Slovenija
19 ogledov

Najbolj priljubljen je Cerar

Miro Cerar Anže Petkovšek
Tudi po volitvah je med slovenskimi volivci najbolj priljubljena stranka Mira Cerarja.

Rezultati ankete Vox populi kažejo, da bi, če bi bile volitve to nedeljo, stranko volilo 40,7 odstotka vprašanih, kar je štiri odstotke več kot pred mesecem dni.

Rezultati javnomnenjske ankete Vox populi, ki jo je za POP TV in Dnevnik opravila agencija Ninamedia, kažejo, da bi SDS volilo 18,1 odstotka vprašanih, potem ko je bilo junija takšnih 27 odstotkov.

Na tretjem mestu je še naprej DeSUS, ki bi jo podprlo 10,3 odstotka volivcev, pred enim mesecem pa bi se za to stranko odločilo 9,1 odstotka vprašanih.

Narašča tudi podpora Združeni levici, ki jo zdaj podpira 8,9 odstotka volivcev. Pred mesecem dni jo je podpiralo 1,3 odstotka volivcev.

Prav tako se po poročanju POP TV po volitvah krepi NSi. Pristala je na petem mestu s 7,4-odstotno podporo. Prejšnji mesec bi jo podprlo 4,6 odstotka vprašanih.

Na volitvah četrta SD je šele na šestem mestu, z nižjo podporo kot junija. Zanjo bi glasovalo 4,9 odstotka vprašanih, potem ko bi jo prejšnji mesec podprlo 7,4 odstotka sodelujočih v anketi.

Tudi stranki Alenke Bratušek podpora pada. Kljub preboju v parlament ZaAB uživa le 2,5-odstotno podporo.

So pa volitve zapečatile usodo izpadlih strank. SLS, PS, DL, Verjamem in Solidarnost v anketi beležijo ničelno podporo.

Cerar najbolj priljubljen

Na vrhu lestvice priljubljenosti politikov je predsednik SMC Miro Cerar z oceno 3,55, sledi mu evropski komisar Janez Potočnik z oceno 3,35. Ta je z drugega mesta izrinil predsednika republike Boruta Pahorja, ki je z oceno 3,34 pristal na tretjem mestu.

Četrto mesto zaseda predsedujoči SD Dejan Židan, na petem mestu mu sledi prvak DeSUS Karl Erjavec, na šestem pa predsednica NSi Ljudmila Novak. Sledijo evropski poslanec Lojze Peterle, vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin, predsednik SLS Franc Bogovič in dosedanji poslanec SDS Andrej Vizjak.

Odhajajoča premierka Alenka Bratušek je z oceno 2,51 padla na 13. mesto. Na 20. mesto pa se je z oceno 2,19 uvrstil predsednik SDS Janez Janša.

V anketi je sodelovalo 700 oseb.

Anketa Episcentra: Stranka Mira Cerarja v zanesljivem vodstvu

Če bi bile volitve to nedeljo, bi s 34,9 odstotka glasov zmagala Stranka Mira Cerarja. Stranka SDS s 15 odstotki ostaja na drugem mestu, pa kažejo rezultati raziskave javnega mnenja, ki jo je za Planet Siol.net opravil Episcenter. Tretje mesto volivci po tej anketi namenjajo Združeni levici, ki ima 10,5 odstotno podporo.

Stranki DeSUS in NSi si s 7,8 odstotka delita četrto mesto, parlamentarni prag pa bi presegla le še SD s 5,6-odstotno podporo. Sledijo SLS (3,6 odstotka podpore), ZaAB (2,2 odstotka), Verjamem (1,4 odstotka), PS (0,7 odstotka) in DL (0,4 odstotka podpore). Šest odstotkov vprašanih svojih preferenc anketarjem ni zaupalo, pol odstotka ni bilo odločenih, 3,5 odstotka pa bi jih volilo katero drugo stranko.

Cerar tudi tukaj na vrhu

Predsednik SMC Cerar je po anketi Episcentra tudi najbolj priljubljen po indeksu, ki vključuje predsednike večjih strank in predsednika republike. Cerarjev indeks priljubljenosti znaša 71,4 odstotka. Na drugem mestu je z 70,3 odstotka pristal predsednik republike Borut Pahor. Tretje mesto pa je zasedel predsednik DeSUS Karl Erjavec z 48,6 odstotka.

Sledijo Luka Mesec iz Združene levice, predsednica NSi Ljudmila Novak, predsedujoči SD Dejan Židan, predsednica ZaAB Alenka Bratušek, prvak SDS Janez Janša, predsednik SLS Franc Bogovič in predsednik stranke Verjamem Igor Šoltes.

Rezultati ankete so še pokazali, da je 38 odstotkov vprašanih prepričanih, da bi morala SMC v koalicijo z DeSUS. Štirje odstotki manj so kot najbolj primerno koalicijsko partnerico izpostavili Združeno levico, 28 odstotkov pa jih meni, da bi moral Cerar v koalicijo povabiti SD. Po oceni 26 odstotkov vprašanih bi bil najprimernejši koalicijski partner ZaAB, po oceni 24 odstotkov NSi in po mnenju 15 odstotkov SDS. Šest odstotkov vprašanih je bilo glede tega vprašanja neopredeljenih.

V meritvi javnega mnenja je med 14. in 23. julijem sodelovalo 1000 polnoletnih prebivalcev Slovenije. Na vprašanje o strankarskih preferencah so odgovarjali le tisti, ki bi se volitev zanesljivo, verjetno ali mogoče udeležili. Takšnih je bilo 644.

Komentarjev 5
  • mph 01:24 28.julij 2014.

    Me resnično zanima, če bi kdo razkril skrivnost koga anketirajo in kako pridejo do teh podatkov. Ja, bi razumel za Cerarja, ki je zvezda ta hip. Potočnik ... who? A ve morda kdo povedat, kdaj se je kje nazadnje pojavil ...prikaži več v medijih Potočnik, kaj počne, kako je zmeraj na top lestvici? Pa ne, da imam slabo mnenje o njemu, ampak za medije je neviden. In glede na genetsko slab spomin Slovencev, so ga že vsi pozabili. Za Pahorja pa bi prej rekel, da bi moral prit na vrh negativne lestvice.

  • mph 01:22 28.julij 2014.

    Ne, Uros, ni politični zapornik. Je politik v zaporu. To je pa bistvena razlika.

  • Uros Bukovec 23:58 27.julij 2014.

    najbolj znan politični zapornik poleg sanaderja