Šport
83 ogledov

S porazom na gostovanje

evropska liga, Slovenija, Slovaška CEV
Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je v prvi polfinalni tekmi evropske lige doma izgubila s Slovaško z 2:3 (-16, 18, 24, -17, 12). Povratna tekma bo na sporedu v nedeljo, 30. junija, v Bratislavi na Slovaškem.

Izbranke Bruna Najdiča so se z dobro igro v predtekmovalni skupini C z vsega enim izgubljenim nizom zanesljivo uvrstile v polfinale, kar velja tudi za Slovakinje, ki so izgubile zadnjo tekmo na turnirju v Albaniji, boljša od njih je bila druga ekipa Poljske, vendar to njihovega prvega mesta v skupini A ni ogrozilo.

Pred začetkom evropske lige sta se ekipi dvakrat pomerili v Mariboru, obakrat so s 3:2 slavile Slovakinje, pet nizov pa so gledalci videli tudi v dvorani v Stožicah, spet pa so bile v njem bolj zbrane gostujoče odbojkarice, ki jim za napredovanje v finale zadošča že minimalna zmaga, v primeru slovenske zmage s 3:2 se bo v nedeljo v Bratislavi igral zlati niz, če pa bodo Slovenke slavile s 3:1 ali 3:0 bodo one tiste, ki bodo zaigrale v velikem finalu. A bodo morale popraviti predvsem svoj sprejem.

Uvod v tekmo za slovenske odbojkarice ni bil najbolj obetaven, saj so gostje z dvema zaporednima asoma Dominike Drobnakove povedle 5:0, Najdič pa je bil prisiljen vzeti tudi že polminutni odmor. Vendar so se težave na sprejemu nadaljevale skozi ves niz, čeprav so se domače odbojkarice po uspešnem napadu Monike Potokar gostjam približale na točko zaostanka (6:7), toda ob drugem tehničnem odmoru so za njimi zaostajale že za sedem točk. Ob le 14-odstotnem idealnem sprejemu, Slovakinje so dosegle kar šest asov, so imele Slovenke še težave v napadu, zato ni čudno, da so jih nasprotnice kar šestkrat zaustavile z blokom. Niz se je končal, kako drugače kot z asom Paule Kubove.

evropska liga, Slovenija, Slovaška | Avtor: CEV CEV

V drugem nizu so domače odbojkarice popravile svoj sprejem (27 odstotkov je bilo idealnega), bolj prodorne so bile v napadu, večji je bil tudi njihov pritisk na začetnem udarcu, kar jim je po začetnih 3:0 in obdobju izenačene igre, ko sta se ekipi menjavali v vodstvu, prineslo tudi vodstvo z 10:7. Na dvanajsti točki sta bili ekipi spet skupaj, vendar je bilo to zadnje izenačenje v drugem nizu, kajti po točki kapetanke Marine Cvetanović so Slovenke prvič na tekmi pobegnile za štiri točke (18:14). Na servis Sare Najdič so domače odbojkarice dosegle še tri točke zaporedoma, prednost sedmih točk pa je bila dovolj visoka za izenačenje v nizih. 

Tudi v tretjem nizu so domače odbojkarice "držale" sprejem, z blokom Tine Grudine, njenim četrtim na tekmi, pa so pri 10:7 prvič prišle do treh točk prednosti. Na drugi tehnični odmor so odšle s prednostjo dveh točk, čeprav so pred tem dvakrat imele protinapad za štiri točke naskoka. Po napaki Kubove jim je to v nadaljevanju niza sicer uspelo (20:16), toda Slovakinje so izkoristile padec zbranosti na slovenskem sprejemu, na servis Barbore Kosekove izid izenačile (20:20), z blokom Michaele Abrhamove pa povedle (22:21). Kljub temu so do prve zaključne žoge prišle domače odbojkarice, vendar je žoga Žive Recek končala v avtu, tako kot Jaroslave Pencove za slovensko vodstvo z 2:1 v nizih.

Četrti niz se je za slovensko ekipo začel dobro, a le do vodstva s 5:3, v nadaljevanju pa so sledile številne napake, kar je Slovakinjam ob prvem tehničnem vodstvu prineslo tri točke prednosti. Vrnitev na igrišče je bila za Najdičeve izbranke uspešna, saj so po zaslugi Potokarjeve izid na deveti točki izenačile, a ne za dolgo, kajti gostje so dosegle tri zaporedne točke. Takšna je bila razlika tudi ob drugem tehničnem odmoru, čeprav so imele Slovenke dvakrat celo priložnost, da spet ulovijo gostujočo ekipo. V še večjih težavah so bile po prestopu Reckove, ki jo je v naslednjem napadu z blokom zaustavila Drobnakova, zaostanek slovenske ekipe pa je bil že pet točk (13:18), ki jo domače odbojkarice niso več uspelo nadomestiti.

V tie-braku je Najdič po treh zaporednih točkah gostij že pri 1:3 vzel polminutni odmor, ki se je takoj po vrnitvi na igrišče in napaki na mreži povečala še za točko. Toda še pred menjavo strani je Potokarjeva izid na sedmi točki izenačila, nato pa je servis Cvetanovićeve končal v mreži. Na deveti točki je sledilo novo izenačenje, zadnje na tekmi. Slovaške odbojkarice so preko Nikole Radosove prišle do treh zaključnih žog, po polminutnem odmoru njihovega selektorja Mareka Rojka so izkoristile drugo.

evropska liga, Slovenija, Slovaška | Avtor: CEV CEV

Izjave po tekmi:

Bruno Najdič, selektor slovenske reprezentance: "V prvem in četrtem nizu smo padli na sprejemu, dobili smo veliko asov, kar se nam v prvem delu evropske lige ni dogajalo, posledično smo tudi slabše napadali. Ko smo držali sprejem, ko smo imeli igro za menjavo, smo z njimi lahko igrali, prav tako so bile one v težavah, ko smo mi pritisnili s servisom, ki pa bi tudi moral biti boljši. To sta ključna elementa, kjer imamo rezerve, mislim pa, da tudi v napadu lahko igramo bolje. Vedeli smo, da so Slovakinje v napadu zelo nevarne z blokerskih položajev, vendar smo imeli premalo višine, da bi jih lahko zaustavili. V sami igri nas niso nadigrale, hkrati pa vem, da imamo tudi v samem napadu prvega tempa veliko rezerv, saj sta tako Tina Grudina kot Saša Planinšec v prejšnjih šestih tekmah igrali zelo dobro."

Živa Recek, igralka slovenske reprezentance: "Sprejem je ključni element in iz njega se veliko razvije in imaš v napadu več možnosti, če ni dober, moraš igrati z višjimi žogami, tako da te v obrambi lažje ulovijo. Tudi servis bi moral biti boljši, bolj napadalen in z manj napakami. Čeprav smo izgubile, ni še prav nič izgubljenega. Tako kot so Slovakinje zmagale pri nas, lahko me zmagamo pri njih. Na Slovaško ne smemo iti z negativnim razmišljanjem, prepričana sem, da jih lahko premagamo."

Saša Planinšec, igralka slovenske reprezentance: "Res je, da smo imele veliko težav na sprejemu, mislim pa, da lahko pokažemo veliko boljšo igro tudi v drugih elementih igre. Predvsem na servisu smo močna ekipa, česar danes nismo pokazale, tu so rezerve. Glede na to, da na treningih dobro sprejemamo in serviramo, bo to treba pokazati na povratni tekmi, če bo tako, se v Bratislavi lahko marsikaj zgodi."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.