na plešastega

  • Trovlak 14:27 14.marec 2014.

    Če bo tista spaka v parlamentu imela oblečenega kaj v vzorcu risa, bomo takoj vedeli kaj nosi.