Slovenija
38 ogledov

22 evrov preveč za samostojne podjetnike

Stabilne sladkorne bolnike in astmatike bodo že marca prevzele diplomirane medic Žurnal24 main
Število ljudi, ke ne morejo plačati osnovnega zdravstvenega zavarovanja narašča, med njimi je največ podjetnikov. Zdravijo se v pro bono ambulantah.

V Sloveniji je več kot deset tisoč ljudi, ki imajo zadržane pravice do zdravstvenega zavarovanja in niso vključeni v obvezno zdravstveno zavarovanje. Večinoma gre za samostojne podjetnike, ki niso sposobni plačevati prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje, ki sicer znaša 22 evrov na mesec. "Opažamo, da gre predvsem za samostojne podjetnike, katerih število v zadnjih letih narašča, kar je posledica krize. Obvezno zdravstveno zavarovanje sicer imajo sklenjeno, vendra ga niso sposobni plačevati. Njihove pravice iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja so zadržane, dokler ne poravnajo svojih obveznosti," razlaga Klemen Ganziti iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

V pro bono ambulanto

Zavarovanci z zadržanimi pravicami iz zdravstvenega zavariovanja v primeru zdravstvenih težav večinoma obiščejo Pro bono ambulante, kar je potrdil tudi Aleksander Doplihar, vodja ambulante za osebe brez zdravstvenega zavarovanja Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana.

Brez poravnanih obveznosti za obvezno zdravstveno zavarovanje je dostopno le nujno zdravljenje, torej ukrepanje za ohranitev

življenja, zdravljenje zvinov in zlomov, zdravljenje zastrupitev, preprečevanje infekcij, ki bi lahko povzročile sepso, nujni reševalni prevozi ter storitve, ki so predpisane kot obvezne.

Po podatkih ZZZS je v Sloveniji tudi okoli 2500 oseb brez obveznega zdravstvenega zavarovanja, za katere na zavodu domnevajo, da so se odselili v tujino.

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 15:46 10.september 2014.

    od kje so pa pol dobil 22 evrov?

  • pipo444 22:23 09.september 2014.

    Najniža osnova za plačevanje prispevkov za zdravstveno zavarovanje je 913,91 Eur, zato je minimalni znesek prispevkov za zdravstveno zavarovanje 122,92 Eur in ne 22 kot je napisano. Novinarska površnost ali nevednost?