Slovenija
155 ogledov

Bodo starši plačevali za avtorske pravice?

Šola, učenci Profimedias
Organizacija za pravice reproduciranja (Sazor) za povračilo avtorskih pravic pri fotokopiranju avtorskih del v šolah zahteva šest evrov letno za vsakega učenca in dijaka. Ministrstvo pravi, da za plačilo ni pristojno, šolam zmanjkuje denarja. Kdo bo plačal?

Založniki in avtorji, člani Slovenske avtorske in založniške organizacije za pravice reproduciranja (Sazor), bodo na današnji skupščini uvedli začasno enotno tarifo za zaščito avtorskih pravic v delih, ki jih za obogatitev učnega programa reproducirajo v osnovnih šolah. Gre denimo za fotokopije zemljevidov, citatov, pesmi, nalog iz delovnih zvezkov in učbenikov, ki jih učenci ali šola sicer niso kupili.

Šest evrov letno na učenca

Enotna tarifa bi znašla šest evrov letno na učenca in dijaka, polovico zneska bo dobila založba, polovico pa avtor. Sazor se za tak ukrep odloča zaradi neuspešnih dogovarjanj o zaščiti avtorskih pravic, ki trajajo že osem let. Pogajanja so dokončno propadla konec maja, ko so iz njih izstopili predstavniki osnovnošolskih in sredješolskih ravnateljev z razlago, da je za te zadeve odgovorno ministrstvo za šolstvo.

"Absolutno je prav, da zaščitimo avtorske pravice, vendar je potrebno zagotoviti, da bo ministrstvo tisto, ki bo izpogajalo višino nadomestila in zagotovilo sredstva," pravi Gregor Pečan, predsednik Združenja ravnateljev, ki še meni, da je pavšalni znesek previsok.

Toliko plačajo v Avstriji

Sazor je znesek določil na podlagi preslikave razmer v Avstriji, kjer za avtorske pravice prav tako plačujejo šest evrov letno na učenca.

"Če se morajo učenci neke generacije naučiti denimo pesem Toneta Pavčka, ki je ni v učbeniku, učitelj razdeli okoli sto fotokopij. Da ne bi prišlo do kršitve avtorskih pravic, bi šola morala imeti sto kopij pesniške zbirke. Če učitelj pri matematiki skopira dodatne naloge, ki niso iz delovnega zvezka, ki so ga učenci kupili, gre prav tako za kršitev avtorskih pravic tistega, ki je te naloge pripravil," razlaga Rudi Zaman, predsednik Sazorja. 

Koliko šole dejansko kopirajo?

"Po našem mnenju je treba avtorske pravice spoštovati, vendar se nadomestila ne bi smelo določati tako pavšalno. Preden se razprava o plačevanju nadomestila za avtorske pravice nadaljuje, je potrebno izvesti kakovostno analizo, koliko avtorsko zaščitenega gradiva šole dejansko fotokopirajo. Rezultati bi morali biti javno dostopni in podvrženi vrednotenju širše strokovne in zainteresirane javnosti," pravi Anton Meden predsednik Zveze aktivov svetov staršev Slovenije (Zasss)

"Po informacijah, ki jih imamo, večji del fotokopiranja v šolah ne gre na račun fotokopiranja iz učnih gradiv, ki jih ščitijo predpisi s področja avtorskih pravic, temveč za gradiva, ki jih pripravijo učitelji sami, med katerimi so tudi kontrolne naloge," pa pravi Meden.

Ministrstvo šolam prepovedalo plačevanje

Pogodbe, na podlagi katerih bi šole plačevale znesek za avtorske pravice, je Sazor šolam poslal že pred začetkom letošnjega šolskega leta, vendar je ministrstvo, odgovorno za šolstvo, šole z okrožnico pozvalo, naj pogodb ne podpisujejo in naj ne izplačujejo zahtevanih zneskov.

Hkrati na ministrstvu razlagajo, da jim zakonodaja ne omogoča, da bi nadomestilo za avtorske pravice plačalo samo.

"Ministrstvo krči sredstva za materialne stroške, hkrati pa šolam nalaga nove stvari. Vse to stane, šole nimajo denarja. Tako enostavno ne gre več," pa poudarja Pečan.

Šole fotokopije že zaračunavajo, čeprav tega ne bi smele

Ker denarja namenjenega za materialne stroške šolam zmanjkuje, so številne že uvedle mesečni prispevek staršev za stroške fotokopiranja. To pa je prav tako v nasprotju z navodili ministrstva.

"Na osnovi stališča ministrstva, ki smo ga dobili na enem od sestankov pred letom, šole staršem ne bi smele zaračunavati stroškov fotokopiranja, saj bi se moralo to pokrivati iz naslova materialnih stroškov, ki jih ministrstvo šolam vsako leto odobri s sklepom," razlaga Meden.

račun šola | Avtor: shh shh
Kdo bo torej plačal zahtevane zneske za zaščito avtorskih pravic, bodo tudi ti zneski, kot številni drugi, pristali na položnicah staršev?  "Nekateri ravnatelji poročajo, da imajo znotraj proračuna za materialne stroške dovolj zaloge, da bodo plačali ta strošek, drugi ravnatelji pravijo, da bodo ta znesek dodali staršem na položnice, kot so marsikje že dodali znesek stroškov fotokopij, oziroma papirja," razlaga predsednik Sazorja Zaman.

"Plačevanje nadomestila avtorskih pravic s strani staršev ne pride v poštev. Za to ni nobene zakonske norme. Starši v razpravo o plačevanju nadomestil nismo bili niti povabljeni, kar je že v začetku narobe," pa poudarja predsednik združenja svetov staršev Meden.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • kapibara 12:37 23.junij 2015.

    V OŠ bili trije sosedje vistem razredu. Eden kupil učbenike, drugi sprejel kopije, tretji kopiral.. Drugo prvedvaleto zamenjala, tako, da kopirc ni imel stroškov.. in tako čez celo 9-letko.. :-)

  • zdrej 12:32 23.junij 2015.

    Lej problem ni v tem, da se noče, ampak večina niti ne more. Torej ne preostane drugega kot fotokopija ali torrent. V tem primeru niti ne delajo take škode kot se hoče predstaviti. Zakaj? Zato, ker avtorji ponavadi dobijo ...prikaži več drobiž od pobranega. V nasprotno me še nobena skupinska organizacija ni prepričala, ker noče razgaliti svojih financ, po drugi strani pa avtorji javno govorijo, da ne dobijo kaj dosti denarja. Torej v tem primeru bi že avtomatsko bilo samo polovica za avtorje, torej 3€. Potem pa je odvisno, kakšen bi bil sistem. Na koncu ta avtor mogoče ne bi dobil niti teh mojih centov, ki mu pripadajo. Torej če skopiram, v tem primeru avtorju nisem naredil nobene škode. Sicer je utrpela založba in avtor po drugi strani, ker nisem kupil. Samo če mi je predrago, v vsakem primeru ne bom kupil, ker si ne morem privoščiti. Po drugi strani pa so pripravljalci plačani s strani države, torej dejansko s strani vsakega, ki prispeva davke. Torej so tudi avtorski honorarji plačani! <br /

  • zdrej 11:53 23.junij 2015.

    Če že hočejo pobirat takse po avstrijsko, pa naj še poskrbijo za avstrijski nivo plač!