Slovenija
70705 ogledov

Prihaja divji vremenski vikend, najhujša fronta letos

nevihta strela Ljubljana Pinterest Nevihta nad Ljubljano.
Prihajajoče vreme bo poskrbelo za izredne razmere. Strokovnjaki so podali opozorila.

V zadnjih tednih je Srednja Evropa v primežu močnih neviht in neurij. Ta konec tedna so napovedi za Slovenijo še slabše kot v zadnjih dneh in na Agenciji RS za okolje (ARSO) so strokovnjaki opozorili na verjetne posledice predvidenih izrednih meteoroloških in hidroloških razmer.

Danes je nad naše kraje prišla izjemno intenzivna vremenska fronta, najbolj intenzivna v letošnjem poletju. Pričakovati gre poplave in zemeljske plazove. Predvidene so motnje pri oskrbi z vodo in električno energijo ter težave v prometu.

Specifično bo trajanje vremenske fronte. Medtem ko je bilo nevihtno dogajanje v torek zelo intenzivno in kratkotrajno, se bo ta konec tedna fronta na sončni strani Alp zadržala dlje časa, po napovedih kar 36 ur. Že v sredo so bila s strani pristojnih služb izdana opozorila.

V četrtek zvečer bodo na zahodu Slovenije že nastajale predfrontalne nevihte, zaradi pregretosti je možno kakšno krajevno neurje. 

Jesenski tip fronte

"Smo pred dogodkom, ki mu lahko rečemo izreden," so izjavo za javnost začeli na agenciji za okolje. Nato je besedo prevzel meteorolog Branko Gregorčič

"Toliko prehodov in vremenskih motenj kot smo jim priča to poletje, že dolgo nismo videli. Današnji vremenski razvoj bo nekoliko drugačen. Ponavadi je šlo v letošnjem poletju za kratkotrajne in intenzivne motnje, ta fronta pa bo bolj spominjala na jesenske nalive. Fronta bo stacionirana nad Slovenijo, predvidoma 36 ur," je pojasnil Gregorčič.

Arso vode opozorilo | Avtor: ARSO ARSO

"Temperature so visoke, temperature morja so visoke, veliko je vlage. To bo, v povezavi z jesenskim tipom fronte, prineslo izredne razmere," je nadaljeval meteorolog in dodal, da gre v naslednjih 36 urah v večjem delu Slovenije pričakovati od 50 do 100 litrov dežja, ponekod celo do 150 in do 200. To pa je že količina padavin, ki v tem letnem času ponavadi padejo tokom celotnega meseca.

Odstranite odložene materiale

"Močnejše padavine možne povsod po Sloveniji. Zaradi namočenosti tal bi lahko prišlo do plazov oziroma zemeljskih zdrsov. Pozivam ljudi, da spremljajo okolico svojih domov. Ogrožene dele zemljišč lahko prekrirejo s PVC folijo, da preprečijo zdrse zemlje," je opozoril Jernej Jež z Geološkega zavoda.

Neža Kodre z direkcije za vode je prebivalce na zemljiščih ob vodi pozvala, da v naslednjih urah odstranijo tam odložene materiale, kot so bale sena, mehanizacija, drva in podobno.

"Ne kličite zaradi centimetra vode"

Svoje je dodal poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, ki je ljudi pozval, naj kličejo 112 samo, ko "so ogroženi ali ko nastane zelo velika škoda."

"Pozivam ljudi, naj ne kličejo zaradi centimetra vode, ki se pojavi v kleti. Ker je operater zaseden zaradi prevelikega števila klicev, potem lahko nekdo zaradi tega izgubi življenje. Bodimo konstruktivni," je dejal Šestan.

"Izdal sem odredbo, s katero je v pripravljenosti celoten sistem, pripravljen je tudi del Slovenske vojske, da lahko ustrezno odreagiramo. Materiala imamo v skladiščih dovolj, da bomo lahko pomagali občinam, kjer ga bo zmanjkalo. Imamo protipoplavne vreče, folije, sredstva za pritrjevanje," je pojasnil Šestan.

Padavine z nevihtami bodo v noči na petek zajele večji del države, izdatne padavine se bodo nadaljevale še ves petek in prvo polovico sobote. Pri tem se bo težišče padavin pomikalo proti vzhodu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • Facja 16:44 03.avgust 2023.

    Ta vikend bo ključen. Ostanite doma. Uživajte dokler lahko. Matr, kje je Kaco, da nas bo strašil. Tele zdej na oblasti sploh nimajo takega "PR-ja" aka piara kot prejšna garnitura. Dejmo folk, na kolena pa molit, da nas boh obvarje ...prikaži več pred to močo. Molimo bratje in sestre.

  • Avatar MuškaKokoš
    MuškaKokoš 14:52 03.avgust 2023.

    Previdni,kako pa to lahko storiš,smo bili pred leti previdni pa je kljub temu celo vas strehe razkrilo,nič ni pomagalo,je kar je

  • miho 14:24 03.avgust 2023.

    To so postali že običajni vremenski pojavi. Niso več izredni.

Sorodne novice