Slovenija
2239 ogledov

"Pričakovali smo nevihte, dobili smo tornado"

tornado pri Ilirski Bistrici Neurje.si
Zaradi ogromne škode, ki jo je včeraj povzročilo neurje v Občini Ilirska Bistrica, je na terenu še vedno več pripadnikov gasilskih društev ter civilne zaščite.

Včerajšnje neurje, ki je pustošilo po državi, je za seboj pustilo precejšnjo škodo. Na upravi za zaščito in reševanje so v času neurij zabeležili 69 dogodkov. Močni sunki vetra so odkrivali strehe in podirali drevesa, na območju Ilirske Bistrice, natančneje na severnem delu zaselka Koseze, je nastal tornado, ki je poškodoval 11 objektov in razkril pet streh.

Po ogledu neurja so spregovorili državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved, poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan in župan Ilirske Bistrice Gregor Kovačič. Izjavo sta dala tudi poveljnik CZ Ilirska Bistrica Luka Špilar in poveljnik CZ za Notranjsko Sandi Curk.

"Včeraj smo doživeli še en opomin narave. Pričakovali smo nevihte, dobili smo tornado," je začel Poveljnik CZ za Notranjsko Sandi Curk.

Kot je dejal, je bila uradna izmerjena hitrost vetra v neposredni bližini 107 kilometrov na uro, v območju, kjer pa je veter odkrival strehe, pa je ocenjeno, da je bila hitrost dvakrat večja.

Več kot 60 prostovoljcev gasilcev in pripadnikov CZ je zavarovalo območja in stvari, ki se jih je dalo. "Dve družini sta bili evakuirani, ostali so ostali doma. Ponesrečenih ni," je še opisal včerajšnje razmere.

Dodal je še, da je bila le po nekaj minutah aktivirana CZ več štabov, prav tako so se po 16 minutah po intervenciji odzvala vsa vladna ministrstva. Obenem je poveljnik CZ izrazih svojo hvaležnost ter zahvalo vsem sodelujočim, kot tudi domačinom, ki še zdaj ponujajo pomoč.

Naslednja težava je najem krovcev

Rudi Medved je medtem izpostavil težavo ob pridobitvi zadostnega števila krovcev, ki bi vsaj za prvo silo sanirali poškodovane objekte. Obenem je še dodal, da nikogar ne bo treba trajno ali za dlje časa preseliti iz poškodovanih objektov. "Država se ves čas odziva hitro in vrača intervencijske stroške po posameznih obdobjih. Zdaj jih je že težko ločiti, saj se neurja držijo skupaj," je povedal ter poudaril, da so za škodo v majskih neurjih občine že prejele sredstva za pokritje stroškov.

"Včeraj je potekel rok za prijavo stroškov v tem drugem julijskem valu. Prijavilo jih je več kot 190 občin," je razložil in dodal, da ocena stroškov trenutno še ni na voljo. "Med prvim valom je bilo stroškov za 2,5 milijona evrov. Prijavilo jih je 90 občin in to je bilo na začetku julija. Škode bo veliko." Medved je še povedal, da je sprememba zakonodaje že v teku, kjer bo vsaj za nujne sanacije država ob znani okvirni škodi zagotovila predplačila.

Tudi župan občine Gregor Kovačič kot tudi poveljnik CZ RS Srečko Šestan sta se v izjavi zahvalila vsem sodelujočim za njihovo hitro odzivnost in požrtvovalnost.

Na terenu še vedno več gasilcev in pripadnikov CZ

Poveljnik CZ Ilirska Bistrica Luka Špilar pa je dejal, da je bil včerajšnji dogodek za vse nekaj novega. "Vsi smo vajeni močnih vetrov, predvsem burje, nekako so nam znana določena razkrivanja. Ko pa vidiš, kaj lahko naredi ta sila oziroma energija, si pa presenečen in ni ti jasno, kako je to mogoče." Sedaj se na vse pretege trudijo zasilno prekriti odkrite strehe, preden pride do ponovnega obilnega deževja.

Delo poteka na 15 objektih, povsod so poškodovana ostrešja. Intenzivno poškodovanih je pet objektov, dva izrazito s celotnim razkritim ostrešjem. Na terenu je sedaj 40 gasilcev iz Gasilske zveze Ilirska Bistrica in PGD Postojna ter 25 oseb iz CZ.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.