Slovenija
12879 ogledov

'Apokaliptična' vremenska napoved, a organizatorji festivala se ne dajo

festival, castle, sziget, mladifest, umag, atp, jelena rozga, joker out, jet black diamonds, mrfy, glasba, festival Profimedia
Slovenski meteorologi svarijo pred prihajajočim vremenskim dogajanjem, vendar to ni zaustavilo obiskovalcev festivalov, da brezskrbno uživajo pod prostim nebom.

Medtem ko se v Sloveniji vsi pripravljajo na hudo uro, ki nas čaka v prihodnjih dneh, pa zabava več kot očitno ne počiva. Prihajajoči konec tedna lahko namreč pričakujemo obilno deževje, zaradi česar ni izključen niti pojav poplav ali zemeljskih plazov. Kot je dejal meteorolog Branko Gregorčič, smo do zdaj izkusili zgolj kratkotrajne in intenzivne motnje, ta fronta sedaj pa bo bolj spominjala na jesenske nalive in bila stacionirana nad Slovenijo predvidoma 36 ur. V večjem delu Slovenije lahko pričakujemo tudi od 50 do 100 litrov dežja, ponekod celo do 150 in do 200. 

Zaradi slabe vremenske napovedi so bili tako v Zagorju ob Savi primorani odpovedati Zagorsko noč, ki vsako leto privabi veliko število obiskovalcev. Kot so sporočili iz občine Zagorje ob Savi so zaradi slabe vremenske napovedi morali sprejeti odločitev, da odpovejo "petkovo Noč pred nočjo in sobotni V igrivo poletje z novimi igrali v Evroparku in Zagorsko noč." Dodali so še, da so bili v veselem pričakovanju vseh dogodkov, "ampak je varnost vseh ljudi za Občino Zagorje ob Savi in zagorske gasilce vedno na prvem mestu, zato ne bomo tvegali, da se v morebitnih neurjih komurkoli kaj zgodi."

A več kot očitno napoved obilnega deževja in neurij ne skrbi organizatorje festivala MetalDays, ki se odvija v Velenju, ter organizatorje festivala Castle v Fari v občini Kostel, saj noben festival ni bil odpovedan.

Castle: "Festival bo vsekakor izveden"

Nedavno so namreč organizatorji festivala Castle svojim obiskovalcem poslali elektronsko sporočilo, kjer so dejali, da festival vsekakor bo. Poleg drugih informacij so še zapisali: "V zadnjem času smo prejeli veliko vprašanj kaj se zgodi v primeru dežja. Festival bo vsekakor izveden. Pozorno bomo spremljali situacijo, nas pa veseli, da se napoved izboljšuje in verjamemo, da nam bo vreme naklonjeno." Elektronsko sporočilo je bilo sicer poslano 30. julija, a dodatnih informacij glede izvedbe festivala glede na trenutne razmere obiskovalci niso prejeli.

Castle Kolpa elektronsko sporočilo | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Pri tem se poraja tudi vprašanje, kaj to pomeni za obiskovalce, ki tam kampirajo. Večina prostora, namenjenega kampiranju, je namreč locirana pod zavetjem dreves, v neposredni bližini pa je tudi rekla Kolpa, ki lahko ob močnem deževju tudi naraste. Ena izmed obiskovalk festivala je za Žurnal24 povedala, da je kljub napovedi o slabem vremenu na festivalu prisotna velika množica ljudi. Obenem je poudarila, da ni na voljo nobenega dodatnega prostora, ki bi obiskovalcem nudil možnost zavetja pred dežjem.

MetalDays vabijo še več ljudi

Medtem pa so organizatorji festivala MetalDays šli v drug ekstrem. Kljub obetajočim se nevihtam, organizatorji v Velenje vabijo obiskovalce nemškega festivala Wacken, ki zaradi slabega vremena niso uspeli priti na festival. Zaradi večdnevnega dežja se je namreč prizorišče festivala spremenilo v pravo blatno puščavo. Zaradi tega razloga je bil najprej zaustavljen prihod vozil, nato pa so zaustavili tudi prihod obiskovalcev. Kot so dejali, so glede na vremenske razmere dosegli polno kapaciteto obiskovalcev, zaradi česar so bili primorani odpovedati nadaljnje obiske.

V solidarnostnem duhu pa se je slovenski MetalDays odločil povabiti vse goste Wackna, ki niso imeli priložnosti priti na festival. Kot so zapisali v objavi na Facebooku, ponujajo obiskovalcev Wackna 500 brezplačnih kart za MetalDays: "MetalDays izražajo toplo dobrodošlico vsem obiskovalcev Wackna, ki jim ponujamo 500 brezplačnih kart. Želimo, da se nam pridružite na našem festivalu, brezplačno. Vendar je pomembno pojasniti, da ta ponudba ne vključuje vračila kupnine za vstopnice za Wacken. Želimo le ponuditi nekaj pomoči tistim, ki niso uspeli priti na Wacken. Glede statusa vaše vstopnice ter vseh povezanih zadevah se obrnite neposredno na organizatorje Wackna. V izogib morebitnim nesporazumom upoštevajte, da uporabljamo isto podjetje za nadzor dostopa, kar pomeni, da bomo lahko preverili veljavnost vaše karte za Wacken."

Na organizatorje obeh festivalov smo že naslovili vprašanja glede izvedbe festivalov ter kako bo le-ta potekala v primeru, da se meteorološke napovedi v popolnosti uresničijo, a odgovor nanje še nismo prejeli.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.